Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Здравейте, от един месец съм собственик на две отводки. Купих ги на по 5 рамки ДБ, в момента са на по 7 рамки и 6 междурамия пълни с пчели. Там където се намират пчелите липата ще цъфне след около 10 дни, за този период най вероятно ще могат да изградят по още една две основи.
    Въпроса ми е дали да пробвам да им сложа магазин за липата или да ги разширя напълно до достигане на максималния брой рамки в плодника?
    Ще съм ви благодарен за съветите.

Потребител
    Регистриран
    27.05.2013
    Пчеларски район
    с.Брестово Ловешко
    Според мен, ако целта ти е де имаш мед спри да разширяваш плодника и си сложи магазин.Предполагам ,че нямаш слънчоглед за да разчиташ на нещо особено след липата.Остават основно ливадите,поне докато ги окосят или изгорят от слънцето и сушата.Ако целта е да се развият и да ги делиш тях самите на нови отводки, тогава продължаваш с разширението на плодника.Всяка ново изградена основа при млада майка се осеменява и след това нектара отива за изхранване на пилото.А и можеш да сложиш основа след липата или в края на липата.Идеята е, че ако липата ти се явява в случая като основна паша, просто временно да се ограничи разширението на плодника за да се използва пашата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    Пчелите се намират в планински район и основните паши са акация и липа, след това от ливадите ако остане нещо, както казваш.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Връщаш ме 17 години назад... Сега слагаш и на двата по 1-2 магазинни рамки с ВО в плодника. След ден или два или три вадиш и слагаш пак. Като цъфне пашата на единия кошер слагаш магазин с тия рамки + рамки с ВО, отдолу в плодника остава на 7 рамки + основа + преградни дъски, или без основа - решаваш на място. Другия кошер си го разширяваш с по една основа плодникова. Може да го пробваш и по една магазинна да му слагаш. Аз така направих някога и още си спомням вкуса на първия мед, може би щот го въртях през нощта. При добро стечение на обстоятелствата до края на лятото ще имаш силни семейства, два плодника и един магазин окомплектовани - добра база за догодина. Иначе отводки от отводки за мен е щуротия, освен ако не трябва да се доказваш някъде.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    Благодаря, ще пробвам тази техника пък ако опитам от меда ще почерпя по ракия

Наблюдател
    Регистриран
    13.06.2014
    Пчеларски район
    Плевенски
    Здравейте имам 3 ЛР кошери от околко месец още малко и корпуса ще се напулни. Нямам изградени пити за вторите корпуси. Как да процедирам, десет рамки само с основите, или да сложа 8 и да да взема отпървият корпус две с пило, Къде да го сложа отдолу или отгоре. Моля помагайте.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Aз продължавам да разширявам постепенно и на 2ри корпус.
    Махам 2 пити с пило от 1ви корпус и на тяхно място слагам основи, 2те пити с пило ги качвам на 2ри като между тях слагам една основа.
    След като изградят основата слагам нова и така докато изпълня корпуса.
    Иначе има и много други начини, най много да съсипят основите иначе няма каква беля да направиш.

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Здравейте!
    моля за съвет, че май обарках работите. Вчера от три семейства извадих мед , който тъкмо бяха започналида запечатват пчелите. Меда е светъл и рядък. Извадих го защото следващите две седмици ще отсъствам, а нямам свободни магазини и пити да им сложа. Сега обаче започнах да се притеснявам да не се вкисне. Според вас какво ще стане с него и какво мога да направя евентуално.
    Благодаря предварително за съветите.

Автор
    Регистриран
    21.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Начинаещ Виж публикацията
    Здравейте!
    моля за съвет, че май обарках работите. Вчера от три семейства извадих мед , който тъкмо бяха започналида запечатват пчелите. Меда е светъл и рядък. Извадих го защото следващите две седмици ще отсъствам, а нямам свободни магазини и пити да им сложа. Сега обаче започнах да се притеснявам да не се вкисне. Според вас какво ще стане с него и какво мога да направя евентуално.
    Благодаря предварително за съветите.
    Сложи на тенекетата с мед тензух и не им слагай капаците.Остави ги така за известно време.Иначе нищо друго не можеш да направиш за сега.

Наблюдател
    Регистриран
    24.06.2014
    Пчеларски район
    sofia
    Здравейте , аз също съм съвсем начинаещ и естествено първия ми въпрос е свързан с избора мястото за поставяне на кошера.

Има ли правила и принципи при поставянето , ориентирането в дадена посока на къщичката ( кошер) , в двора си мога ли и опасно ли е да поставя един или повече от един кошер ?

Има ли опасност от близко до къщата поставяне на кошера и колко кошера могат да се поставят, става дума за селска къща с 2 декара двор разделен от плевня ?

За сега се ограничавам само с толкова въпроса

Благодаря предварително

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •