То след 15-тия трябва да и вариш жито,а след 40 и паметник да и правиш.
То след 15-тия трябва да и вариш жито,а след 40 и паметник да и правиш.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
На този отговор бих отговорил със усмивка, имам майка която се излюпи около 1 май, вчера беше 18 май и майката все още е жива и клетката и е отрупана отвънка със пчели които я хранят, ще си направя експеримент и ще я предам около 1 юни и ще следа дали ще се оплоди, най вероятно не, но ще видим.
Подариха ми една майка която беше неоплодена и беше в клетката цяла седмица. Взех няколко рамки с пило и мед, и пуснах майката директно върху рамките. След една седмица проверявам майката оплодена и всичко е наред. Направих си експеримент а той се оказа успешен.
А абсолютно ли си сигурен че това е същата майка която ти си придал?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Благодаря Юрий. Абсолютно си прав.Но аз съм си такъв по природа. Обичам да експериментирам и сам да се убедя на практика.Понеже темата както писа Ник е друга няма да задълбавам, но все пак моят практически извод е: Неоплодената майка може да живее в кошера докато в него има пчели, които да я хранят. Опитите през това време да се даде на семейството маточник, яйца или пило са неуспешни. Изходът е един - да се отстрани майката и семейството да се оправи по един от познатите начини валидни за осиротели такива. Така , че отговорът на въпроса по темата е някъде по назад във времето. Със сигурност ще го открием на практика или ще го прочетеме някъде. Пожелавам здраве и успех.
Разбира се че могат да живеят дълго. Коста Желев умишлено оставя такива майки през есента за да има търтеи много рано на пролет.
Но понеже питаш за причините и смисъла дали да се оставят такива майки, смятам че е безсмислено. А причината за не оплождането им напролет е практическа невъзможност, заради това че са твърде стари - "изпуснали са влака".
Във връзка с неоплодените майки искам да споделя следното: През февруари в две от семействата ми нямаше никакви признаци за наличие на майка.При следващия по-задълбочен преглед установих, че има майки и в двете семейства. Оказа се обаче,че и двете бяха зимували неоплодени. Чаках ги да се оплодят до 22 май, но за мое съжаление това не се случи. Едно от нещата които искам да кажа,че неоплодените майки реално могат да живеят дълго време. Досега такова нещо не ми се беше случвало. Ще помоля колегите които са имали подобни случаи да ми обяснят къде е причината за да не се оплодят майките през пролетта и въобще има ли смисъл да се чака толкова време да се оплодят и накрая да няма резултат.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))