Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 24 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 234
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Въпреки че си избра твърде амбициозно заглавие за темата, липсва ти практически опит при работа с пчелни семейства нонстоп във фул кондишън. ДБтата обичат малко по...яваш-яваш...
    То ако знаех всичко което ме вълнува и имах практика за да си осъществя идеите които ме вълнуват в пчеларството нямаше да отварям темата .Отворих темата за да споделяме и да се виждат грешните или правилните дейности да се ориентираме в някаква степен в това какви дейности правят другите във същото време и така да сверяваме правилните и грешните неща в дадения момент. Критиките когато са градивни ги приемам със удоволствие .Може и това да е причината ,че евентуално съм ги форсирал малко повече но си мисля ,че не точно това е главната причина за да изпаднат всички в роево състояние. Едното семейство беше на 10р разширих го със 2 плодникови рамки сложих и магазин и то е в роево състояние .Интересно ми е ,че събират нектар градят и имат място за складиране на нектар и пак са в роево състояние само двете който правят само смяна те са във нормална кондиция без роеви ексцесии
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Така е приятелю.където има,има от всичко.По добре е да има силни семейства.Ако сега ги изстървеш догодина ще знаеш какво да правиш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Така е но година със година не си приличат .Във селото което пчеларствам кооперацията не сее рапица Но съседните села кооперациите тая година засяха доста рапица на границата на землището ни и пчелите се възползват от ситуацията .До година най вероятно няма да има рапица във близост от съседните землища на другите кооперации и ситуацията ,ще е по различна относно рапицата като мощен стимулатор за влизане на семействата в роево състояние.Затова трябва по задълбочено да се разнищи проблема и то във няколко насоки..За сега освен г-н Матеев никой друг не споделя открито предварително какво прави и какви са следващите стъпки които ,ще предприеме за което съм му благодарен
    Милен Михов

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Така е но година със година не си приличат .Във селото което пчеларствам кооперацията не сее рапица Но съседните села кооперациите тая година засяха доста рапица на границата на землището ни и пчелите се възползват от ситуацията .До година най вероятно няма да има рапица във близост от съседните землища на другите кооперации и ситуацията ,ще е по различна относно рапицата като мощен стимулатор за влизане на семействата в роево състояние.Затова трябва по задълбочено да се разнищи проблема и то във няколко насоки..За сега освен г-н Матеев никой друг не споделя открито предварително какво прави и какви са следващите стъпки които ,ще предприеме за което съм му благодарен
    Е, искаш да ти споделяме - а самият ти си си изпраскал един ник, дето даже незнам как точно се чете(а пък кученца във пчеларски форум....), пиши се с името си както си го направил във фейсбука, написал си си телефона тука, ама като не те знам как се казваш(ако ти звънне някоя - "ало колегата със снимката с кученцата").
    Най-вероятно причината да изпаднат в роево настроение почти всичките ти кошерш, са майките и техният произход, най-вероятно са склонни към рояване. Аз имам семейства които си имат магазин и пак са изпаднали в роево настроение, но има и такива които си пълнят мед и си градят и не помислят и да се роят даже, но са с различни майки. А относно рапицата най-вероятно си имал и миналата година, и най-вероятно ще имаш и догодина(друг е въпроса че няма да е пред очитети - но пчеличките ще я "надушат"), между Хотанца и Юделник най-редовно си сеят рапица, по въздух не ти е чак толкова далече, но за да я видиш обаче трябва доста да пообикаляш, и то ще я видиш евентуално чак като цъфне, както стана с оня блок по диагонал на летището...

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Речено сторено и името е добавено .Относно nik-a :чете се Капанец ако някой се престраши и ми звънне все ,ще намери начин да се представи и съответно да се разберем .За семействата изпаднали във роево състояние имаш право може и да им е генетично но едновремено градят и мед складират това ме озадачава хем роево хем работят пълноценно.Та затова си мисля ,че има и други причини .Лично мнение за рапицата по добре да я не надушват друг път повече вреди и проблеми от колкото полза от нея .
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    За семействата изпаднали във роево състояние имаш право може и да им е генетично но едновремено градят и мед складират това ме озадачава хем роево хем работят пълноценно.Та затова си мисля ,че има и други причини .Лично мнение за рапицата по добре да я не надушват друг път повече вреди и проблеми от колкото полза от нея .
    По време на паша много рядко може да се рои едно семейство самата паша го задържа ,а това че то се готви и е готово да избяга не означава че ще го направи веднага но ще го направи когато пашата приключи тогава ще има и храната и пчелите в излишък.Радвайте се на всяка паша която имате от всяка една имате полза важното е да знаете как да се възползвате.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    По време на паша много рядко може да се рои едно семейство самата паша го задържа ,а това че то се готви и е готово да избяга не означава че ще го направи веднага но ще го направи когато пашата приключи тогава ще има и храната и пчелите в излишък.Радвайте се на всяка паша която имате от всяка една имате полза важното е да знаете как да се възползвате.
    То паша има дори в изобилие ама времето като е лошо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    До като се науча как да се възползвам ,ще съм на другата крайност но практиката учи най добре . Ако си споделяме повече и навреме ,ще е по добре
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Днес извадих мед от рапицата +1 отводка (10бр до сега).
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Здравей,Милене.И какво и е лошото на рапицата.Отводка и мед.А направи го на сланчогледа и ще видиш разликата.

Страница 8 от 24 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •