Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 51 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 506
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Контролера е страхотен. Сервото е фалшиво. Това е микросерво с много малка сила - само 270 грама при 1 сантиметър рамо. Трудно ще движиш прелката с такава малка сила. Вятъра като духне и ще я клати. Пчелите като я натиснат и ще я отварят. Ако случайно пчелите леко я заклеят, сервото няма да може да извърши отлепването. Ако лагеруващата ти система леко ръждяса или се зацапа с кал - пак сервото няма да може да се справи с движението. А резултата вече го знаеш - машинката се мъчи и сервото изгаря. Решението - винаги трябва да си имаш сила в запас.

Нормалните масови сервомашинки с тегло от 9 до 15 грама имат сила около 2-3 килограма на 1 сантиметър рамо. Това всъщност е следващия параметър, с който трябва да се съобразяваш. Микромашинките са за миниатюрни приложения и при тях водещи параметри са размера и теглото, а не силата. Избраната от тебе машинка е микромашинка. Добра е като параметри за паячето на клипа, но нестава за управление на прелка. На тебе ти трябва машинка с тегло 9-15 грама и сила 2-3 килограма на 1 cm рамо.

Колкото до рамото - сам знаеш, че с увеличаване на дължината на рамото силата пропорционално намалява. Твоето рамо на прелката ще е около 2 сантиметра, което означава, че 2-килограмова машинка ще прилага по периферията на прелката сила само от 1 килограм. Това е достатъчно, за да се смачкат малки боклучета, като например трева или паднало листо. Достатъчно е да попречи на мишка да влезе. Достатъчно е и да разлепи прелката, ако пчелите леко са я заклеяли по периферията.

ПС: Виждам те, че купуваш от български електронни магазини. За единични бройки и за експеримент става, но трябва да знаеш, че цените в тях са 2-3 пъти по-скъпи от китайските. Най-евтините и качествени машинки на света можеш да си закупиш от тука:
    http://www.hobbyking.com
    Този електронен магазин е абсолютен световен лидер с гарантирано най-добрите цени в целия свят. Той е първоизвора на моделизма в световен мащаб. Асортимента му е безкраен - има от пиле мляко. Каквото ти трябва, търсиш първо в този магазин, и после в останалите. Всички останали по-дребни сайтове, включая и българските, купуват от Hobby King и препродават на двойна и тройна цена.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ПС: Виждам те, че купуваш от български електронни магазини. За единични бройки и за експеримент става, но трябва да знаеш, че цените в тях са 2-3 пъти по-скъпи от китайските. Най-евтините и качествени машинки на света можеш да си закупиш от тука:
    http://www.hobbyking.com
    Да щях да те питам от този сайт доставят ли до БГ и колко излиза доставката, че цените за едни и същи неща са точно 2.5 пъти по-скъпи.

Между другото 2013г. английската Bee Farmers Association стартира проект за 1.4 милиона евро за мониторинг на кошерите конкурентен на кемерсиалния проект арниа: http://www.arnia.co.uk/how-it-works/
    Доколкото разбирам технически нещата се изпълняват с контролери от типа на ардуино и Raspberry Pi.
    Този пост е редактиран от m_pchelari; 13.04.2014 в 23:29.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Ето докъде съм стигнал с тестовете за автоматична прелка на прашецоуловителя:

Електрониката и механиката почти са изяснени остават тестове за издържливост и доизпипване на изработката. Контролера е pololu maestro и на видеото е програмиран за самостоятелна работа, да отваря/затваря прелката на всеки 1,5 секунди.
    При наличие на повече свободно време следващата стъпка е тестване в полеви условия.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Трябва да скриеш сервото в кутийка, за да не го вали дъжда. И също така намали скоростта на въртене, за да не мачкаш пчелите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Ще стане едно меле на прелката.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Ще стане едно меле на прелката.
    Колко пъти и при какви ситуации се налага затваряне на прелките за един сезон?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    "Старомодните" пчелари и тези, които не събираме прашец, ги затваряме един път в годината. Това, заедно с разговора с пазачите на входа, на мен ми отнема много по-малко от една минута на кошер. В случая явно се търсят други ефекти
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Въпроса за практическото приложение на отваряне/затваряне на прашецоуловителя ще предизвика доста спорове знам. Аз 12 години една троха прашец не съм събирал и много стари пчелари ми казват: Защо им вземаш прашеца?
    Само че нещата се променят. Това което ме накара да събирам прашец не са икономически мотиви а решението ми да отнемам замърсения с пестициди прашец да го съхранявам до разпада на химикалите в него и да го използвам след това. Именно затова тази година сложих прашецоуловители на 100-тина кошера.
    Само че не се оказа толкова лесно да се навеждам по 100 пъти всеки ден или през ден, затова реших да си направя труда за нещо по-модерно.
    Освен тези доводи мога да кажа и още няколко. Примерно събирането на прашец в определени дни, часове и прочее. Забелязах че прашеца от рапица го носят най-вече в късните следобедни часове, и защо да не включвам прелките само от 3 до 6 часа и да не се мъчат през останалото време?

По отношение на пестенето на време и сили, няма човек който да ме убеди че предпочита да мине пред 100 кошера да им вземе прашецоуловителите вместо да натисне едно копче.

По темата за пестицидите ето едно интересно проучване:
    "Crop Pollination Exposes Honey Bees to Pesticides Which Alters Their Susceptibility to the Gut Pathogen Nosema ceranae"
    http://www.plosone.org/article/info%...l.pone.0070182

We found insecticides and fungicides in all 19, and herbicides in 23.6% of, pollen samples. Insecticides present in pollen collected by the bees came from seven categories. We found oxadiazines in 10.5%, neonicotinoids in 15.8%, carbamates in 31.6%, cyclodienes in 52.6%, formamidines in 52.6%, organophosphates in 63.2%, and pyrethroids in 100% of pollen samples. Both neonicotinoids and oxadiazines were present only in pollen collected by bees in apple orchards

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    При теб случая е друг - ти правиш превключване "със-без" прашецоуловител и на мен идеята ми харесва! Матеев в случая е прав - щом често ще има превключване трябва да се намали скоростта на сервомашинката.
    Как ще командваш всичките кошери едновременно? С каква комуникация?
    И още един въпрос - на тази ламаринка ли ще кацат пчелите при отворена прелка?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Скоростта ще е доста по-малка, контролера го позволява много лесно за настройване. Пуснах го на бърза скорост и малък интервал да тествам моторчето. За сега върви непрекъснато над 10 часа, което е над 10 000 отваряния/затваряния. При 1-2 отваряне/затваряне на ден това са години експлоатация. Матеев съветва за моторче с метални зъбчатки, но мисля че и най-евтините моторчета (1,5 кг на см. натиск) с пластмасови зъбчатки ще вършат работа.
    За кацането на пчелите, чакам с нетърпение понеделник да се затопли и да слагам дъното на един кошер да видя дали лесно ще сменят входа пчелите. По идея би трябвало да използват рамото на ламаринката като прелка за входа без прашецоуловител.
    Ако се свържат всички мотори последователно, с една команда се управляват всичките. Има и вариант всеки мотор да е отделно свързан с контролера и да има отделно управление. Така примерно ако имаш кошери с различна сила може да настроиш прелките за всеки на различен режим. Контролера обаче трябва да е с повече входове. Най-големия за 48 серво мотора е този:
    https://www.sparkfun.com/products/11498
    Най-якото е че за комуникация имаш много възможности. Контролера се програмира през usb на компа, вкарва скрипта в паметта си и после действа сам. Освен това има модули за WiFi i GSM. Тоест може да пратиш sms на номера на платката и отваряш/затваряш прелките. Или отиваш с таблета на пчелина и чрез WiFi отваряш/затваряш прелката.

Изключително съм благодарен на Матеев че ме насочи към моделистиката. Там има почти всичко за дребна но полезна автоматизация по кошерите. На мен електрониката ми е чужда тема, но се занимавам с програмиране и чат-пат вдявам и се ограмотявам в движение.
    Преди време правих една програма за пчелари за Windows phone. Който ползва такъв телефон може да я изтегли безплатно от тук:
    http://www.windowsphone.com/bg-bg/st...d-5dbd965d64e2

Страница 16 от 51 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •