Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 30

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Засякох по клипа - една основа се прави средно за 3 минути или това прави 20 основи на час. За една работна смяна това са около 150 основи.

Ако си бяхте купили готовонаправени основи срещу ваш восък, щяхте да заплатите за труда по направянето 12-13 стотинки на основа. Правейки си сами основи, вие всъщност икономисвате 150 * 0.12 = 18 лева, но работите една цяла работна смяна. Всъщност вие икономисвате само 15 лева, защото имате разходи за енергия, за амортизации на машината и т.н.

Въпросът е:
    Нима вие оценявате собствения си труд и собственото си работно време на 15 лева на ден (330 лв. на месец)? Че те дори и чистачките на тоалетни вземат повече пари за труда си.

Това е голата истина. Съжалявам, но математиката това показва. Който сам си прави основи, дефакто си пилее времето буквално за без пари. Това време можеше да бъде оползотворено за спечелването на много по-голяма сума, с която да си купи същата бройка основи, и да му останат още пари за други покупки.

Най-скъпото нещо в този живот е личното време. То е лимитирано за всеки един от нас и много лесно отлита в небитието. Именно поради тази причина е важно да го използваме колкото се може по-ефективно, а не да го продаваме само за 2 лева на час. Аз лично гоня ефективност на личното си време от поне 100 лева на час. Адвокати, юристи, програмисти и много други професии също достигат 50 или 100 лева на час. Дори чистачките на тоалетни постигат 3-4 лева на час. Трябва ли при това положение пчеларите да се задоволяват само с 2 лева на час?

Същата сметка излиза и с това сам да си чукаш рамките, както и с много други чисто пчеларски занимания, правени от много пчелари заради криворазбраната икономия на пари. Да, икономисват се пари, но се пилее безценно време, което може да бъде оползотворено (продадено) много по-скъпо. Когато се тегли чертата най-накрая, резултата е БЕДНОТИЯ. И няма как да се забогатее, ако човек се примирява да си продава труда само за 2 лева. Първата стъпка към забогатяването е човек да започне да си цени личното време и да започне да търси начини и методи да го продава по-скъпо.

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    В свят в който царува идеално ефективна икономика няма място за хора!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Въпросът е:
    Нима вие оценявате собствения си труд и собственото си работно време на 15 лева на ден (330 лв. на месец)? Че те дори и чистачките на тоалетни вземат повече пари за труда си.

Това е голата истина. Съжалявам, но математиката това показва. Който сам си прави основи, дефакто си пилее времето буквално за без пари. Това време можеше да бъде оползотворено за спечелването на много по-голяма сума, с която да си купи същата бройка основи, и да му останат още пари за други покупки.

Най-скъпото нещо в този живот е личното време. То е лимитирано за всеки един от нас и много лесно отлита в небитието. Именно поради тази причина е важно да го използваме колкото се може по-ефективно, а не да го продаваме само за 2 лева на час. Аз лично гоня ефективност на личното си време от поне 100 лева на час. Адвокати, юристи, програмисти и много други професии също достигат 50 или 100 лева на час. Дори чистачките на тоалетни постигат 3-4 лева на час. Трябва ли при това положение пчеларите да се задоволяват само с 2 лева на час?

Същата сметка излиза и с това сам да си чукаш рамките, както и с много други чисто пчеларски занимания, правени от много пчелари заради криворазбраната икономия на пари. Да, икономисват се пари, но се пилее безценно време, което може да бъде оползотворено (продадено) много по-скъпо. Когато се тегли чертата най-накрая, резултата е БЕДНОТИЯ. И няма как да се забогатее, ако човек се примирява да си продава труда само за 2 лева. Първата стъпка към забогатяването е човек да започне да си цени личното време и да започне да търси начини и методи да го продава по-скъпо.

Безкрайно се забавлявам като чета такива съждения. Безценно време, лично, работно... Само ми става мъчно че като сметна при 100 лв/час ефективност загубата на денонощие за сън и клозет /с извинение/ е към 500 лв, о не-ужас! направо да се гръмне човек. Аз за това си кова рамчиците, щото ми мирише на дърво и си релаксирам и си печеля маса пари. Щот си продавам личното време на мене си
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Ако почнем да ги тъним сметките за загубено време, колко ли ще ни струва в пари, прекараното време в безсънни нощи с другия пол? Удоволствието е присъщо на интелигентните същества. За животните секса е размножение , а за хората...?! Та да си дойдем на приказката всеки търси и намира удоволствието в нещо негово , лично.Рибарите, ловците все хора които губят време и пари , а колко печелят губейки?
    Да направиш нещо, рамка ,кошер ,да отгледаш майка , това са все неща в които богатия душевно човек влага нещо от себе си.Когато ги направи просто се радва и на душата му е леко.Същото като да подаряваш. В това е ценнстта на собствените основи, на собствените майки , собствения мед, кошери.Да изпиташ удоволствие от съзиданието.
    Богат е не тоя който има много, а тоя на който му стига.
    Моята сметка така излиза и за мене е истинската.
    Въпрос на светоглед.Ценностна система?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    човек за да си достави удоволствие ходи на различни развлечения като почивка разходки и много други за които харчи не малко пари и време.Ако работата която вьршиш ти доставя удоволствие то загубеното време и пари колкото и да са те си заслужава.Не всичко е пари,ако човек не прежали и малко време за удоволствие то парите,които изкарва са безмислени и ненужни!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Съгласен съм, че в моите разсъждения има и някаква доза професионално изкривяване, но аз така съм свикнал да мисля. Времето ми е безкрайно ценно и непрекъснато търся начини да го оптимизирам и да го използвам колкото се може по-ефективно. А когато ми писне - да, правя си кефа, без да си меря времето. Но ............. поставил съм си точна и ясна черта между РАБОТАТА и УДОВОЛСТВИЯТА (ХОБИТО). Когато се работи, работи се здравата, по 16-18 часа на денонощие. И много е важно съотношението на работата към почивката (удоволствията) да е например 5:1.

Иначе човек е склонен да залита в една или друга посока. Склонен е да си доставя удоволствия, като вътрешно си намира оправдания, че уж това е полезно. Склонен е да се самозаблуждава, че неговите действия са оправдани от някаква уж незнайна логика. Просто така е устроен нашият мозък. Пияниците в кръчмата също са си намерили някакво оправдание за действията си. Между другото дори и убийците си имат някакво вътрешно оправдание, и дори САМИ СИ ВЯРВАТ в него.

Истината е много по-проста. Човек е склонен да залита и сам да си вярва дотолкова, щото за да бъде изваден от собствените си самозаблуждения, трябва някой приятел да му бие два шамара.

Съжалявам, но това е истината. Гледайте Discovery и National Geographics, за да видите колко тъпо е устроен нашият мозък. Правим глупости и простотии ден след ден, и после сами си вярваме, че сме постъпили правилно. Да, ама не. Няма здрава логика в много от нашите действия, и когато някой ни посочи къде грешим, най-малкото е хубаво поне малко от малко да се замислим.

Наблюдател
    Регистриран
    19.01.2012
    Господин Матеев разсъждава като повече хора, които имат самочувствието,че правят нещо като бизнес! Подчинява се само на логични закони от гледна точка на това колко печелят и колко губят което им е най голямата гордост и мислят че са повече от останалите.Но както виждам вашата логика не е кой знае колко одобрена от останалите форумци!
    От последното ваше изказване лъха много студенина цитирам "Иначе човек е склонен да залита в една или друга посока....Пияниците в кръчмата също са си намерили някакво оправдание за действията си. ......склонен да залита и сам да си вярва дотолкова, щото за да бъде изваден от собствените си самозаблуждения, трябва някой приятел да му бие два шамара." Правите голяма грешка като сравнявате хората, които са решили сами да си правят восъчни основи и рамки с пияниците в кръчмата. Сравнението е доста неуместно.
    Що се отнася до това колко печели българина на месец и, че никой не иска да работи за 330 лв. на месец(според вашите сметки от предходният Ви пост)позамислете се малко и слезте за Земята. В момента в България доста хора работят за тая сума.Аз също практикувам пчеларство като хоби. Ходил съм на училище и мога сам да си сметна с молива дали ще ми е изгодно да си правя восъчните основи и рамките.Въпреки че при мен времето е оскъдно.Ако говорим за икономическа изгода. Моят доход не идва от пчеларството и е доста над средния за стараната вероятно повече и от вашият от 100 лв на час.
    Г-н Матеев всеки има право сам да изразява своята индивидуалност. Както знаете главна черта при Българите, е че са индивидуалисти, а не са примерно като китайците овце, които не могат да мислят. Което съответствено си има своите положителни и отрицателни черти. Що се отнася до логиката и нелогичния човешки мозък, ами позамислете се малко и ще видите, че в природата има много нелогични неща, които човешкия ум не може да проумее и разбере.Това че не могат да се обяснят с логика не е означава че всичко това е тъпо, както мислите вие. Няма нищо случайно в природата г-н Матеев всичко става с някакъв замисъл.
    От вашите разсъждения излиза че вие също сте залитнал в някаква посока и има нужда да се замислите май. Но рано или късно живота учи всички шамаросвайки ни.
    Айде останете си със здраве!
    Този пост е редактиран от vankataxxx; 28.05.2014 в 17:32.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Задочния спор тук ме кара да напиша някои неща които си мислех напоследьк, но ще го направя довечера че сега сьм на пчелина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Прощавайте,в поста вложих съвсем друг смисъл.Имах впредвид мнението ти за време,труд,себестойност на труда,печалба.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Моето скромно мнение е,Матеев ти мислиш като робовладелец, други като роби.Прощавайте за грубия израз.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •