Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 66
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kartagen27 Виж публикацията
    Не че съм голям специалист ама според мене пчеларите са два вида - такива които помагат на семейството и такива които пречат ... колкото по малка е човешката намеса във организация която се ръководи от един шеф (майката) толкова по добре би трябвало да бъде .... както беше споменато по-долу това не са крави или овце, че по цял ден да ги мъкнем наляво надясно и ние да им казваме какво и кога да пасат, кога да се прибират и тн.
    Под ЕЖЕДНЕВНО ЗНАНИЕ не разбирайте ЕЖЕДНЕВНО РОВИЧКАНЕ В КОШЕРА. Ха-ха - именно ежедневното ровичкане е признак за слаб или некадърен пчелар. Има си 100 различни начина да се разбере какво е състоянието на семейството, дори и без да се повдига хранилката - ха-ха.

Познавам пчелари, които са ме впечатлили с това каква стройна информационна система са си внедрили. Повечето пчелари си имат някаква информационна система, но тя в общия случай е несъвършенна. На най-ниското ниво са такива пчелари, които са си въвели само няколко бита информация. Например тухла права или легнала, тухла на изток или на запад, една или две чертички, едно или две кръгчета - това са примитивни информационни системи, осигуряващи само няколко бита информация. Но дори това да е така, това е по-добре от НИЩОТО, с което могат да се похвалят (срамуват) над 50% от пчеларите.

Следващото ниво е да се водят някакви записки на лист хартия или тефтерче, които винаги си стят там в кошера. Така могат да се поддържат много повече битове или дори цели байтове информация. Похвала на тези пчелари, които са осъзнали тази необходимост и са я въвели в практиката си.

Още по-следващо ниво е тази информация да се подреди, систематизира, компресира и поддържа с качество и в обем, необходим за правилното КОНТРОЛИРАНЕ НА БЪДЕЩЕТО, каквото е необходимо за да се сдобиете с определението за ДОБЪР ПЧЕЛАР. Познавам такива хора и съм впечатлен от системите, които те са си измислии и внедрили. Например един единствен лист хартия, на който се описва всичко за семейството с най-големи подробности в рамките на една календарна година. И цялата тази година ден по ден се събира на един единствен лист хартия. Периодичните записи са в силно компресирана форма и само с няколко символа се записват стотици байтове информация. Например БР3+7вн!А*Рх - всяка една буква или цифра или символ значи нещо, и човека, който си е измислил тази система, може половин час да разказва какво е състоянието на кошера само по тези 5-6 букви и симвили. Познавам такъв човек и му се възхищавам на това, което си е измислил и го прилага на практика вече години наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Грижата е понятие което изключва некомпетентната намеса по презумпция.Щом има вреда вследствие на некомпетентност,то няма как това да се нарече грижа.Няма смисъл да задълбаваме повече и да навлизаме във философското понятие пчелар.Ако пчелите оценят грижите - ще ти върнат жеста,ако ли не - то тогава това се нарича некомпетентност.
    Досега разглеждахме едната страна на монетата - добра вентилация и задържане на пилото.А какво ще кажете за добра вентилация и засилване на пилото за ранна паша.Не че имам такава,но това пак е знание.Виждам доста колеги с облечени в стиропор горни корпуси.Интересно ми е каква е вентилацията при тях когато затоплят отвън,в долния корпус какво има и т.н...?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    В долния корпус/и има празни пити.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Много постно бе колега,това го знам.Дай нещо по-съществено,недей да скромничиш.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Матеев,
    Знам че дъртите са ти казали че напролет трябва да юрнеш семействата да се развиват, но тази тактика е погрешна. На пролет е прекалено късно. Каквито и действия да се предприемат тогава, резултата е само частичен.
    Истинската подготовка за пролетта започва през есентта предходната година, дори в края на лятото (разбирай го от Август). Фундаменталната рецепта за успех е "нутришън и под 2% вароа". Фокусирането върху количеството зимни пчели не е чак от такова съществено значение, колкото качеството (отглеждане на тлъсти пчели). Ако постигнеш това, напролет няма да е нужно майките да се юркат - сами ще си вървят така по инерция.

Още едно нещо за което "дъртите" са векове назад в откриването му - за максимална продуктивност семействата трябва да са развити не на 99%, а на 120% от капацитета си. Както електронния хардуер чрез определена настройка може да бъде накаран на функционира над заводския си капацитет( моля те припомни ми термина) , така и тук. Не веднъж съм казвал че в страните със развито пчеларство, професионалните пчелари имат 3-4 пъти по-високи добиви, отколкото сайдлайнерите. Е, обиновенно това са хора 3-4-5-то поколение пчелари. Казвам го защото българските пчелари прекалено рано достигат до етапа, в който са решили, че вече знаят всичко и започват да вярват, че тайната в подобен успех би се дължала изцяло, напълно и единствено на "цистерните със сироп".
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Скутелатор,благодарности за подсказките.В пчеларството едно от нещата които ми харесват най-много са,че има за учене за цял живот и не само.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    ........А какво ще кажете за добра вентилация и засилване на пилото за ранна паша.......
    В постингите по-горе се опитвам да обясня, че освен ЗАСИЛВАНЕ понякога се налага да се прави и ЗАБАВЯНЕ на развитието на едно семейство, ако искаме да не се рои преди главна паша. Именно поради тази причина аз употребих понятието РЕГУЛИРАНЕ, и понеже това регулиране е доста трудно и зависи от хиляди фактори, измислих най-точното определение - ВИСШ ПИЛОТАЖ !!!

Та добрия пчелар е именно този, който добре владее ВИСШИЯ ПИЛОТАЖ в РЕГУЛИРАНЕТО на едно семейство така, щото да е максимално силно за следващата паша, но без да се рои.

Ха-ха - получи се нещо като определение или дори АКСИОМА В ПЧEЛАРСТВОТО.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Още едно нещо за което "дъртите" са векове назад в откриването му - за максимална продуктивност семействата трябва да са развити не на 99%, а на 120% от капацитета си. Както електронния хардуер чрез определена настройка може да бъде накаран на функционира над заводския си капацитет( моля те припомни ми термина) , така и тук.
    Може би имаш в предвид "овър-клокинг"?!?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно това е термина, но при него се рискува да си повредиш компютъра (дънната платка). Ха-ха..... и при пчелите е същото. Нищо не идва даром на този свят - винаги доброто върви ръка за ръка със злото. 80 000 пчели са по-добре от 60 000, но това изисква допълнителни помощни семейства или двумайчини семейства - и в двата случая изисква много повече оборудване и труд. Надявам се си заслужава......... Не съм го пробвал, но ме сърбят ръцете.........

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,колегата Скутелатор ми напомни за ситуацията в която съм аз в момента.Всички в района на Странджа очакваме да започне отделянето на мана(дано).Забелязах,че тази година популацията на вароа е голяма при мен.Как да процедирам август месец при условие,че е възможно да върви още пашата от мана(пак повтарям,дано)?Как да боря вароата и как да угоя зимните пчели,без да смеся подхранката с пашата и да замърся меда с използваните средства против кърлежа?

Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •