Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 7 ПърваПърва ... 567
Резултати от 61 до 66 от общо 66
    Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колеги,колегата Скутелатор ми напомни за ситуацията в която съм аз в момента.Всички в района на Странджа очакваме да започне отделянето на мана(дано).Забелязах,че тази година популацията на вароа е голяма при мен.Как да процедирам август месец при условие,че е възможно да върви още пашата от мана(пак повтарям,дано)?Как да боря вароата и как да угоя зимните пчели,без да смеся подхранката с пашата и да замърся меда с използваните средства против кърлежа?
    Аз използвам това: http://gordyan.wordpress.com/2013/03...оатоза/ .Може да се третира дори и при събиране на мед. Много съм доволен. От както го ползвам не слагам в кошерите си никакви "химии" за вароатозата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Матеев, технологията на помощните семейства съществува само на изток (където още от времето на соца на един пчелар се зачисляват не повече от 150 ДБ)
    Как се постига това при 1 000 или 50 000 кошера, когато за тях се грижат само НЯКОЛКО човека.
    В страните с развито пчеларство се набляга на удължаване живота на пчелата, посредством намаляване на средното й количество работа ( както и промяна на работните им навици - при неблагоприятно време по-добре да си стоят удома и да мързелуват!) в определни моменти през годината, по този начин запазвайки повече пчели преди пашата

Павел - Оксална Киселина.
    Колко са в България пчеларите с над 1000 кошера? А пък на запад и в америка Ама хич не ме интересуват. Особено след като гледах няколко филма(всички знаем кои). Това ако е пчеларствооо.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Та и сега със Зуница е същото - той не пропуска момента да ме клъвне за нещо, няма значение за какво. Важното е конфликт да се предизвика. Аз обаче си трая, но вътре в мене постепенно се набира, набира, и е въпрос на време да прелее .........
    Дължимо уточнение: Цитатът е от книга издадена 1975 година, в България 1990г.В.Крижан не вярвам да е знаел какво, ще е днес и кой ще е пчелар . Тълкуванието е въпрос на личен избор.
    Когато се използват прилагателни , тe се отнасят обикновено за съществително , което носи смисловото съдържание.В нашия случай ,"добър" , "лош" се отнасят за "пчелар" и е нормално това съществително да има определено смислово съдържание.Още по-нормално е всеки да влага собствен смисъл в него.Затова е и въпроса който поставих.За сведение в Закона за пчеларството няма дефиниция за "пчелар".Помислете за програмите за подпомагане на "пчеларите".Смятам , че обсъждането на един такъв въпрос има място дори и в отделна тема.Прекалено опростяване на нещата е да бъде сведен до "Кой е по- по- най-?"Защото пак се явява въпроса по- по- най- какво?
    Колкото до личните нападки ,под достойнството ми е да ги обсъждам.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    03.07.2014
    Всички много се отклониха от зададената тема и тя се отми като след наводнение, което е актуално за момента. Може би защото пишат едни и същи хора и си мерят кой е по най от останалите. Предлагам на администратора да корегира това иначе форума става излишен. Т.Е. той е за 2-5 души които се правят на най великите пчелари в България които както е по български само се плюят по между си. А нали е направен този сайт за споделяне на проблеми в пчеларството и даване на отговори по тези проблеми.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Колко са в България пчеларите с над 1000 кошера? А пък на запад и в америка Ама хич не ме интересуват. Особено след като гледах няколко филма(всички знаем кои). Това ако е пчеларствооо.

А ти може би предпочиташ цялата рода да е ангажирана в обслужването на 100-200-300 кошера? По време на роевия сезон
    да дежурят на смени в пчелина денонощно и да чакат рояк да излезе за да го хванат? Този вид пчеларство ?

Нужно е да разшириш малко кръгозора си, защото пчеларството не само в САЩ. А и в САЩ не всички практикуват "преработтване" на всеки кошер на всеки три седмици. Някои просто не могат да си позволят ТОЛКОВА много работна ръка.
    В САЩ има и пчелари (ако това е правилната дума) които просто са предоставили кошери в които пчелите да се заселват и отиват САМО за да извадят какъвто мед има. Всяка есен пчелите напускат кошерите и като щъркелите се завръщат напролет.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Цитат Първоначално публикувано от slavi76 Виж публикацията
    Всички много се отклониха от зададената тема и тя се отми като след наводнение, което е актуално за момента. Може би защото пишат едни и същи хора и си мерят кой е по най от останалите. Предлагам на администратора да корегира това иначе форума става излишен. Т.Е. той е за 2-5 души които се правят на най великите пчелари в България които както е по български само се плюят по между си. А нали е направен този сайт за споделяне на проблеми в пчеларството и даване на отговори по тези проблеми.
    Форума е за всички пчелари и в него те обсъждат техните си проблеми. Не е задължително това да са пчеларски проблеми. Както виждаш обсъждат се кражби, електронни охрани, информационни системи, пръскания на арендатори и една камара неща, различни от пчелите. Следователно форума не е за пчеларство, а ЗА ПЧЕЛАРИ, и в него са допустими всякакви теми, които са интересни на пчеларите.

Съществуващото отклонение от темата не е по правилата на форума, но явно е някакъв проблем, интересуващ определени пчелари. Тогава защо да не го оставим този проблем и този диалог да се развива, и когато се понатрупат достатъчно мнения по него, ще ги отделя и ще направя нова тема от тях. В момента не го правя, защото все още не ми е ясно какво точно се обсъжда, за да мога да дам вярно заглавие на новата тема. Нека да почакваме да видим накъде ще завие темата.

Страница 7 от 7 ПърваПърва ... 567

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •