Само ще. Стресираш основното. Семейство, при мен отводките. С придадена майка. Се получават точно с млади пчели,още повече, че ранните отводки след акацията. При добра паша и подхранване в началото, до есента се рзвива колкото нормално семейство
Само ще. Стресираш основното. Семейство, при мен отводките. С придадена майка. Се получават точно с млади пчели,още повече, че ранните отводки след акацията. При добра паша и подхранване в началото, до есента се рзвива колкото нормално семейство
Да това го знам но идеята е ,че между акацията и липата има достатъчен период от време и кошера който ,ще остане без летяща пчела ще може да си възстанови летящата пчелата за това време а другия ударно ще се засили и изгради като семейство.Ако може и да се изкара 5кг медот слънчогледа за да си плати парите майката ще е още по добре .Но най вече ме притеснява ,че нямам достатъчно изградени рамки за своевременно разширяване а така ако се получат нещата до голяма степен ,ще се получат по лесно нещата
Милен Михов
Може да направиш отводката само с стари пчели просто слагаш кошер с изцентрофужени пити майка в клетка и преместваш основното семейство или го качваш отгоре с вход назад.Отводката при налитане не трябва да се отваря поне 5 дена за да се успокоят пчелите.След акацията не е хубаво да взимаш много млади пчели защото до липата има само 1 месец ако е слънчоглед няма проблем.
Радо при тоя вариант който казваш ме притеснява :
1.това дали стара летяща пчела ще приемели майката охотно(със желание) тя няма и друг вариант за залагане на маточници или може би най вероятно ще стане търтовка.
2.Да ли ще иска да гради усилено то и при моето запитване момента със градежа си е под въпрос.При варианта за който питам разчитам именно на тоя промеждутък от 3-4 седмици основния кошер който ще остане без летящи пчели да си възстанови дефицита на летящи пчели а пилото което ще излюпи ще поеме вътрешните си функции
3.Може би ще симулирам "гол рой" (старата майка в нов кошер само със рамки от В-О и старите пчели )за който колегите казват че работи без отказ и е изпитан многократно .Основния кошер със младата пчела и пило ще направя всичко възможно да придам новата майка успешно мисля че така риска е най оправдан
Милен Михов
Искам да кажа за голия рой - така, както си го замислил, в отводката ти има и операция ТЪРСИ МАЙКАТА, която е възможно най-бавната от всички пчеларски операции. При много на брой кошери направо ще си вкараш автогол.
Защо не направиш друго - когато акацията свърши и трябва да вземаш корпусите с меда, можеш да направиш следното:
1. Опушваш хубаво пчелите през прелката. Те бягат нагоре към медовите корпуси.
2. Вземаш медовите корпуси и ги слагаш настрани. В тях има смесица от стари и млади пчели.
3. Стръскваш пчелите от медовите корпуси в някакво преносно сандъче с решетки за проветрение.
4. Третиране против акар - това си го знаеш. Ракия за уеднаквяване на миризмата и други тралала - можеш да ги пропуснеш. Ракията е ценна и не трябва да се хаби с лека ръка.
5. Местене в друг пчелин и направа на отводки тип гол рой с черпака + нови майки.
Хитрото на метода е, че не се търси майка, и освен това от един кошер можеш да отмъкнеш повече пчели, а от друг - по-малко, в зависимост от силата им.
Стария кошер със старата майка остава да чака следващата паша. Когато свършат всички паши - стария кошер просто го разфасоваш на 3 части ако е ДБ и на 4 части, ако е ЛР. Все пак съобразявай се с броя на питите с пило. Изчакваш няколко часа и веднага ще си проличи майката къде се е случила да попадне. Чак тогава я търсиш, но това вече ще е върху малко рамки. Като цяло операцията ТЪРСЕНЕ НА МАЙКАТА се изпълнява един единствен път през годината, и то върху малко рамки.
Това е моят план за тази година. Пчелините с много паша ще живеят чак до слънчогледа, но тези в Габровския регион ще ги разфасовам още след акацията.
Най-хубавите и ценни отводки са тези веднага след акацията. Стига да си намериш майки. Тези майки до края на сезона ще ти снесат поне по 50-60 000 яйца. В същото време августовските майки я снесат 10-15 000, я не. Чак се учудвам как може юнските майки и августовските да са на една и съща цена. Че то ползата от тях се различава 5 пъти. Това пазарна икономика ли е или не?
Кошерите са 7 бр и ще поема риска със най-бавната операция ТЪРСИ МАЙКАТА
Майките не са белязани и това още повече ,ще ме забави ако нямам късмет .На първия преглед от 7 бр само на 2 не видях майките при това доста бързо ги забелязах
нямам друг пчелин където да ги преместя. Начина който Вие сте планували е доста логичен ход.Майките ще ги закупя на два етапа първите 7бр още не съм решил от къде ,но за началото на Юли месец имам подадена заявка за 10бр при Scutellator за първите 7бр дилемата е голяма от къде !!!.За ракията съм съгласен няма да я харча бадева нищо ,че я има в изобилие нека си отлежава но ще я заместя със "ПроРой"
Милен Михов
Днес правих преглед разпечатване разместване където е необходимо,слагане на рамки за градеж на които прецених , че имат започнато надграждане на рамките .Рамката която пуснах пробно да видя да ли има градеж със пластмасова полуизградена основа е изградена. Накрая преди да сложа възглавниците напръсках рамките леко от горе със Йод разтворен(50мл-5% спиртен р-ор в 1л вода).подхранване сироп (1:1)+ Витамини
Милен Михов
Така е приятелю.където има,има от всичко.По добре е да има силни семейства.Ако сега ги изстървеш догодина ще знаеш какво да правиш.
Приемането на майката е на 100 % за градежа не го препоръчвам.Ако искаш да градиш много рамки храниш редовно и слагаш по 1 или 2 основи и след няколко дни ги взимаш и слагаш нови основи отводките нямат голям потенциал за градеж все пак там се стремим да ги развием бързо . При налитането с стари пчели също няма търсене на майка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))