Да, може! Но ти обясних кое би било по-добре, защото когато го разцепиш в новата отводка дори и да сложиш повече пчели ако не ги затвориш поне за три денонощия или не ги преместиш на поне 5 км по въздушен път, то повечето пчели ще се върнат на старото място, ще останат само младите. Дори и да подхранваш то микроклимата в това новосформирано "нещо" няма да е достатъчно добър за да излезе качественна майка, както ако се отгледа в силното семейство. Никой не ти пречи да си пробваш и експериментираш, само да не пропуснеш да сложиш и прясно пило като го разделиш.
Да ще си направят само да има прясно пило и след 5дни изрежи всички запечатани маточници,ако искаш остави 1-2 и подхранвай и водичка в пита
Не се е изразил правилно колегата, но щом е силен кошера, се предполага че има майка.
Да има майка май не съм се изразил правилно.Мисълта ми беше да си направч отводки без да купувам майки ама нема да станеКошера е мн силен има мнго пчели днес даже неможах да намеря майката толкова са много а тя не маркирана а бе сложна работа както и да е . В крайна сметка май ще си закупя апарат ще се пробвам първо да си направя майки и след това отводка
![]()
най-лесния начин е да преместиш в друг кошер рамките през една, така гарантирано ще имаш храна, запечатано и открито пило. Храниш и двата понеже не знаеш къде е майката на петия ден отваряш изрязваш запечатаните маточници, а другото семейство с майката разширяваш.Отводката проверяваш след двайсетина дни за снесени яйца.Това с апарата не е като инкубатор за пиленца, не мисля че за един кошер си струва инвестицията и отделеното време.
Не знам защо все още се смята, че трябва да се изрязват първите запечатани маточници? От опита който имам, това са най- качествените, в 95% случай майки. Мисля, че в пчеларската литература има едно приписване, на това че пчелите залагат първите маточници на стари личинки-пчели. Аз не съм съгласен!
Напротив става!Но трабва да намериш майката и нея да я отделиш в отводка с две пити запечатано пило ,повтарям запечатано,пита с мед и пита с прашец.Основното семейство остава на местото а отводката с майката се отделя.В такъв случай семейството почти не отслабва и има капацитет да си произведе качествен майка.Отводката с майката се храни и разширява.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))