Матеев,
Знам че дъртите са ти казали че напролет трябва да юрнеш семействата да се развиват, но тази тактика е погрешна. На пролет е прекалено късно. Каквито и действия да се предприемат тогава, резултата е само частичен.
Истинската подготовка за пролетта започва през есентта предходната година, дори в края на лятото (разбирай го от Август). Фундаменталната рецепта за успех е "нутришън и под 2% вароа". Фокусирането върху количеството зимни пчели не е чак от такова съществено значение, колкото качеството (отглеждане на тлъсти пчели). Ако постигнеш това, напролет няма да е нужно майките да се юркат - сами ще си вървят така по инерция.

Още едно нещо за което "дъртите" са векове назад в откриването му - за максимална продуктивност семействата трябва да са развити не на 99%, а на 120% от капацитета си. Както електронния хардуер чрез определена настройка може да бъде накаран на функционира над заводския си капацитет( моля те припомни ми термина) , така и тук. Не веднъж съм казвал че в страните със развито пчеларство, професионалните пчелари имат 3-4 пъти по-високи добиви, отколкото сайдлайнерите. Е, обиновенно това са хора 3-4-5-то поколение пчелари. Казвам го защото българските пчелари прекалено рано достигат до етапа, в който са решили, че вече знаят всичко и започват да вярват, че тайната в подобен успех би се дължала изцяло, напълно и единствено на "цистерните със сироп".