Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 24 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 234
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    В.о. се слагат от горе над пилото или до пилото не отдолу. И аз пробвах на един кошер да сложа 1 корпус с в.о. под гнездото въпреки че знам че не е правилно, ама нали да видя какво ще стане. Направиха ги на нищо и то силен кошер. Щом си решил да сменяш системата до сега трябваше да си бракувал по няколко ДБ пити и да си ги подменил с ЛР. Качи майката с няколко ЛР пити с пило на 2ри корпус и сложи ХР да не се връща на 1вия където са ДБ и ще стане работата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Благодаря за съвета .Напролет такава ,ще е схемата по която да ги прехвърля .Ако има по добър и бърз вариант да сподели
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Да раздвижа малко темата тия дни вадих мед от плодниковите рамки на ДБ със цел освобождаване на повечко място за осеменяване .Един кошер последно съм го отварял преди 15 дена всичко си беше наред според мен. Сега забелязах ,че няма прясно пило има люпещо се само и съвсем малко пред запечатване, майката е там .Сложих им една рамка със пресни яйчица не направиха маточници кошера при преглед не е спокоен както друг път не казвам ,че е агресивен но не е спокоен .В плодника имаха достатъчно запаси в магазина 1/2 е пълнен .Каква може да е причината да не снася майката или какви последствия да очаквам от такова прекъсване .Да не би да се готвят да напуснат кошера това ми е едно от предположенията ? е защо може да е прекъснала осеменяването .
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Понеже преминавам от ДБ система на ЛР система рамките който извадих и изцентрофужих от плодниците ги скъсих и ги върнах обратно за да имат майките свободно място за осеменяване. Защо ги прескачат и не искат да ги осеменява снасят само на ДБ-те рамки а на ЛР рамките СЛАГАТ МЕД .Някой които е правил такова преминаване забелязвал е такава зависимост(предпочитание) .Имали значение как трябва да са подредени рамките в плодника ЛР рамките съм ги сложи в средата на плодника но ги прескачат и ходят в двата края да снасят ???
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Ако ЛР рамките са ти нови е вероятно. При мен имам майки които избягват да снасят на прясно изградени рами. И тези рамки се пълнят с мед.....

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Ако ЛР рамките са ти нови е вероятно. При мен имам майки които избягват да снасят на прясно изградени рами. И тези рамки се пълнят с мед.....
    Рамките са ползвани имало е пило в тях от преди да ги скъся на размер ЛР,имам и изградени на слънчогледовата паша тая година но и там не ги осеменяват
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Моите майки пък са обратното, в прясно изградени снасят най много.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Започнах подготовката за зазимяването на семействата.Подхранване със сироп(2:1),витамини и кобалт 300гр.Едно напръскване със Ок за акар
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Смъкнах магазините преди 3 дена .Има приток макар и слаб от разни треви,магарешки бодил и др.По това време със какви запаси от мед средно трябва да имат (ДБ кошери)за да съм спокоен и какво количество (колко рамки) със пило.Знам ,че за всеки кошер е различно но какво количество като сироп да се подава.Пробвал съм ги като някой семейства вдигат за един дена 1,4л други успяват по 0.400гр .
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Моля за съвет ако някой има вече изградено мнение или го практикува.Ситуацията е следната .Мисля да зазимя ДБ кошери по следния начин в нанчалото на септември :върху плодника да сложа 4бр летвички 0.8см на 0,8 см върху тях памучен плат, после празен магазин попълнен със изолация (вата-4см) ,над рамачна табла която си има 2см изолация "фибран' и капак .
    Какви са плюсовете и минусите при така създадената конфигурация
    Милен Михов

Страница 12 от 24 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •