Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 36 от 81 ПърваПърва ... 26343536373846 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 351 до 360 от общо 807
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Материала не е качествен, допуските на размерите са по-големи, а от там и сглобките лошо работят. Например чашката или не може да се нахлузи на апарата, или се нахлузва с голямо хлопане, и после пада от самосебе си. Същото важи и за другите детайли. Всеки един от тях сам по себе си като го погледнеш, уж изглежда добре, но като вземеш да сглобяваш - нещо не се получава - или прекалено стегнато или хлопа. Нервите ще си изпилиш да подбираш различни капачки или втулки за различните сглобки.

И сега най-лошото. Понеже материала на детайлите не е такъв, какъвто трябва, с течение на времето и с промяна на температурата се получава разхлабване и измъкване. Например сглобил си всичко и с много нерви си подбрал верните детайли за една нормална сглобка, и после го слагаш в кошера, и на другия ден откриваш че половината клетки или маточници са изпопадали на дъното на кошера.

Говоря за Бургаския апарат и за пълния комплект детайли около него - всичките без изключение боледуват от една и съща болест, а именно НЕКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ, който се разпуска с времето и с температурата, и ГОЛЯМ РАЗБРОС В ДОПУСКИТЕ НА РАЗМЕРИТЕ, което вчерня живота на пчеларя при работата с апарата. Да не говорим за недомислиците при направата на матриците. Например единия детайл е с много остри ръбове и един час работа с него и пръстите се разраняват. Друго например беше капачето на апарата - представяш ли си - четирите дупки са толкова криви, че капачето при затваряне от едната страна стърчи със 7-8 милиметра, а от другата остава недозатворено. Не говорим за 1 мм - говорим за ГРУБА ГРЕШКА В РАЗМЕРИТЕ. Не е необходимо да пробваш да работиш с този апарат, за да откриеш недостатъците му. Достатъчно е само да го разгледаш, и веднага ще възкликнеш "абе мурдарска работа".

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Аз нямам такова впечатление от Бургаския апарат. Напротив много грамотно направен и изчистен.Производителя - Христов е любезен и търпелив от към въпроси. Доволен съм и от луксозните пластмасови рамки.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    И аз съм случвал на калпави партиди чашки (или трудно влизат или хлопати падат). Явно не е била улучена температурата при която се отлива пластмасата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    А за последващото оплождане на майките използвате ли такива малки оплодни сандъчета:
    http://www.swienty.com/shop/vare.asp...&vareid=113115
    или по-евтиния български вариант:
    http://pchelar.com/node/198
    Въпроса ми е за средно голям пчелин практични ли са?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Vmitev Виж публикацията
    А за последващото оплождане на майките използвате ли такива малки оплодни сандъчета:
    Аз не съм ползвал точно тези оплодни сандъчета, но имам скромен опит от подобни, които съм си направил сам.
    Според мен този тип оплодните сандъчета, имат доста недостатъци за майко производителите като нас (за собствени нужди) в сравнение с стандартни нуклеуси, които можеш да използваш за оплодни сандъчета.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Vmitev Виж публикацията
    Повечето, че ако не и всичките "лицензирани" майко-производители ползват нещо подобно, със сходни размери само че дървени - и точно на това(размерите - прекалено малко пчели има в едно такова сандъче) според мен се дължи не особенно доброто качество на майките.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сандъчетата са си хубави. Най-важната операция при майкопроизводителите е "НАМЕРИ МАЙКАТА". Тази операция се прави често и отнема страшно много време. За да се облегчи е необходимо рамките да са малки по размер и да са малко на брой. Стандартните нуклеуси с по 3-4 стандартни рамки не са подходящи за оплождане. Ако искате да си направите десетина майки - да, но ако майките са хиляди, не можете да си позволите да търсите майка повече от 15-20 секунди.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Ето няколко недостатъци при производството за собствени нужди в подобни сандъчета:
    1.Необходимостта от изграждане на такъв тип рамки.
    2.Краткото време, при което майката може да остане в това оплодно сандъче, за да не се рои.
    3.Предаването на майката е по-сложно, от колкото със стандартни рамки.
    4.Почти е невъзможно да се зазими с цел резервна през пролетта и т.н.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето моите контра-доводи:
    1. Тези рамки се изграждат еднократно. Ако бъдат направени да са точно 1/2 или 1/3 от стандартна магазинна пита, за изграждането могат да се погрижат външни семейства.
    2. В рамките на един сезон това сандъче отглежда 4 майки.
    3. Нищо подобно. Ползва се технологията с двойни оплодни сандъчета с две майки и преградна дъска между тях. Нататък сам ще се досетиш как се прави придаване или отнемане на майка. Винаги в оплодното сандъче живее поне една майка, която се грижи за пчелите и в двете секции.
    4. Не се зазимява. Оплодните сандъчета се изпразват есента и си стоят празни цяла зима. Ако има резервни майки, те се прехвърлят в нуклеуси с по 3-4 стандартни пити и напролет по-силните от тях направо си стават пълноценни семейства, а с по-слабите се покриват зимните щети.

Нуклеуса си е направен за отводки, а оплодното сандъче - за оплождане на майки. Двете са коренно различни както като конструкция и размери, така и като начин на работа с тях. Нуклеуса е голям, оплодното сандъче е малко. Нуклеуса има горна хранилка за течна храна, оплодното сандъче има вътрешна хранилка за твърда храна.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Прав си в твоите КОТРА-ДОВОДИ от твоята гледна точка, но аз споменах за скромни производители като нас. За 20-30 майки на сезон и др. условия, при които аз упражнявам пчеларството. Общо взето всичко е въпрос на условности.

Страница 36 от 81 ПърваПърва ... 26343536373846 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •