Аз ползвам такава шпатулка с езичето само за пчелно млечице. Купих си игла за пренасяне на ларви, но ми се стори неудобна и реших да я оправя с клещите, а тя се счупи. Взех един електрод 2,5 мм оформих го на шмиргела, шкурка и клещи. Резултата от работата с произведената от мен игла е:
Първо залагане - от 10 - 4 изградени и излюпени майки
Второ залагане - от 10 - 9 изградени и излюпени майки.
Първо поставям купено млечице, което разреждам малко с дестилирана вода. Прехвърлям ларвата и това е.
Миналата година произвеждах с касета и имах добри резултати, но с прехвърлянето на ларви времето е по-късо и тази година касетата не съм я ползвал.
Недостатъка е в това, че не може да се отчете точното време, защото може да се излюпят някои майки с няколко часа по-рано, но аз използвам пластмасови клетки, които нанизвам на маточника няколко дни преди излюпване, защото първата като се излюпи да не прояде другите маточници.
Пропуснах да спомена, че чашките, в които прехвърлям ларви, си ги правя от мой восък с помощта на струговано дървено приспособление с дебелина 9 мм. по идея от клип на Костадин Якофов.http://www.vbox7.com/play:30bfd70a0d

Цитат