Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 30

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    24.05.2014
    Пчеларски район
    Ветринско

Здравейте ,моля за помощ.!

ДОбър ден,пчелите предизвикаха голям интерес в мен,реших да си закупя 5 кошера Дадан Блат 33мм 10 рамкови + 1 магазин на цена от 89 лв.Имам уговорка да ми сложат отводка във всеки кошер на цена от 100 лв на 4 рамки..
    Какво да гледам като закупувам нещата?
    Мястото на което смятам да ги поставя е с.Ягнило Варненска област в близост до мястото на поставяне има още 5 кошера,като цялото в селото няма повече от 40 кошера...
    Прочетох че трябва да ги отворя чак вечерта пчеличките защото през деня ще са раздразнени от превоза им до там...
    Кажете ми как да разбера,кога трябва да мръдна преградата от 4 на 5 рамка ?
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение0099.jpg
Прегледи:      262
Размер:	336.8 KB
ID:	1432
    Това е и мястото на което смятам да ги позиционирам...изчистеното място от гореЩракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение0098.jpg
Прегледи:      264
Размер:	350.4 KB
ID:	1433

Наблюдател
    Регистриран
    24.05.2014
    Пчеларски район
    Ветринско
    Интересува ме също,трябва ли да подхранвам с сироп ,докато се изгради хубаво семейство и на 10 рамки и ако ДА ,как става това точно пропорциите какви са?

Потребител
    Регистриран
    28.05.2012
    Пчеларски район
    Пловдив
    Здравей,

аз също съм начинаещ, затова, ако греша, моля някой да ме поправи.

Сиропа го правиш захар с вода 1:1.
    Храниш с половин хранилка през ден.

Още при първия преглед им сложи нова рамка с основа за градеж. Сложи я до рамката с пилото.

Ако имаш паша, с подхранването може да спреш след седмица. Ако нямаш паша, храни, докато имаш основи за градеж.

Потребител
    Регистриран
    23.06.2013
    Пчеларски район
    община Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Павел Трайков Виж публикацията
    Интересува ме също,трябва ли да подхранвам с сироп ,докато се изгради хубаво семейство и на 10 рамки и ако ДА ,как става това точно пропорциите какви са?
    Пропорцията зависи от това какво искаш да постигнеш с подхранването- по рядко е за развиване, а по гъст сироп е за запас от храна! Ти искаш сега развитие спокойно 1 част захар 2 части вода, ако имаш паша не прекалявай с храненето и гледай да не трупа запас от мед сега, за да има къде да снася майката, но и да не стоят гладни де
    С отварянето можеш да го направиш и 15-20мин след като ги поставиш на местата им и се успокоят, в тая жега чак до вечерта не бих ги държал затворени!! Разширяваш гнездото когато е запълнено с пило или медец и има пчелички!
    "Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Павел Трайков Виж публикацията
    ДОбър ден,пчелите предизвикаха голям интерес в мен,реших да си закупя 5 кошера Дадан Блат 33мм 10 рамкови + 1 магазин на цена от 89 лв.Имам уговорка да ми сложат отводка във всеки кошер на цена от 100 лв на 4 рамки..
    Какво да гледам като закупувам нещата?
    Мястото на което смятам да ги поставя е с.Ягнило Варненска област в близост до мястото на поставяне има още 5 кошера,като цялото в селото няма повече от 40 кошера...
    Прочетох че трябва да ги отворя чак вечерта пчеличките защото през деня ще са раздразнени от превоза им до там...
    Кажете ми как да разбера,кога трябва да мръдна преградата от 4 на 5 рамка ?
    Като не разбираш няма какво да гледаш, по добре да ги купиш от пчелар който познаваш (така направих аз).
    На кошерите им отваряш входа веднага след разтоварването а преглед ако искаш чак на другия ден.
    Мърдаш преградната дъска и слагаш нова пита след като изпълнят наличните ( аз не ползвам преградни дъски)
    Храниш с по рядък сироп 1:2 или 1:3 за момента и ако нямат запаси преди зазимяването 1:1.
    Това от моя скромен опит успех!

Наблюдател
    Регистриран
    24.05.2014
    Пчеларски район
    Ветринско
    Добре до Тук.Колко ml сиром да слагам и към колко часа?...разбрах също че трябва да следя да не се пълнят с мед(много много) рамките за да има място да снася майката....това означава ли че трябва първата седмица да се отварят през 1-2 дни минимум за да ги наблюдавам да подавам и сироп...Но как така не ползваш преградна дъска нали майката ще ходи и на др рамки или ти просто не слагаш други рамки?

Не съм много на ясно дали е добра пашата в района на С.ягнило като цяло 5 Км в радиус се намира село Доброплодно--С.Белоградец а на там е пълно с акация,лънчоглед и Липа"за последните 2 знам че е рано.......пчелите ми са на 15 метра до мн малка рекичка....СМятате ли,че 10 рамковия ДБ кошер е добър като за начало ?

От каде мога да си купя хранилка? Каде мога да си купя рамки?
    Съжалявам за разбърканите въпроси за в бъдеще,ще се старая повече в задаването на въпросите лека вечер и благодаря предварително за отговорите,радвам се,че толкова много хора си помагат тук
    Страхотни сте!!Много добър сайт

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    От начало по 200гр. за да могат да го вдигат после по повече.
    Ако е рядък сиропа няма да задръстят майката, аз миналата година 1 месец и повече храних постоянно и няма проблем.
    Хранилка има във всеки пчеларски магазин.
    Хубаво е да се храни вечер заради евентуални нападения.
    Няма за какво да го отваряш толкова често, за около 5 дни при хранене се разширява с основа иначе друго няма какво да гледаш.
    Модела на кошер няма да коментирам всеки си има предпочитания.
    Майката няма да ходи на други рамки тя се разпростира на толкова рамки на колкото и позволят пчелите (големината на семейството)

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Павеле,райнът ти е добър.Ако си купил дадан блат,вземи и поне един многокорпусен с 3 корпуса поне,и сравнявай.Сигорен съм че за района ,ти тои е подходящ,защото познавам този район.

Наблюдател
    Регистриран
    24.05.2014
    Пчеларски район
    Ветринско
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Павеле,райнът ти е добър.Ако си купил дадан блат,вземи и поне един многокорпусен с 3 корпуса поне,и сравнявай.Сигорен съм че за района ,ти тои е подходящ,защото познавам този район.
    Да ,но ще го направя следващия месец просто в момента паричките които имам са около 1500 лв.......

Наблюдател
    Регистриран
    24.05.2014
    Пчеларски район
    Ветринско
    Искам да попитам, за сайт който да си купя малко инвертар пушилка и т.н

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •