Първоначално публикувано от
Aleksey
Накарай мързеливия на работа и ще получиш акъл(съвет).Не съм от тях,но съм алергичен към пчелната отрова и затова се опитвам да си изградя технология,която да сведе до минимум работата ми с пчелите.Затова експериментирам.Имам два 12дб и четери 10дб.Сега си купих един нов ЛР.Имам и 3 нуклеуса(6 ремки).Целта ми е по 3 магазина мед ,но само от 10дб,като третия магазин е за пчелите.12дб и нуклеусите ги използвам за отвдки.В какво се състоят опитите ми.Развивам семействата така че до началото на май десетаците да са със 3 магазина,като единия магазин го използвам за развитие.Понеже пашата ми не е обилна а постоянна(подържаща),след акацията свалям един магазин мед (остават два).След липата около 10 юли свалям още един магазин и остава един.Със ваденето на втория магазин изваждам и майката с две рамки.Между два 10дб има един 12дб,който е преграден на две с мрежеста преграда.Майките от десетаците влизат в разделения 12дб.Понеже в десетаците се прекъсва кърменето пчелите успяват да напълнят магазините.След като новите майки(свищеви) започнат да осеменяват свалям пълния магазин отдоло за есенно развитие и с това приключвам на 90% и зазимяването.Старите майки се развиват като отводки и зимуват по две в 12дб.Това е в общи линии.Иначе и аз съм начинаещ(втори сезон).