Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от suni Виж публикацията
    Може ли някой да ми обясни как се третира с Флуметрин. Имам пушалка, но незнам как мога да ги опуша? По време на опушване преши ли на майката и какви мерки да взема по време на опушване за да няма фатални последици за пчелното семейство.
    Флуметрина е активната съставка на лентите варостоп или байварол и действа контактно. Първо трябва да си намериш флуметрин в течен вариант (например Байтикол) и да изчислиш и отмериш по 15 милиграма (равняващо се на 3-4 ленти варостоп) от активната сусбстанция. Например байтикола в 1 милилитър има 10 милиграма флуметрин. Тоест трябват ти 30 капки за кошер (един милилитър е 20 капки). Ако имаш мъглообразувател може да тестваш с него, аз все още нямам и ползвах обикновена пушилка като при разпалена пушилка капнах 30 капки вътре и направих 30-40 напушвания в кошера. Трябва да се чете етикета за концентрацията на флуметрина, защото за всеки препарат е различна. Дори байтикола има опаковки с различни концентрации в зависимост дали е предназначен за кучета, овце, крави или други подобни.
    Смъртността към пчелите при първия ми опит беше нулева, но майката още не ми остава време да погледна дали снася нормално.
    Някой може с право да се запита ама не са ли резистентни акарите към варостоп. Има обаче една подробност. Лентите се слагат 30 дена и изпаряват всеки ден по една трийсета част от флуметрина и така акарите стават резистентни към малки дози, а чрез напушване се думка цялата доза наведнъж и както се убедих резистентността е нулева.
    Аз лично виждам голям потенциал в този метод и ще продължа да тествам, защото с мъглообразувател третирането ще е песен и се използва разрешен препарат, а не амитрази и тем подобни.

Далеч не съм първия който се е сетил за подобно напушване. Попаднах на тест от далечната 1991 година в Югославия където са пробвали напушване с течен флувалинат и резултатите са много добри. Флувалината е другия синтетичен пиретроид с който са напоени лентите Варотом.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •