Съветвам всеки един пчелар много внимателно да изчете този програмата. Нищо че са 500 листа с информация - това е единственият шанс пчелар да получи пари извън пчеларските програми, при това тука говорим за много по-големи суми - до 200 000 EUR на човек. Пчеларските програми са капка в морето. Големите пари са именно тука, в ПРСР 2014-2020. В предишния период аз помогнах на над 300 човека да получат по старата ПРСР суми между 100 000 и 390 000 лева. Вярно че това беше в друг бранш, но важното е че знам как се пишат Бизнес-планове и как се попълват Документи за кандидатствуване. Сега тука ще помагам и на вас.

Много е важно програмата да бъде изчетена от край до край и всеки да си намери мястото, където би могъл да получи някой друг лев. Три са нещата, за които трябва да следите - Бенефициенти, Региони и Подпомагани дейности. Различните мерки по програмата подпомагат различни комбинации от тези три фактора. Не се отчайвайте, ако някоя от мерките се окаже, че не е за вас. Продължавайте да четете нататък следващите мерки. За всяка една мярка проверете дали вие или вашата фирма може да бъде БЕНЕФИЦИЕНТ, тоест да изпълните условието за кандидатствуване (нови или стари фирми, физически лица, ЕТ или ООД, мъже или жени, млади или стари, регистрирани земеделци или не и т.н.). След това проверете дали вашето населено масто е включено в списъка на подпомаганите населени места. Има два списъка - единия са абсолютно всички общини, без големите градове, а във втория списък поименно са изредени изостаналите общини, които се ползват с преференции. Проверете в кой списък попадате. Също така вижте и кои дейности се подпомагат и за какво точно се дават парите. Точно тука четете всяка една думичка, като много внимавайте какво е написано и КАКВО НЕ Е НАПИСАНО. Например в предишния програмен период слънчевите централи никъде не бяха обявени изрично, но НЕ БЯХА И ЗАБРАНЕНИ. В резултат на това аз направих стотици Проекти и Бизнес-планове по мерки 311 и 312, и те бяха одобрени, и моите клиенти си получиха парите и си направиха централите.

В момента ще е нещо подобно. Най-вероятно лесно ще могат да се вземат пари за строеж на пчеларска сграда и за нейното оборудване с нови хромникелови съдове и машини. Не съм я чел още програмата, но когато я прочета, ще ви дам още съвети.