Радо ти поредния дървен професор.Вземи си огледало и си говори на него
Радо ти поредния дървен професор.Вземи си огледало и си говори на него
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Аз споделям личен опит и ви давам възможност да се възползвате от това ,а дали ще го направите изобщо не ми пука.
И аз се чудя как от време на време се появява по някой "Гуру". И ми е още по-странно как е съществувал форума, без недвусмисленото познание на въпросния "гуру".
А иначе, във всяко мнение може да има безкрайно много истина, но ако не можеш да говориш с хора, то остава неразбрано и най-много да и навлечеш гнева на останалите...
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Гошо съгласен съм, че прехвърчаха искри за което се извинявам, но менторския стил откровено ме дразни.Не може да си мислиш ,че знаеш всичко и да даваш съвети наляво и дясно.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Моите съвети са безплатни и не ви карам да ги ползвате .Само че ми се ще да чуя вашите ...........но нищо не чувам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Необходимо ли е ограничаването (стесняването) на плодника при добре развити семейства за акацията? Според мен -напълно излишно мероприятие.Както е известно, акацията е обилна паша и развитите семейства блокират (с нектар) майката за отрицателно време. Друг е въпросът ако семействата не са достатъчно развити.Известно е,че не-развитите семейства наблягат на пило и тук е момента да се приложи добре известната хитринка-да се излъжат пчелите,че са освоили плодника,за да работят в магазина.Познавам доста колеги,които слагат преградни дъски(а не хр) от ляво и дясно на гнездото ограничавайки семействата на толкова рамки колкото са покрили.....Знае се,че строителството по време на паша не е желателно...Знае се,че пчелите не търпят празни пространства....Та се питам какво ще се случи с празното пространство ако оставим пчелите на 4 рамки в долния корпус по време на акацията.
Нищо няма да се случи в празното пространство ,но всичкия мед ще качат в медовите корпуси.
Нека колегите ако се съмняват в моя метод просто да рискуват с един кошер и тогава пак ще приказваме.Просто ви трябва ХР и един корпус нищо повече.
Колега Лалов,според мен нещата при теб може да се оправят с 20кг.пържоли,вино и чист въздух,само че преди това разчиствате една голяма нива за рапица,ограждате я с фиданки акация и липа и пей сърце.
Според класическата технология на ДБ, щом настъпи първата паша - магазините се слагат. Независимо кое семейство докъде се е развило в плодника, слага му се преградна дъска и - магазините. Изчакването на семейството първо да запълни целия плодник, особенно при 12стак, (напр. чрез постепенно разширяване с основи или изградени рамки) и тогава да се слагат магазините, по-скоро би довело до стимулиране на роевия импулс. Вместо да градят и да отглеждат пило, това води до градеж и запълване на новоизградените пити с мед, както и още по-голямо стимулиране на задръстването на плодника.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))