Въпроса за практическото приложение на отваряне/затваряне на прашецоуловителя ще предизвика доста спорове знам. Аз 12 години една троха прашец не съм събирал и много стари пчелари ми казват: Защо им вземаш прашеца?
Само че нещата се променят. Това което ме накара да събирам прашец не са икономически мотиви а решението ми да отнемам замърсения с пестициди прашец да го съхранявам до разпада на химикалите в него и да го използвам след това. Именно затова тази година сложих прашецоуловители на 100-тина кошера.
Само че не се оказа толкова лесно да се навеждам по 100 пъти всеки ден или през ден, затова реших да си направя труда за нещо по-модерно.
Освен тези доводи мога да кажа и още няколко. Примерно събирането на прашец в определени дни, часове и прочее. Забелязах че прашеца от рапица го носят най-вече в късните следобедни часове, и защо да не включвам прелките само от 3 до 6 часа и да не се мъчат през останалото време?

По отношение на пестенето на време и сили, няма човек който да ме убеди че предпочита да мине пред 100 кошера да им вземе прашецоуловителите вместо да натисне едно копче.

По темата за пестицидите ето едно интересно проучване:
"Crop Pollination Exposes Honey Bees to Pesticides Which Alters Their Susceptibility to the Gut Pathogen Nosema ceranae"
http://www.plosone.org/article/info%...l.pone.0070182

We found insecticides and fungicides in all 19, and herbicides in 23.6% of, pollen samples. Insecticides present in pollen collected by the bees came from seven categories. We found oxadiazines in 10.5%, neonicotinoids in 15.8%, carbamates in 31.6%, cyclodienes in 52.6%, formamidines in 52.6%, organophosphates in 63.2%, and pyrethroids in 100% of pollen samples. Both neonicotinoids and oxadiazines were present only in pollen collected by bees in apple orchards