Аз така знам, но не съм сигурен дали е 100%-ова истина:
Нормалния сироп пчелите го ядят сега, веднага. Нормалния сироп в мозъка на пчелите отговаря на понятието ПАША, а щом има паша, тя трябва бързо да се прибира, личинките трябва да се гледат, празните пити трябва да се градят, за майката трябва да се произвежда пчелно млечице и тя трябва да се храни обилно с него, за да снася повече......Пашата активизира всички възможни положителни инстинкти в пчелите и те започват да работят на пълна мощност по всички възможни направления.
Инвертирания сироп се възприема от пчелите като готовонаправен мед. Е, трябва малко да се сгъсти, но щом е мед, той не е за ядене през лятото. Той трябва да се складира по килийките като зимен запас. Докато го мести, всяка една пчела има право да хапне малко, но основната задача е да го премести, сгъсти и складира за зимата. Именно затова инвертиран сироп се дава чак наесен.
На практика както единия, така и другия сироп могат да се дават на пчелите както зиме, така и лете. Не че няма да го ядат, но ако искаме наистина да подсилим майката да снася повече, трябва да имитираме силна паша, а не приближаване на зимата.
Ха-ха ... и при хората е така. Зимно време свинско и винско, а лятото - плодове и зеленчуци. Не че не можем да ги разменим, но организма така си ги иска и така си ги предпочита.