Аз използвам това: http://gordyan.wordpress.com/2013/03...оатоза/ .Може да се третира дори и при събиране на мед. Много съм доволен. От както го ползвам не слагам в кошерите си никакви "химии" за вароатозата.
Аз използвам това: http://gordyan.wordpress.com/2013/03...оатоза/ .Може да се третира дори и при събиране на мед. Много съм доволен. От както го ползвам не слагам в кошерите си никакви "химии" за вароатозата.
Дължимо уточнение: Цитатът е от книга издадена 1975 година, в България 1990г.В.Крижан не вярвам да е знаел какво, ще е днес и кой ще е пчелар . Тълкуванието е въпрос на личен избор.
Когато се използват прилагателни , тe се отнасят обикновено за съществително , което носи смисловото съдържание.В нашия случай ,"добър" , "лош" се отнасят за "пчелар" и е нормално това съществително да има определено смислово съдържание.Още по-нормално е всеки да влага собствен смисъл в него.Затова е и въпроса който поставих.За сведение в Закона за пчеларството няма дефиниция за "пчелар".Помислете за програмите за подпомагане на "пчеларите".Смятам , че обсъждането на един такъв въпрос има място дори и в отделна тема.Прекалено опростяване на нещата е да бъде сведен до "Кой е по- по- най-?"Защото пак се явява въпроса по- по- най- какво?
Колкото до личните нападки ,под достойнството ми е да ги обсъждам.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Всички много се отклониха от зададената тема и тя се отми като след наводнение, което е актуално за момента. Може би защото пишат едни и същи хора и си мерят кой е по най от останалите. Предлагам на администратора да корегира това иначе форума става излишен. Т.Е. той е за 2-5 души които се правят на най великите пчелари в България които както е по български само се плюят по между си. А нали е направен този сайт за споделяне на проблеми в пчеларството и даване на отговори по тези проблеми.
А ти може би предпочиташ цялата рода да е ангажирана в обслужването на 100-200-300 кошера? По време на роевия сезон
да дежурят на смени в пчелина денонощно и да чакат рояк да излезе за да го хванат? Този вид пчеларство ?
Нужно е да разшириш малко кръгозора си, защото пчеларството не само в САЩ. А и в САЩ не всички практикуват "преработтване" на всеки кошер на всеки три седмици. Някои просто не могат да си позволят ТОЛКОВА много работна ръка.
В САЩ има и пчелари (ако това е правилната дума) които просто са предоставили кошери в които пчелите да се заселват и отиват САМО за да извадят какъвто мед има. Всяка есен пчелите напускат кошерите и като щъркелите се завръщат напролет.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Форума е за всички пчелари и в него те обсъждат техните си проблеми. Не е задължително това да са пчеларски проблеми. Както виждаш обсъждат се кражби, електронни охрани, информационни системи, пръскания на арендатори и една камара неща, различни от пчелите. Следователно форума не е за пчеларство, а ЗА ПЧЕЛАРИ, и в него са допустими всякакви теми, които са интересни на пчеларите.
Съществуващото отклонение от темата не е по правилата на форума, но явно е някакъв проблем, интересуващ определени пчелари. Тогава защо да не го оставим този проблем и този диалог да се развива, и когато се понатрупат достатъчно мнения по него, ще ги отделя и ще направя нова тема от тях. В момента не го правя, защото все още не ми е ясно какво точно се обсъжда, за да мога да дам вярно заглавие на новата тема. Нека да почакваме да видим накъде ще завие темата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))