Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 16 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 160
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Какво трябва да се направи, за да се създаде и заработи този регистър:
    - да залегне в два закона и техните правилници - този за растенията и този за пчеларството;
    - регистрацията на всяко пръскане и всеки пчелин с техните координати да станат задължителни;
    - да се разработят регистъра и системата, като финансирането се осъществи от МЗХ или по някоя от мерките на ПРСР;
    - управлението на регистъра да се възложи на браншовата пчеларска организация, като техническата част се изпълнява от фирма, имаща потенциала за това и незанимаваща се със земеделска или пчеларска дейност, за да не бъде обвинявана в пристрастия.
    - издръжката му да бъде за сметка на минимални годишни такси, плащани от земеделските стопани и пчеларите.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Какво трябва да се направи, за да се създаде и заработи този регистър:
    - да залегне в два закона и техните правилници - този за растенията и този за пчеларството;
    - регистрацията на всяко пръскане и всеки пчелин с техните координати да станат задължителни;
    - да се разработят регистъра и системата, като финансирането се осъществи от МЗХ или по някоя от мерките на ПРСР;
    - управлението на регистъра да се възложи на браншовата пчеларска организация, като техническата част се изпълнява от фирма, имаща потенциала за това и незанимаваща се със земеделска или пчеларска дейност, за да не бъде обвинявана в пристрастия.
    - издръжката му да бъде за сметка на минимални годишни такси, плащани от земеделските стопани и пчеларите.
    И всичко това е по-просто от уведомяването на кмета с писмо?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    И всичко това е по-просто от уведомяването на кмета с писмо?
    Една автоматично действаща система е винаги по-надеждна и ефективна от един селски кмет. Все пак си дай сметка, че сме 21 век и ползваме GSM-и и сателитни комуникации, а не ползваме системата "от уста на ухо".
    Има и нещо друго - тази система ще документира всяко известяване за пръскане и ако има гаф с отравяне, а съответния земеделец не е направил уведомяването, това ще се доказва лесно от log файла.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Защо искаш други да спазват законите, които ти лично също не ги спазваш. Нима не нарушаваш Закона за движение по пътищата? Ако всички го спазваха, нямаше да има жертви от ПТП-та.

Нима спазваш Закона за пчеларството? Ако го спазваше, трябваше да си купуваш майки само от лицензирани производители. Така ли е? Нямаш право да си правиш сам - знаеш го. Изряден ли си по всички останали клаузи на закона и наредбите около него? Изследваш ли си всяка една партида мед, защото така го пише в закона? Да изредя ли поне още 10 члена и алинеи, които най-вероятно не ги спазваш?

Спазването на закона НЕ Е РЕШЕНИЕ, защото средностатистическия Българин по презумпция не спазва голяма част от законите, особенно ще се касае за финансови и данъчни закони. Решение е проблема да се проанализира, да се види ЗАЩО НЕ РАБОТИ и да се предложи разумна алтернатива, която да има по-голям шанс от старата, която вече е доказала че не работи.
    Нямам нищо против създаване на нова система за уведомяване на пчеларите, като се вземе наи доброто от деистващата и се оптимизира максимално,но не съм съгласен че старата НЕ РАБОТИ. Ще се повторя, че основният проблем е неспазването на Наредба 15 , която има спешна нужда от оптимизиране.
    Например каква ще е ползата от новата система която ти предлагаш ако не се спазва наредбата. Пуска ти арендатора, sms че ще пръска и почва от сутрин, без да се съобразява със вятъра и посоката му, до вечер.
    По отношение на законите , всеки нарушава един или друг закон , важното е да не пречиш и нанасяш щети на други лица. Аз като си произвеждам майки не преча на никой и това е само един пример а те са много.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    При мен също наредбата не се спазва тотално. В понеделник ходих при кмета да го уведомя че няма блок в който да не се пръска и да попитам колко уведомителни писма има при него и защо няма нито едно при мен. Оказа се че при него няма нито едно уведомително писмо и започна веднага звънене по телефона. На въпроса на кмета към арендаторите защо не са пуснали писма всичките отговориха в стил *не ме занимавай че имам работа*. Всичко си остана по старо му. Кмета няма да се обади на контролен орган за да не се намрази с арендаторите, които са работодателите и заможните хора в селото. Избира да ми замаже очите и толкова. Един регистър има една чудесна възможност за която не се спомена по горе. ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КОНТРОЛ ОТ ВСЕКИ. Всеки един който види трактор и особено самолет може да влезе веднага и да провери дали в този район е обявено пръскане и ако не да сигнализира. Истината в разразилия се спор за мен е да се запази действието на наредбата като се оптимизират малко сроковете за предупреждение и към нея да се прикрепи единна информационна интернет базирана информационна система.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    . Всеки един който види трактор и особено самолет може да влезе веднага и да провери дали в този район е обявено пръскане и ако не да сигнализира.
    На кого да сигнализира, ти си сигнализирал на кмета и какво стана. Наредба 15 трябва да бъре променена тотално в тази част за контрола от неспазването и. Предвидени големи парични глоби и по строги санкции. Ще ви кажа как се реши въпросър с паленето на стърнищата което бе масова практика преди години. При запален блок от арендатор , същият губи субсидията на декар за една година за цялата площ която обработва.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    При мен също наредбата не се спазва тотално. В понеделник ходих при кмета да го уведомя че няма блок в който да не се пръска и да попитам колко уведомителни писма има при него и защо няма нито едно при мен. Оказа се че при него няма нито едно уведомително писмо и започна веднага звънене по телефона. На въпроса на кмета към арендаторите защо не са пуснали писма всичките отговориха в стил *не ме занимавай че имам работа*. Всичко си остана по старо му. Кмета няма да се обади на контролен орган за да не се намрази с арендаторите, които са работодателите и заможните хора в селото. Избира да ми замаже очите и толкова. Един регистър има една чудесна възможност за която не се спомена по горе. ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КОНТРОЛ ОТ ВСЕКИ. Всеки един който види трактор и особено самолет може да влезе веднага и да провери дали в този район е обявено пръскане и ако не да сигнализира. Истината в разразилия се спор за мен е да се запази действието на наредбата като се оптимизират малко сроковете за предупреждение и към нея да се прикрепи единна информационна интернет базирана информационна система.
    А ти на кого друг се обади? при това положение или звъниш на 112 (да го имаш документирано) идва полиция и спира пръскането или звъниш на ОДБХ - и подаваш сигнал за нерегламентирано пръскане.

Онзи ден имаше пръскачки на полето пръскаха нивата при проверка от растителна защита се оказа че те имат разрешение и писма но просто забравили да ги дадат на кмета (имали много работа) е това забравяне им коства актове за по 5 000 лв. и хич не се зарадваха ...

Вече ако имаш натравяне - първата ти работа е ти или някой в града да отиде в областна дирекция Земеделие и да пусне едно заявление по образец на отравянето - получава входящ номер - сформира се комисия която идва на място да оцени щетите и да вземе проби. Добре е да се съобщи и на местното дружество да има свой представител в комисията. Нещо важно при масово натравяне комисията проверява само онези които имат пуснати заявления и входящи номера...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    ... Ще ви кажа как се реши въпросър с паленето на стърнищата което бе масова практика преди години. При запален блок от арендатор , същият губи субсидията на декар за една година за цялата площ която обработва.
    Реши се, защото май става въпрос за милиарди.
    Христоматиен пример за лобизъм в полза на фармацевтичните гиганти. Питай някой стар земеделец колко е струвал контролирания палеж на декар преди 20 години, колко на брой и колко са стрували хим. работи на декар на старите сортове и колко на брой са сега и колко струват. А, и коя е фирмата-производител на препаратите.

Сори за офтопика.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    На кого да сигнализира, ти си сигнализирал на кмета и какво стана. Наредба 15 трябва да бъре променена тотално в тази част за контрола от неспазването и. Предвидени големи парични глоби и по строги санкции. Ще ви кажа как се реши въпросър с паленето на стърнищата което бе масова практика преди години. При запален блок от арендатор , същият губи субсидията на декар за една година за цялата площ която обработва.
    Контрола и спазването (а от там и наказването) зависи от доказването! Ако разполагаш с OnLine достъп до сайт, където можеш да пуснеш веднага оплакване до МЗХ, подкрепено със снимки на пръскащата техника, малко трудно ще се прикрие, особено ако сайта е в ръцете на независима фирма.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Ами когато не знаем на кой арендатор е парцела който се пръска,какво правим?В нашето село са 8 арендатори,примерно видя трактор в полето който пръска,но като не знам кой арендатор стопанисва този блок как да алармирам гражданска защита?

Страница 7 от 16 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •