Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Странджа
    Не са изобщо големи.Принудих се на тази стъпка поради грешка която допуснах като аматьор.Последното вадене на мед се оказа неправилно.Не бях вадил меда на 5 кошера,който мед бяха почнали да свалят поради спиране на пашата.След това е тръгнало нещо,пчелите са попълнили наново и аз като извадих всичко, се оказа,че меда не е още узрял(новия),вследствие на което меда е течлив и не смятам да се излагам пред клиентите.Ще го използвам за инвертиране,още повече,че инвертазата в него е още по-активна от зрелия мед(така си мисля).Та затова ще залагам повече тази година.Иначе имам изба в която температурата е сравнително постоянна,а с обезвлажнител мога да регулирам влажността на въздуха.Това ще ми позволи да инвертирам и есента без проблеми.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Мнения
    1,056
    Пчеларски район
    Сливен
    ХМФ-то се образува от нагряването на захарите най-вече фруктозата, като наличието на киселина е катализатор. Така че и без добавянето на киселина към сиропа в резултат от нагряването на сместта при инвертирането хмф ще има, въпроса е в какви дози. Значи по-добре инвертирането да се прави по-дълго време на по-ниска температура и по възможност без мед и подкиселяване а с инвертаза. Бърз полеви тест предлага фирмата Мерк.
    http://www.merckmillipore.com/INTL/e...r_orderingcomp
    http://products.thomassci.com/reflec..._104877737.php

    Цената е към 200 лева за 50 теста (по 4 лева за партида сироп), което не ми се вижда скъпо. Остава някой с възможности (като Матеев ) да си поръча повече и да ни препродава.

    В добрия мед нивата на ХМФ са между 3-10 мг/кг. Нива над 30мг/кг. се считат за токсични за пчелите.

    HMF (hydroxymethylfurfural) is formed in honey and high fructose corn syrup (HFCS) at high temperatures due to acid-catalyzed dehydration of hexose sugars, with fructose more prone to its formation. HMF above 30 ppm (parts per million) is considered toxic to honey bees. HFCS with such levels of HMF has been found to cause high mortality in cage studies (LeBlanc et al., 2010), as well as higher mortality than bees infected with Nosema ceranae (Z.Y. Huang, unpublished data).
    Дори за нас трябва да се внимава с всички храни с глюкозо-фруктозен сироп и да не ги подлагаме на термична обработка.
    Fact #1) HMF has been linked to DNA damage in humans. (See citation below.)
    Fact #2) When HMF breaks down in the human body, it breaks down into substances that may be even more harmful than the HMF itself. (Similar to the way in which aspartame breaks down into formaldehyde, formic acid and other potentially harmful chemicals.)
    These are bombshell revelations about the potential dangers of high-fructose corn syrup. There's no such thing as "raw" or "cold-pressed" HFCS. It's all subjected to high temperatures during processing, meaning that all HFCS may be generating some level of the HMF contaminant before it's even put into foods.
    And then, once it's added to manufactured food items, it's often cooked again! This second cooking could theoretically generate even more HMF, further contaminating the food with potentially dangerous chemicals.

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Мнения
    1,056
    Пчеларски район
    Сливен
    Доста се рових да намеря дали комерсиалната инвертаза, която представлява специален щам на дрождите Saccharomyces cerevisiae е еднаква с тази секретирана от пчелите. Не успях да намеря в прав текст дали има разлика в двете инвертази, но намерих много интересен документ, който ми даде отговор на въпроса.
    Документа е на немска фирма за изследвания на меда и най-вече за разпознаване на фалшифициран мед с добавяне на инвертиран сироп )) А най-интересното е, че един от тримата автори е българин ))
    Кратък откъс:
    The enzymes used to produce invert sugar syrups, i.e. ß-fructofuranosidase (EC 3.2.1.26),
    ß-amylase (EC 3.2.1.2) and glucoamylase (��-amylase, EC 3.2.1.3), do not occur naturally in
    honey (foreign enzymes). Therefore, adulteration with the foreign enzymes and the sugar
    syrup produced with them, respectively, can be directly detected by the specific analytical
    determination of these foreign enzymes serving as marker substances. Suitable analytical methods (Fig. 2) were already developed and validated [6, 7] for ßfructofuranosidase
    (ßFF).
    В груб превод: Ензимите използвани за производство на инвертирани сиропи не се срещат в естествения мед. Поради тази причина добавянето на захарни сиропи произведени с тях е директно установимо. Подходящи аналитични методи вече са разработени и валидирани за инвертазата.
    Прикачени файлове Прикачени файлове
    Винаги може по-добре.

  4. #4
    Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Мнения
    39
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Колеги поздравления,
    прекрасни рецепти и много подробни.
    Интересувам се дали до момента сте подхранвали с инвертирал сироп и дали се заземявали основни пчелни семейства с този сироп.
    Как се приема от пчелите, какъв е ефекта върху пчелното семейство - повишавали се яйценосната дейност на пчелната майка, градежа как е, как тази сироп влияе върху стомашния тракт на пчелата по време на зимуване. Отлагат ли го бързо по питите като готов мед, кристализирали в питите през зимата и най- важното до колко е бактериално чест тъй като дори гъстия захарен сироп може да бъде прекрасен консервант на редица спори на различни патогени.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •