Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от dragomir1966 Виж публикацията
    Подвижната преграда е на втората позиция,която е към сиропа.През нея не могат да минат.Те се давят в тяхната част,където се хранят.Отлепят се от изкачалката падат по гръб в сиропа ,не могат да излязат от там и се давят.Най-лошото е,че другите пчели като видят,че има удавени и не искат да отидат да пият сироп.Количеството сироп,което пиеха за 1-2 дни сега отива за 3-4 и повече.А това,че взимат по-малко сироп,според мен може да окаже влияние и на майката да снася по-малко яйца,а младите пчели ще градят по-малко и т. н.И като цяло семейството ще тръгне назад.
    1. Подвижната преграда трябва да е на ПЪРВА ПОЗИЦИЯ - по-близо до рампата, за да може пчелата лесно да прескочи на нея. Не забравяйте, че разстоянието, което лесно може да прескочи една пчела, не трябва да е по-голямо от 8-9 мм (максимум 10 мм).
    2. Награпената част на подвижната преграда трябва да е обърната към рампата, за да може пчелата да се хваща за грапавините, и ако случайно падне, да има шанс да се измъкне.
    3. Двете издатинки на единия дълъг ръб на подвижната преграда трябва да са от ДОЛНАТА СТРАНА. Те са направени с цел да осигурят процеп за минаване на сиропа.
    4. На самата рампа трябваше да има хоризонтални награпявания, но това е една от недомислиците на тази конструкция. Тази недомислица би могла да се компенсира донякъде посредством залепянето на някаква лепенка, която има грапава външна повърхност. Другият начин е повърхността на рампата да се надере на хоризонтални ивици с едра шкурка. Това е достатъчно, за да даде стабилна нехлъзгаща се опора на краката на пчелите. Също така с едра шкурка трябва да се награпи и подвижната преграда, нищо че уж има някакви неравности - те пак са гладки и хлъзгави, особенно когато се намокрят. Краката на пчелите се нуждаят не от едри, а от ситни (финни) микро грапавини.

Не знам кой е конструирал тази хранилка от 800 грама, но в нея има много недомислици. Един е измислил кофти конструкция, а после 10 други матричари са я копирали, без да вложат грам разум. И след това вероятно поне 50% от пчеларите сглобяват хранилките по грешния начин. Интересна верига се получава - Недомислица --> безмозъчно копиране --> грешна сглобка --> удавени пчели.

Самата недомислица (хранилката) трябваше да е така направена, щото да не позволява грешна сглобка, или най-малкото трябваше да има Инструкция за потребителя - как се сглобява и как се експлоатира.

Наблюдател
    Регистриран
    28.06.2014
    Пчеларски район
    gr.Tervel
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    1. Подвижната преграда трябва да е на ПЪРВА ПОЗИЦИЯ - по-близо до рампата, за да може пчелата лесно да прескочи на нея. Не забравяйте, че разстоянието, което лесно може да прескочи една пчела, не трябва да е по-голямо от 8-9 мм (максимум 10 мм).
    2. Награпената част на подвижната преграда трябва да е обърната към рампата, за да може пчелата да се хваща за грапавините, и ако случайно падне, да има шанс да се измъкне.
    3. Двете издатинки на единия дълъг ръб на подвижната преграда трябва да са от ДОЛНАТА СТРАНА. Те са направени с цел да осигурят процеп за минаване на сиропа.
    4. На самата рампа трябваше да има хоризонтални награпявания, но това е една от недомислиците на тази конструкция. Тази недомислица би могла да се компенсира донякъде посредством залепянето на някаква лепенка, която има грапава външна повърхност. Другият начин е повърхността на рампата да се надере на хоризонтални ивици с едра шкурка. Това е достатъчно, за да даде стабилна нехлъзгаща се опора на краката на пчелите. Също така с едра шкурка трябва да се награпи и подвижната преграда, нищо че уж има някакви неравности - те пак са гладки и хлъзгави, особенно когато се намокрят. Краката на пчелите се нуждаят не от едри, а от ситни (финни) микро грапавини.

Не знам кой е конструирал тази хранилка от 800 грама, но в нея има много недомислици. Един е измислил кофти конструкция, а после 10 други матричари са я копирали, без да вложат грам разум. И след това вероятно поне 50% от пчеларите сглобяват хранилките по грешния начин. Интересна верига се получава - Недомислица --> безмозъчно копиране --> грешна сглобка --> удавени пчели.

Самата недомислица (хранилката) трябваше да е така направена, щото да не позволява грешна сглобка, или най-малкото трябваше да има Инструкция за потребителя - как се сглобява и как се експлоатира.
    Много ти благодаря Mateev.Да си жив и здрав,че ми помогна със съвет.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Позицията на хранилката няма ама никакво значение според мен.
    Цял месец храних 20 отводки като всички хранилки са ми на далечната страна защото така се затваря по добре капачето и не съм виждал удавила се пчела.
    Падат в сиропа и веднага изплуват. Виж от едната страна преградата е гладка а от другата назъбена, да не си ги обърнал.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Оставяш 2-та кошера един до друг. След 2 дена вземаш търтовката, пак я стърсваш на 10 м разтояние. Пълниш кошера с роя с пити. После махаш кошера на търтовката, всички пчели ще налетят в кошера с роя. Така ще го напълниш. Преди да направя това, бих им дал по малко сироп, за да се насмучат, по-лесно ще се приемат едни други.....

Наблюдател
    Регистриран
    19.07.2014
    и в двата кошера ли да подхраня със сироп преди да започна маниполацията?По принцип аз подхранвам роячето всяка вечер с 250мл. сироп.Има ли опасност пчелите от старият кошер да убият майката на слабото семейство(роячето).

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от bobko81 Виж публикацията
    и в двата кошера ли да подхраня със сироп преди да започна маниполацията?По принцип аз подхранвам роячето всяка вечер с 250мл. сироп.Има ли опасност пчелите от старият кошер да убият майката на слабото семейство(роячето).
    Може да изолираш майката за известно време със клетка за предаване или от големите кръгли който са забучват на питите
    Милен Михов

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2013
    До по запознатите,интересуваме ако се открие амер.гнилец каква е компенсацията от държавата?

Наблюдател
    Регистриран
    05.08.2014
    Здрваейте,
    Първо искам да се извиня, ако въпросите ми са задавани, но доста се рових и не можах да си отговоря сама. Четох тук там из форума, за да се ориентирам, но честно казано повече се обърках.
    Наскоро баща ми се пенсионира и ми спомена, че би искал да се занимава с пчеларство. Иска ми се да му помогна в началото, като му закупя 2-3 кошера. Понеже нищо не разбирам си мислех за готови кошери заесно със семействата. Та въпросите ми са следните -
    1. Кога е най-подходящото време като сезон за закупуването на кошерите,
    2. Какви са най-подходящите кошери за начинаещ пчелар
    3. Кое е по-добре да са нови или стари семейства.

Наблюдател
    Регистриран
    19.07.2014
    Да попитам как да обединя два кошера в един?Случая е следният: Имам два кошера единият е стар (на 3-4 години)но се скапа остана без майка и в момента е търтовка.Стар пчелар ми каза да стърся пчелата на 20-30 метра от кошера и така да се отърва от търтовката тъй като тя не могла да лети и в кошера щяла да се върне само редовната пчела работничка.Стърсих ги действително се върна доста пчела но не се знае каква е.В същото време имам още един кошер но той е рехав преди 20 дни ми донесоха рояк изваден от дърво.При него има редовна майка която започна да снася редовни яйца но самият кошер е на малко пити 2-3 и с дебатиране с стари пчелари повечето ме посъветваха да направя от двата един,но не зная как точно да процедирам.Днес преместих роячето с 30 см. към стария кошер утре мисля с още 30см и после да го оставя на мястото на стария кошер с цел да
    влезе пчелата от осиротелия кошер в този дето има майка.Дайте съвет как да процедирам!!! Благодаря предварително на всички

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Аз съм махнал всички капаци и прегради в моите хранилки, слагам шепа слама и наливам до горе, а за капак ползвам твърд найлон. Направих си тест, оказа се че с този метод храня 3 пъти по-бързо пчелите. За мен това е много важно!!!
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	163.jpg
Прегледи:      293
Размер:	71.3 KB
ID:	1690
    Да поясня че съм с такива хранилки, които събират по 800млл.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •