Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 20

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    След излюпването си майката има период в който трябва да се оплоди, ако това не стане поради различни фактори майката става негодна и вече няма шанс да се оплоди естествено.
    Това че е неоплодена не и пречи да живее, но семейството умира ако пчеларя не вземе мерки, защото няма как да си произведат нова майка без ларви.
    В тази тема се обсъжда колко време майката може да е неоплодена и да остане годна за оплождане.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    То след 15-тия трябва да и вариш жито,а след 40 и паметник да и правиш.
    Това май само Scutellator го разбра,след 15-16ден половото и узряване започва да претърпява спад-(закърняване) най просто казано, или с две думи не че не може да живее дълго, но забавеното оплождане е прави некачествена.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Извинете за поста, не прочетох последния на Nik_m,написал го е преди мен.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Вергиле, ако не се лъжа една румънка роди на 76 години, което е световен рекорд. Но тя е една от 3.5 милиарда жени.
    Не може да се надяваш бабички да раждат. Преминали са фертилната си възраст.
    Същото е и с пчелните майки.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Забелязах, че майка в отводка излиза много по рано да се опложда от колкото в голямо семейство.
    3 семейства ги бях осиротил при наличие на роеви маточници след това от всяко направих по 1 отводка.
    След 10 дена ги прегледах и майките в отводките бяха оплодени а в основните кошери не.
    След още 10 дена прегледах пак основните кошери и пак имаше майка но не и яйца.
    След още 5 дена пак ги прегледах и вече бяха оплодени.
    Предполагам, че майката в голямо семейство и е нужно повече време да обходи всички рамки да се обеди че няма други маточници и чак тогава излиза да се опложда за това закъсняха с 10тина дена в сравнение с отводките или има друга причина.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Основното предназначение на клетките е да запази маточниците, така, че ако не са отчетени правилно дните на захранване, запечатване и последващо излюпване на майките, да може да се запазят, защото както би следвало да си наясно, след като се излюпи първата майка, следва прогризване на останалите маточници.
    Що касае това което питаш, ако се направи аналогия с други животни или например с хората то е ясно, че не е за предпочитане да се чака , а да се придаде възможно най-бързо майката, за да може да бъде захранена и оплодена. Колкото по-скоро, то толкова по-добре. Създаваш си помощно семейство за пило, на което при необходимост може да му отнемеш майката, за да я придадеш там където е необходимо.
    Аз ползвам такива клетки, като тези на снимката, когато прехвърлям ларви с игла и не съм сигурен в точната възраст на ларвите и за да не се получи това за което споменах ги запазвам по този начин.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    През първите два дни след излюпване се приемат най-лесно, след това с напредване на времето по-трудно.
    Keep Walking...

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •