Отводките започнаха и при мене, но аз въобще не им се церемоня. Всеки кошер, показал дори и наченки на роево настроение, моментално целия се разфасова на отводки. При ДБ 3 или 4 броя, а при ЛР дори и 5 броя. Майка не се търси - просто рамките се делят по братски между стария и новите празни кошери и пчелите се стръскват в тях. Маточниците също се разпределят по братски. Стария (основния) кошер се оставя съвсем без пчели и се разчита на това, че в него ще се върнат старите пчели от другите отводки. Корпусите се донапълват с празни неизградени рамки и се оставят на произвола на съдбата.
С всеки изминал ден се правят нови и нови отводки и ако слънцето не пекне до няколко дена, сигурно ще разфасовам на отводки поне половината си семейства. Почивни дни при мене няма - ежедневно се обикалят пчелините и се дебне за появата на маточници. След това изчакваме първия запечатан маточник и веднага кошера под ножа - дели се на 3, 4 или 5. Добре че навреме се запасих с празни кошери и с много рамки с пластмасови основи, иначе щеше да ми се стъжни живота.
Да се похваля, че напредвам и с майкопроизводството. Ежедневно се вадят по 100-200 личинки и се зареждат в отглеждачи. След това запечатаните маточници се прехвърлят в оплодни сандъчета и там чакат излюпването си. И най-интересното - въпреки че започнах сравнително късно, вече имам излюпени майки. Първите започнаха да се люпят преди 2 дена. Сега е време да се оплождат, но в тези дъждове си нямам представа дали въобще ще посмеят да излетят.