Ако ЛР рамките са ти нови е вероятно. При мен имам майки които избягват да снасят на прясно изградени рами. И тези рамки се пълнят с мед.....
Ако ЛР рамките са ти нови е вероятно. При мен имам майки които избягват да снасят на прясно изградени рами. И тези рамки се пълнят с мед.....
Започнах подготовката за зазимяването на семействата.Подхранване със сироп(2:1),витамини и кобалт 300гр.Едно напръскване със Ок за акар
Милен Михов
Смъкнах магазините преди 3 дена .Има приток макар и слаб от разни треви,магарешки бодил и др.По това време със какви запаси от мед средно трябва да имат (ДБ кошери)за да съм спокоен и какво количество (колко рамки) със пило.Знам ,че за всеки кошер е различно но какво количество като сироп да се подава.Пробвал съм ги като някой семейства вдигат за един дена 1,4л други успяват по 0.400гр .
Милен Михов
Моля за съвет ако някой има вече изградено мнение или го практикува.Ситуацията е следната .Мисля да зазимя ДБ кошери по следния начин в нанчалото на септември :върху плодника да сложа 4бр летвички 0.8см на 0,8 см върху тях памучен плат, после празен магазин попълнен със изолация (вата-4см) ,над рамачна табла която си има 2см изолация "фибран' и капак .
Какви са плюсовете и минусите при така създадената конфигурация
Милен Михов
Аз зазимявам по подобен начин вече много години.Ако по плодниковите рамки има надграждания не ползвам летвички.Ако няма,летвичките са добър вариант за улесняване на преминаването на пчелите от едно междурамие в друго съседно.Платното което ползвам е памучно,по възможност по дебело (дънков плат е добър вариант).Над мястото на кълбото прорязвам отвор за хранилката и я поставям със свален колям капак.После празен магазин в който свободното пространство около хранилката може да се запълни със затоплящи материали (аз използвам един пласт чисти памучни парцали)Целта им е да помагат за задържане на топлината от пчелното кълбо.Върху магазина табла (без затоплящи материали) и капак.Дъната които ползвам са дълбоки,като на плътната табла има замрежен отвор с размер 6см х 25см,разположен в предната част на таблата,успоредно на предната стена на кошера.Така зазимени и с налични 8-10 кг мед,при мен зимуват успешно.Прелката на 8-10 см.Успех....![]()
Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.
kapanec,виждам че си мераклия.Купи си един фогър и ще си спестиш мноого труд и средства.![]()
Благодаря за съвета .Да наистина съм го планувал но явно ще е за следващата година .Предполагам имаш опит със използването му били ми разяснил някой от следните въпросителни за мен . Това което ме спира сега е ,че не знам добри и сигурни рецепти за работа със него.Примерно края на Октомври месец можели да ползвам рецепта със ОК със него .Другото за което не съм сигурен можели да се ползва Август по рецептата само със Тимол четирикратно през 7 дена топлото време пречкали е за майката и нейната яйценосна дейност по това време .Относно Армитраза да ли да го ползвам съм малко как да се изразя с две думи не ми се ,ще да го използвам.Ако има други рецепти и тънкости моля да ги споделиш ако естествено няма някакъв проблем за това .
Благодаря Ви предварително
Този пост е редактиран от kapanec; 28.08.2014 в 12:43.
Милен Михов
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))