Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 15 12311 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 142
 1. #1
  Потребител
  Регистриран
  07.11.2010
  Мнения
  72

  ПРОИЗВОДСТВО НА МАЙКИ С ПОМОЩА НА АПАРАТА NIKOT

  Нека в тази тема да обсъждаме и споделяме опит за производството на качествени майки с помоща на този апарат.

 2. #2
  Потребител
  Регистриран
  21.11.2011
  Мнения
  89
  Бих посъветвал колегите да се въздържат от покупката на апарата Nicot или Никот питата.

  Но да почнем подред!

  Касетата за отглеждане на пчелни майки е на френската фирма Nikotplast


  Това е подобие на Йентеровия апарат, но малко по опростен, в смисъл с него се работи малко по-лесно и практично.
  В момента се произвежда още в Германия и в Русия.
  В инструкциите се представя, като много по-добра и практична от Йентеровата пита.
  Това обаче съвсем не е така(личното ми мнение).
  След като си го купих и претърпях първия неуспех(макар, че точно спазвах инструкцията) се наложи доста да се поровя из нета и доста да прочета. За съжаление в Бг. И-нет пространство на можах да намеря почти нищо конкретно, но в руските сайтове се оказа, че има много писано.
  Общото мнение, което и аз подкрепям е, че когато семейството се намира в пред роево, или в роево състояние, наистина системата работи и то задоволително. Майки се отглеждат лесно и без проблем.
  Премине ли роевия период – става все по-трудно и почти невъзможно да се отгледат майки.
  Имам колега, който работи с йентеров апарат и отгледа майки в края на м. Август

  Какво се получи конкретно при мен?
  Тъй-като го купих късно – през м. Юли, първоначално мина много време докато майката го осемени.
  След това пчелите целенасочено започнаха да изяждат или изхвърлят яйцата. Майката снасяше, яйца имаше, а личинки не.
  Пробвах в 4 кошера на 4 майки и не се получи.
  Повтарям, че абсолютно точно съм спазвал приложената ИНСТРУКЦИЯ.

  Пущам тук инструкцията, може на някой да му стане интересно


  Касета за майки на френската фирма Никотпласт.

  Прибора се произвежда във Франция от 1986 г. Касетата се използва масово от френските пчелари. Почти няма пчелин, който да не използва тази лесна и достъпна технология. Прибора е разпространен в Италия, Германия, Полша и вече и в България, благодарение на ...........

  Нарочно използваме думата отглеждане вместо производство. Когато става дума за пчелни майки думата производство е неуместна. Майката е божествено творение ние можем да я отгледаме но не и да я произведем. Ние ви предлагаме начин на отглеждане а не на производство. Отглеждане с любов и уважение към природата. Сами ще се уверите, че когато подходите с уважение към тази технология ще имате огромен успех.  Прибора представлява част от пчелна пита със 110 маточни чашки.

  Тази пита се вгражда в добре изградена пчелна пита. След това се поставя около седмица в семейството донор. От време на време пръскайте със захарен сироп маточните чашки. По този начин питата ще стане част пчелното гнездо. Имате възможност да изберете майката донор. Направете селекция, нека това бъде две годишна майка, трудолюбива и миролюбива. Добре е майката да е във втората си година, тогава тя е в разцвета на силите си. Яйцата, които ще снесе в чашките ще са най- подходящи за създаване на майки.

  Апарата дава възможност да се пренасят в отглеждача еднодневни ларви, които са най добри за пчелни майки. Може да си подбирате ларвите. С течение на време ще придобиете опит и субективно ще успявате на подбирате ларвите. Тази технология ви дава възможност за отглеждане на майки по време когато ви са нужни на пчелина. Ставате независими от дефицита на пчелни майки. Успешното усвояване на технологията ви гарантира млади майки през активния сезон. Високите добиви от мед, прашец, восък са гарантирани.

  Със закупуването на апарата ще получите и подробно описание за работа. Същевременно в сайта ни pchelar.com ще предизвикаме дискусия за успехите и неудачите в процеса на работа.

  Към касетата има и много допълнителни приспособления, които улесняват работата на пчеларя.

  Това са :

  закрепващи плочки,

  основа за маточната чашка,

  клетки за запазване на маточниците,

  контeйнер за придаване на майки.

  ------------------------

  Работа с апарата Nicot за пчелни майки
  Монтирайте касетата в добре изградена пчелна пита в която е отглеждано пило. Касетата се закрепва с помощта на видия. Поставете питата с монтираната касета в пчелно семейство, като предварително демонтирайте ханемановата решетка. Преди поставянето на касетата в кошера я напръскайте обилно със захарен сироп. Добре е пчелното семейство да е донора. Нека касетата престои при пчелите поне 10 дена. Това се прави с цел да бъдат полирани маточните чашки.

  Примерен график:

  Ден първи:
  12 часа
  Поставете ханемановата решетка и ,, арестувайте” майката в касетата. Ако има нектар или мед в маточните чашки не ги чистете, пчелите сами ще освободят територия за майката.
  Оставете майката да снася 24 часа. Ако има изобилие от нектар не бързайте да я освобождавате. Има риск пчелите да изчистят прясно снесените яйца.
  След 24 часов престой освободете майката донор. През това време подхранвайте семейството донор с твърда храна.

  ПОДГОТОВКА НА СЕМЕЙСТВОТО ОТГЛЕЖДАЧ
  Сега е време да подготвите пчелното семейство отглеждач. Нека това бъде много силно семейство. Препоръчваме семейството да е в 12 рамков кошер. Трябва да е много силно с няколко пити мед и прашец, много люпещо пило.
  Постарайте се в това семейство да има много малко открито пило, това ще допринесе за по лесното приемане на маточниците .

  Ден четвърти:
  Подгответе помещението където ще направите пренасянето на личинките. Температурата трябва да бъде 36 градуса и влажност 80%.
  Ако нямате влагомер, поставете съд с вряща вода, така ще повишите влагата в помещението. Топлината и влагата са важен фактор за оцеляването на ларвите.
  След като сте готови с помещението пристъпете към изваждането на рамката с касетата. Извадете рамката с касетата и с мека четка отстранете пчелите. Не се опитвайте да отстраните всички пчели това ще ви забави. Завийте рамката с топла и влажна хавлия и я пренесете в помещението.
  Поставете рамката с касетата върху влажна и топла материя и пристъпете към изваждането на маточните чашки. На изкуствена светлина преглеждайте личинките. За готови се смятат тези, които вече са във вид на полумесец и са замътени. Поставяйте маточниците в предварително подготвени рамки.
  Препоръчваме не повече от 50 маточника в отглеждача.
  Нека маточните чашки бъдат разположени на две отделни рамки по 25 бр.

  Внимание!!!
  7-8 часа преди тази манипулация трябва да отстраните майката на отглеждача и да отстраните две рамки за да освободите място за рамките с маточниците. Нека местата за рамките бъдат както следва 4-та и 8-ма ако отглеждача е 12 рамков. При 10 рамков отглеждач поставете рамките с маточниците на 4-та и 7-ма позиция.
  Поставянето на рамките с личинките трябва да стане максимално бързо. Хубаво е по време на пренасянето рамките да бъдат завити с топла и влажна материя. След пренасянето на маточниците подхранвайте обилно отглеждача със захарен сироп. Не спирайте подхранването.

  На 10- тия ден прегледайте отглеждача за маточници извън маточните рамки ако има такива ги унищожете.


  На 14-ия ден подгответе отводките.

  На следващият ден пренесете маточниците в новосъздадените отводки

 3. #3
  Потребител
  Регистриран
  07.11.2010
  Мнения
  72
  Благодаря колега за това което си написал. Това лято ще работя по тази инструкция. Да апарата и при мен не работеше когато свърши периода на роене.Като заложа маточните чашки в кошери отглеждачи и от 110 приемат примерно 30.Оставям ги така и на предпоследния ден преди излюпването на майките като отворя кошерите вместо да намеря хубави маточници аз намирам далаци.
  И така цяло лято си играх и направих 10 майки, които бяха малки и некачествени.[/img]

 4. #4
  Потребител
  Регистриран
  21.11.2011
  Мнения
  89
  Колега evil_dea
  Отне ми малко време докато пак да го намеря, но ето - Насаме с пчелите(bg Audio) 17 част
  http://www.vbox7.com/play:2a33937f

  Говорят за Йентеров апарат, но това си е точно Касетата на Nikotplast , (поне моята е точно същата)!
  Мисля, че ще е от полза.

  Има го и в Замундата, но май точно тази част я няма
  http://www.zamunda.net/details.php?i...ist=1#filelist


  Понеже изчетох много руски форуми на тема Никот - те работят, като използват чашките и пренасят еднодневни личинки.
  Едно, или двукратно пренасяне и продължават по описаната технология. Тоест, повечето не използват самата пита за да затварят там майката и да чакат да снася, а комплекта към нея – казват, че така било много по-практично, бързо и сигурно!

 5. #5
  Модератор
  Регистриран
  06.10.2010
  Мнения
  2,271
  Пчеларски район
  Орестиада, Гърция
  След това пчелите целенасочено започнаха да изяждат или изхвърлят яйцата. Майката снасяше, яйца имаше, а личинки не.

  Кога се случва това? Докато майката е в апарата или след това ?

  Като заложа маточните чашки в кошери отглеждачи и от 110 приемат примерно 30.

  Ползвай стартер.
  Аз не съм работил с този апарат, но съм ползвал чашките и все още ги ползвам понякога. Проблема не е в тях - при мен приемат над 90% от пренесените ларви (29 от 30; 48-49 от 50 - от този сорт) и пчелите ги хранят обилно с млечице. Когато восъчните чашки са добре направени, не виждам разлика между тях и пластмасовите.
  There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

 6. #6
  Потребител
  Регистриран
  21.11.2011
  Мнения
  89
  Слагам майката в касетата.
  След 24 часа правя преглед. Има примерно 70% осеменени чашки. Пущам майката.
  На 3тия ден – преглед за да взема чашките с излюпените личинки за да ги предам на отглеждача, да ама не – НЯМА ЛИЧИНКИ, НЯМА ЯЙЦА, килийките празни.
  Отново слагам майката и след 24 часа пак примерно 70% осеменени чашки. Този път оставям майката в клетката. И на 3тия и на 4тия ден и на 5тия ден има само яйца и нито една личинка(майката е в клетката).

  Започвам с друга майка в друг кошер – е пак същото.

  Накрая взимам чашките с яйцата и ги давам на осиротено семейство(залагаше свищеви).

  Поставени на 2 реда по 12бр. = 24бр. на многокорпусна рамка.
  След 3 дни няма яйца, няма личинки и леко надграждане както при колегата evil_dea.

  Беше вече към 15 Август и се отказах.
  В същност целта беше да усвоя техники, а не да отгледам майки. Майки роеви си бях отгледал повече от достатъчно още по време на рапицовата паша.

  Общо взето това беше


  Тук
  http://dox.bg/files/dw?a=b8f583bf3e
  може да си изтеглите частта „Отглеждане на пчелни майки с апарата Nicot” – 50МБ. с доста по-добро качество.

 7. #7
  Потребител
  Регистриран
  21.11.2011
  Мнения
  89
  Извинявам се, не мога да го направя активен - това е адреса
  http://dox.bg/files/dw?a=b8f583bf3e

 8. #8
  Модератор
  Регистриран
  06.10.2010
  Мнения
  2,271
  Пчеларски район
  Орестиада, Гърция
  Слагам майката в касетата.
  След 24 часа правя преглед. Има примерно 70% осеменени чашки. Пущам майката.
  На 3тия ден – преглед за да взема чашките с излюпените личинки за да ги предам на отглеждача, да ама не – НЯМА ЛИЧИНКИ, НЯМА ЯЙЦА, килийките празни.


  Ето защо йентеровия апарат работи- там се препоръчва (поне до колкото знам) майката да се държи затворена докато не дойде време за вземане на личинките.
  Проблема не е в апарата, пластмасата или нещо друго - същия номер го правят и на восъчните пити - като сложиш пита с яйца над ХР я изчистват; по време на главната паша, оставям майката да снесе на някоя пита, но веднага щом и видят гърба изчистват яйцата и пълнят килийките с нектар и в същото време са изчистили меда от някоя замедена пита, където майката снася отново (става въпрос за семействата от които вземам материал за пренасяне. понеже трябва да са много силни и в същото време силно ограничени откъм пространство (максимум 4 ЛР пило) се получават подобни ситуации)

  Поздрави
  Дони
  There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

 9. #9
  Потребител
  Регистриран
  21.11.2011
  Мнения
  89
  Вече няколко години, от както се появи рапицата сменям майките с роеви.
  Предполагам, че нямам в момента семейство, където майката да не е роева. По време на рапицовата паша ми работят 3 в 1:
  – градят пити,
  – събират нектар и
  – залагат маточници.
  Станаха просто НАХАЛНО ройливи.
  Затуй си купих Никота с надеждата да си отгледам по „спокойни” майки, та по-лесно да ги удържам.
  Предполагам, че Никота ще работи добре в роевия период, но вие сте прави – това е система за възрастен пчелар и с малко кошери.
  Ще трябва да се уча да пренасям!

  Във връзка с това колега scutellator, как ще коментирате тези снимки?
  Благодаря!
 10. #10
  Модератор
  Регистриран
  06.10.2010
  Мнения
  2,271
  Пчеларски район
  Орестиада, Гърция
  Ако питаш мен, апарата ще ти върши работа поне на първо време. Щом майката снася яйца в чашките, от там нататък е лесно, просто трябва малко доизкусуряване (не изваждай майката преди да са се излюпили ларвите. така може би евентуално ще имаш по няколко яйца в чашка, но не се притеснявай за това). Останалото е същото като класическата технология на Дулитъл - пренасянето.

  На снимките е китайската игла за пренасяне от бамбук. Струва някакви левчета, не знам колко точно. Веднъж я пробвах. Лично на мен ми беше малко трудно да работя с нея - не се вижда къде ровиш и загребването става малко шантаво, може би щото не съм свикнал да работя с нея. Тогава я пробвах само за да видя дали наистина може да се пренася с нея - работи. Аз съм свикнал да пренасям с шведската игла (която между другото е най-скъпия възможен вариант, но пък за сметка на това е изключително удобна)
  Взех я от тук http://www.swienty.com/shop/vare.asp...&vareid=112102 - предлагат и за левичари. Всяка година стават все по-скъпи.
  Може да я намериш и тук http://www.anel.gr/index.php?page=sh...emid=1&lang=en
  , но явно предлагат само модела за десничари.
  Има я и в почти всички големи магазини. Но има и китайски ментета - истинската е жълта.


  Има и други видове игли - тези които се продават в магазините, просто не ги заглеждай - не са достатъчно фини за да свършат работата, само ще дадеш 10-15-20 лв за нещо дето не ти върши работа. Някои от най-опитните пчелари на запад за пренасяне ползват фина четка за рисуване - навлажняват я и косъмчетата се слепват и така може да се загребе ларвата.
  There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

 

 
Страница 1 от 15 12311 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

 • Вие не може да да публикувате нови теми
 • Вие не може да публикувате мнения
 • Вие не може да публикувате прикачени файлове
 • Вие не може да редактирате вашите мнения
 •