Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 419 ПърваПърва ... 917181920212969119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 4189
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Като цяло си направих следните изводи, с които да минимизирам или дори да премахна жертвите от задушаване (прегряване):
    1. Затварянето на прелките трябва да става сутрин рано, а не вечер късно.
    2. Прелките трябва да се затварят едновременно по всички пчелини - автоматично или ръчно с много бригади по всеки един пчелин.
    3. Арендаторите трябва да пръскат сутрин, а не през целия ден.
    4. Максимум на обяд прелките трябва да се отварят.

Това за мене лично, но има и още:
    1. Кметовете на селата трябва да се предупредят да изискват от арендаторите и ЧАС НА ПРЪСКАНЕ.
    2. Този час трябва да е СУТРИН напр. от 8:00 до 10:00.
    3. Пчеларите (и аз) трябва да притежават директните телефони на пръскащата фирма, за да могат да съгласуват с нея действията си.
    4. Законодателно този проблем трябва да се реши.
    При арестуване на силно семейство, трябва и много добра вентилация. Само през дъното не е достатъчно, дори и да е изцяло от мрежа. Сам си се убедил. На времето, ДБ по стандарт беше с 2/3 мрежа покривната табла, която се отваря при транспорт или затваряне заради пръскане. За ЛР се ползваха изцяло мрежести покривни дъски. Ама сега всеки сам си прави модели и стандарти и се скъсва да убеждава, колко са му добри кошерите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Да, ЛР се окомплектоваха с мрежести покривни табли, но пък дъната им бяха плътни, без никаква мрежа.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    От тези дъна стават добри прашецоуловители,по метода на Жечо Мурзов.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    А бе я някой инжинер да ме светне, че хич не ми спореше физиката навремето. Мрежа на тавана или мрежа на дъното трябва за лятото? Това за да не се сваряват пчелите.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И двете ........., като на тавана е най-добре да е прополисова решетка.

Ако на пчелите не им харесва, те сами ще запушат с прополис това, което им е излишно и ще си оставят толкова площ, колкото им трябва. За големите летни горещини точно това е спасението, и точно тогава е момента да се сдобиете с големи количества прополис.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    В полето прополисовата решетка не върши работа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    И тая година въпреки лошата пролет и големите мераци за роене пчеличките се отчетоха добре на аморфата .
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMG_1692.jpg‎  

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Леле колко много мед - да не би да имаш 1000 кошера? Щото аз от 9 пчелина в Габровско едвам събрах 30 корпуса с мед и сега се чудя да цапам ли центрофугата или не......

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Другарю Матеев , започна все повече да заприличваш на пожарникара. Какво лошо има колегата да се похвали?
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Моят постинг е ирония не към колегата, а към мене самия. Наистина от 9 пчелина в Габровско едвам събрах 35 корпуса с акациев мед, а в Ловешко, където имам пчелини в центъра на акациеви гори от по 1500 декара - ами там събрах общо около 70 корпуса.

Общия ми добив на акациев мед от всички кошери е средно по около ......... 2 килограма мед от кошер. Не знам да се смея ли или да плача.........

Страница 19 от 419 ПърваПърва ... 917181920212969119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •