Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 2387

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Как точно процедираш с тях?
    Ами по най-старомодния начин, чрез стръскване и убиване на купчинките пчели и налитане на нова майка. Гледам че колегите дискутират и други начини. За 10-15 търтовки за ден не е проблем да се оправят, но ако има и по-мързелив начин бих го опитал. Всъщност тази седмица ми предстои точно такава дейност и ще поразровя из чуждата преса дали има по-хитър начин за търтовките.

П.С.

Сега на прима виста попаднах на 3 интересни начина които може да се пробват:
    1) През 4-5 дена се слага рамка с отворено пило при търтовката. Феромоните от отвореното пило подтискат снасящите работнички и пчелите започват за залагат маточници на отвореното пило. Тогава може да се придаде майка (или затворен маточник) и шанса да я приемат е голям.
    2) Слага се рамка с пчели и майка, като майката е затворена с голяма клетка забучена в рамката (примерно направена от мрежа за дъно). Колкото по-голяма е клетката толкова по-добре. Майката снася пило и разнася феромони а пчелите от търтовката не могат да я убият. Феромоните от пилото подтискат снасящите работнички. След известно време се маха клетката.
    3) Търтовката се събира на няколко рамки в едната страна на кошера а в другата страна се слага рамка с много пчели и майка. Като майката се слага от страната към стената на кошера. Добре е търтовката да е по-слаба. Може да се напръскат и рамките с разтвор на лимонена трева и мента.
    Този пост е редактиран от m_pchelari; 20.07.2014 в 22:24.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Ами по най-старомодния начин, чрез стръскване и убиване на купчинките пчели и налитане на нова майка. Гледам че колегите дискутират и други начини. За 10-15 търтовки за ден не е проблем да се оправят, но ако има и по-мързелив начин бих го опитал. Всъщност тази седмица ми предстои точно такава дейност и ще поразровя из чуждата преса дали има по-хитър начин за търтовките.

П.С.

Сега на прима виста попаднах на 3 интересни начина които може да се пробват:
    1) През 4-5 дена се слага рамка с отворено пило при търтовката. Феромоните от отвореното пило подтискат снасящите работнички и пчелите започват за залагат маточници на отвореното пило. Тогава може да се придаде майка (или затворен маточник) и шанса да я приемат е голям.
    2) Слага се рамка с пчели и майка, като майката е затворена с голяма клетка забучена в рамката (примерно направена от мрежа за дъно). Колкото по-голяма е клетката толкова по-добре. Майката снася пило и разнася феромони а пчелите от търтовката не могат да я убият. Феромоните от пилото подтискат снасящите работнички. След известно време се маха клетката.
    3) Търтовката се събира на няколко рамки в едната страна на кошера а в другата страна се слага рамка с много пчели и майка. Като майката се слага от страната към стената на кошера. Добре е търтовката да е по-слаба. Може да се напръскат и рамките с разтвор на лимонена трева и мента.
    Не си създавай излишна работа. При мен търтовките ги оправям като им пускам не плодна майка. Директно я хвърлям в кошера някъде отстрани и процента на приемане е доста висок, рядко се налага да се пуска втора майка

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Да и това е вариант, макар че казват че е с по-мальк процент успеваемост. Нямам толкова налични неоплодени майки, но за поне една ще пробвам.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Доскоро беше между другите,но все пак съм добре,сравнено с колегите около мен.Единия колега е изкарал от 40 бр близо/незнам колко са точно/6 буркана мед.Значи немога да се оплача.

Като цяло годината е лоша на много места, при мен въпреки че ме изтровиха точно преди да цъфнат липите, пчелите се възстановиха и благодарение на това че слънчогледа беше на 500-600 метра от пчелина взех почти по тенекия от кошер, това е общо с кориандъра. Гледам вкарват по малко нектар по 2-3 рамки напръскано в магазините но вероятно ще им го оставя на тях. Колкото толкова до 10-тина дена ще третирам и почвам да подхранвам
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Потребител
    Регистриран
    28.01.2011
    Пчеларски район
    Раднево
    Интересно е да се отбележи,че в някой райони добива на мед е сравнително добър или отличен,но във други(пример моя пчелин до ТЕЦ 2 Ковачево),работата е плачевна.Това да не могат да ти запечатат питите цял сезон си е пълна трагедия.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Изглежда цялата работа е от региона в който пчеларстваме и каква ти е основната паша.Който е чакал на липа,акация е пълен провал.Но при слъчогледа работите стоят по друг начин,там положението е по-добро.Тези добиви който колегите са посочили са доста демотивиращи!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Сльнчогледа ни спаси на места. От кориандьра взех по 10-12 кг. а от сльнчогледа по 18-20 общо от 75 кошера - 90 тенекии. И то благодарение на това, че при нас сльнчогледа цьфна рано и хвана десетина хубави дена. При тези дьждове обаче не ме е напуснала надеждата да хванем още малко мед дори и септември. Струва ми се че пило ще има до кьсно тази година.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Днес бях на пчелина-20% от семействата ги няма в хранилките с захарта,20% са пълни с пчели,60% имат пчели но не са много.Интересното е,че намерих две семейства със млада оплодена майка,пило около 8 см диаметъра като покрая с прясно пило,но със не повече от 30 бр. пчели в целия кошер.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Здравейте градски. Днес отидох да сложа мишепредпазителите.Докато залягах пред кошерите ,гледам на един направо една шепа акар.О ужас !Имаше на още няколко кошера.Есенно време не бях третирал ,от както излезе Варостопа.Тази година третирах с ОК чрез напръскване.Мисля си ,че лентите ,които използувах напролет : нещо не действат.Дано ,поне да съм ги намалил до някаква граница и семействата да иззимуват.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •