Благодаря!
Ценни наблюдения. Ако пресметнеш и приблизителната площ на восъчните пити и съответно обема на пчелното кълбо през зимата можеш да съдиш и за кошерите които ползваш.
Това от горе капак на кошер 10-ка ли е?
Благодаря!
Ценни наблюдения. Ако пресметнеш и приблизителната площ на восъчните пити и съответно обема на пчелното кълбо през зимата можеш да съдиш и за кошерите които ползваш.
Това от горе капак на кошер 10-ка ли е?
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Искаше ми се с побликуването на тези снимки да предизвикам дискусия за размера на кошера.Толкова разисквания има из форума за 8,10,12,лежак и др.системи ето тук пчелите и маиката природа нагледно показват какъв размер им е достатачен на пчелите.Интересно ми е старите ,опитни и учени пчелари във форума какви доводи ще извадят защо този рояк не направи повече от 8 рамки а така работи 3 год.докато не го прехвърлихме в ,,нормален,,8 рамков кошер и след това корпуси ,магазини и тн.
Искам да ви разкажа още една интересна случка преди доста години мисля че беше 1984 завода във Видин за гуми работеше на пълни обороти.Та в завода постоянно се получаваха доставки от естествен каучук от екзотични дестинации.Спомням си че беше вече късна есен и баща ми донесе рояк от завода беше го намерил във палет от Шри Ланка пчелите бяха мн.малки като размер и жълти като оси.Нямаше как да ги закараме на пчелина които се намираше на около 50км от Видин,и цяла зима си ги гледахме в една стая която е използвахме като килер.Облитаха се нормално и изимуваха след това пролетта отидоха на пчелина и там постепенно от кръстосването с другите си добиха наще БГ размери и окраска.
Да грешката е моя пити не рамки.
Предполагам за тези три години мед от тоя рояк не сте яли?!? Те и в тръвните са долу-горе на толкова. Тъй че 8 може и да са им достатъмни на пчелите, ама нали човек, поне в повечето случаи не ги отглежда ей тъй примерно само за красота или опрашване. По-големият обем ни е нужен на нас хората за да добиваме пчелни продукти...
Явно не четеш всички постове от начало ,не сме яли мед от рояка защото не искахме да режем от питите а не защото неможеше.А по големият обем се постига и с корпус и с магазин нали така.
А за по-добри резултати все пак си трябва и обем на плодника. Не дамоче съм ти чел и предните мнения по темата, но и като му гледам размерите, поне дължината е доста повече от на корпусна рамка. Тя и тръвната е достатъчна на семейството, но пуска по 3-4 и повече рояка на сезон.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))