Отварям тази тема, защото за пореден път се сблъсках с проблем или по-точно с хаос в стандартите за видовете кабзи, които се използват при обтелване на рамките. Доскоро не знаех че има проблем, защото в който и електронен пчеларски магазин да питах, имаха все едни и същи кабзи, а именно тези с размери 3х7х5 мм. Без да се замислям купувах и си правех рамките. Направих си и оборудване за пробиване, и стативи, стойки, патронници, свредла и всичко останало, както си му е реда. Произведох десетки хиляди рамки и така до преди около месец, когато хоппа .......... тези кабзи започнаха да изчезват от магазините. Лека полека се свършиха в един, после в друг, в трети и към днешна дата не мога да ги намеря в нито един български пчеларски магазин. И обяснението на всички е едно и също - абе вече ги няма от там, откъдето ги вземам. Другата седмица ще дойдат, но това "другата седмица" трае вече два месеца. Като цяло в България ВЕЧЕ НЯМА КАБЗИ с този размер, за който е настроено оборудването ми. Предполагам, че преди време в България е имало някакъв вносител на тези кабзи, който си е изчерпал наличностите, и по неведоми причини се е отказал да прави нов внос.
Преди два дена направих последен отчаян опит да си доставя такива кабзи и запретнах ръкави да прозвънявам всеки един магазин, до който се докопвах благодарение на Google. В интерес на истината в някои магазини имаше някакви кабзи, но не точно тези, които аз търсех. И в разговор с продавачите установих следното:
1. В повечето случаи те НЕ ЗНАЯТ какви размери са кабзите, които продават.
2. Част от тях казваха - абе имаше едни други, ама вече се свършиха, и не мога да ги доставя.
В опитите си да си изясня какви точно кабзи притежава дадения магазин аз любезно молех продавачките да им премерят размерите, но в повечето случаи реакцията им беше такава, каквато би била ако им кажа да се разстрелят. Е как по дяволите да купя нещо в хиляди бройки, когато не го знам какво е то??? В отговор получавам "ами хък, мък .... те са такива..... ама имаше и други..... ама сега хората купуват тези.... Между другото цената на "тези" вече не е 7-8 лева за 1000 бройки, а гони 9-10-11 лева за същото количество, но са по-дребни от тези, с които аз работя.
В отчаянието си аз се съгласявах да купя по една-две кесийки за проба, щото все пак да си изясня какво притежава дадения магазин като размери, и в един момент се оказа, че в България кабзите не са 2 вида, а може би 10 или 20 вида - един господ знае.