Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Разгънат преглед

Наблюдател
    Регистриран
    24.11.2013

Question Първи стъпки....

Здравейте, дами и господа,

от няколко месеца чета форума поради буквално пламналата в мен страст и възхищение към пчелите т.е да зная повече за тях, и да искам да бера от плодовете им, първо като любител пък после каквото времето покаже....имам амбиции и желание да се развивам. В тази връзка мисля, че дойде времето и аз да се представя пред всички Вас и да поставя няколко въпроса, на които бих искал да помоля за Вашите компетентни мнения, тъй като нямам близки, от които да черпя знания, препоръки, критики и т.н. До сега съм писал лично на хора от форума, на които съм поставял вече разни въпроси но мисля, че всеки тук би могъл да ми помогне с полезни мнения и съвети при прохождането ми в пчеларството.

Казвам се Пламен Ж. родом от Ст. Загора, живея в София, но искам да развивам пчеларска дейност (за сега стационарна) в родния ми край или по-точно в близките покрай Ст.Загора села (западни, северозападни), като при това разбира се има кой да ми помага/замества, когато аз не съм на линия. Поставил съм си за цел през първите 1-2 години да увелича значително пчелните семейства (отводки + закупуване на нови) без добив/минимален добив на мед.

Към днешна дата разполагам със следното оборудване: пушалка, рамкоповдигач, було, гащеризон, ръкавици.

Прочел съм и продължавам да препрочитам следните книги: Календарен справочник на Радоев, 1001 въпроса и отговора по пчеларство и Корпусен кошер на Георгиев.

Предстои ми да закупя първоначално кошери (3-5 бр.) и съответно пчелни семейства за тях. От тук произлизат и въпросите ми:

1. Kаква система кошер да използвам (ДБ, ЛР, Фарар, ЛР+ДБ магазин и т.н)? Само на един вид ли да се спра? От значение ли е тя от района в който възнамерявам да пчеларствам?
    - Аз лично клоня към ЛР с 2-3 корпуса , дълбоко мрежесто дъно + прашецоуловител, след като съм прочел „+” и „-” на различните системи но моля, за Вашето становище.

2. Какво мислите за полистиролните кошери (тези финландските например)?
    3. От къде ще ми препоръчате да закупя качествени (дървени) кошери?
    4. Необходимо ли е още от самото начало да започна с качествени/породисти майки или да си закупя най-напред пчелно семейство с майка без да обръщам чак толкова внимание на породата, докато не навляза практически в пчеларството?

Изнамерих познат на около 100 км от Ст.З., който предложи да помогне с ДБ-отводки:

5. Ако закупя ЛР кошери, как трябва да процедирам с рамките поради различията в размерите?
    6. Как да подхранвам за да стартирам бързо размножаването?
    7. Други препоръки от Вашия професионален опит?

Извинявам се ако повтарям дискутирани вече въпроси, но наистина изчетох много теми и мнения и сега мисля, че можете да си представите какъв хаос е в главата ми.

Много благодаря предварително за препоръките и отделеното време.

Хайде със здраве и Ви пожелавам успешен и доходоносен сезон.

Пламен Ж.
    Този пост е редактиран от xxs; 21.03.2014 в 23:36.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •