Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 43 от 149 ПърваПърва ... 3341424344455393143 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 421 до 430 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Към днешна дата, всяка статия на повече от 3-4 години за допустимите нива на опаразитяване е вече прекалено стара, тъй като не акарите а вирусите убиват пчелните семейства
    Прав си както винаги скутелаторе, но това не означава че не трябва да се замерват нивата. Вирусите са си вируси, но съотношението между естествените нива на падане на акара и общия брой акари в кошера мисля че е неоспоримо за сега (особенно за периода с пило). На есен ме домързя да замервам и сега си плащам цената, затова пуснах файла.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,в литературата дават смесване на пудра захар с брашно от борови връхчета.Днес ми хрумна следния въпрос - какъв би бил ефекта,ако към пудрата захар се добави стрита мащерка на прах(плюс боровите връхчета)?Моля колегите които имат някакъв опит да споделят.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колеги,в литературата дават смесване на пудра захар с брашно от борови връхчета.Днес ми хрумна следния въпрос - какъв би бил ефекта,ако към пудрата захар се добави стрита мащерка на прах(плюс боровите връхчета)?Моля колегите които имат някакъв опит да споделят.
    Ефекта на пудрата захар е изтръскване на пчелите и събаряне на част от акарите, но трябва да си с мрежесто дъно защото акара само пада а не умира. Някой слагат към захарта малко тимол за мирис. Това лято мисля да пробвам подобен вариант и ще споделя за резултата. Примерно пудра захар омирисана с някаква форма на етерични масла (мента и лимонова трева).
    Един от методите за определяне на акара в кошера е "шугър шейк". Слагаш 300 пчели в един буркан заедно с пудра захар и тръскаш в несвяст. После броиш падналите акари и по коефициент определяш приблизително колко акара има общо в кошера.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    За мрежестото дъно,спор няма.Просто тимол на кристали би бил по агресивен като миризма,докато мащерката на прах предполагам,че няма да има толкова силен ефект върху пчелите,но ще има такъв върху акара.Не виждам проблем да се добави и мента,стрита на прах.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Преди да наръсите пчелите с пудра захар най-напред я използвайте в/у себе си.След като се почистите пак помислете дали да ръсите пчелите с нея.Мисля,че всеки е виждал магаре или кон да се търкалят в пепелта.Целта на търкалянето е именно обезпаразитяване.Прахта полепва по телата на паразитите и предизвиква раздразнение,което налага на паразита да се почисти.Предприемайки почистване,паразита изважда хобота си от тялото и при стръскване лесно пада от тялото.Същото се случва и при пчелите,НО захарта е лепкава и трудно се почиства,което отнема доста време.С две думи захарта ще направи"кола маска" на тялото на пчелата,а вероятноста да се увредят крилата е огромна.Никога несъм използвал този метод и не познавам колега който да го е правил.Брашното-и то при овлажняване става лепкаво(като деца използвахме брашното за лепило).Освен това,почистването отнема доста време-кой ще се грижи за пило,майка,охрана......

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Поне засега метода със захарта се използва за подсилване ефекта на мрежестото дъно. За основно третиране не става и дума. Аз съм твърдо съм решил да го пробвам в различни варианти. Ако няколко счупени крила са проблем какво да кажем за:
    -напръскване с водно-захарен сироп с ок при което пчелите се мокрят до кости и се почистват
    -изпарение на ок при което парите кондензират по пчелите и пак се почистват
    -при слагане на тимола в кошера първите 2-3 часа пчелите "полудяват" буквално се чува как се блъскат в мрежестото дъно
    -третиране с мравчена киселина при която загиват всички пчели на възраст до 48 часа + част от пилото
    -за лентичките да не говорим (според новозеландско проучване основната разлика между здрав кошер и такъв със синдром на празния кошер е наличието на високи остатъци от препаратите против акара във восъчните основи). Примерно ако третираш 4 пъти само с химия и смениш рамките на 5 години, това са 20 третирания с натрупване на отрова в основите.

Потребител
    Регистриран
    29.12.2012
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    -третиране с мравчена киселина при която загиват всички пчели на възраст до 48 часа + част от пилото
    Тази информация от къде я имаш,миналата година третирах с мр. к-на и нямаше нищо такова,напротив останах много доволен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    .....-третиране с мравчена киселина при която загиват всички пчели на възраст до 48 часа + част от пилото.....
    И аз третирам с МК и нямам такива наблюдения.Има жертви но са еденици. Ако предозираш или я използваш в много топло време има рискове и трябва да се внимава.
    Пудра захар използвам за определане степента на опаразитеност. Правил съм и експериментално третиране преди време, но......

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    И аз третирам с МК и нямам такива наблюдения.Има жертви но са еденици. Ако предозираш или я използваш в много топло време има рискове и трябва да се внимава.
    Пудра захар използвам за определане степента на опаразитеност. Правил съм и експериментално третиране преди време, но......
    Става въпрос за новоизлюпено пило на възраст до 48 часа, което разбира се зависи от наличието на пило, температура, % на киселината и други фактори.
    На страница 19 от файла.

Още един файл, как да си направим изпарител за МК и етеричните масла.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Става въпрос за новоизлюпено пило на възраст до 48 часа, което разбира се зависи от наличието на пило, температура, % на киселината и други фактори.
    На страница 19 от файла.
    Горе говориш за новоизлюпени пчели тук за новоизлюпено пило?
    Нямам наблюдения за сериозни поражения и върху двете. При всякакво третиране има жертви. Само за тимола нямам наблюдения/ не съм използвал/.

Страница 43 от 149 ПърваПърва ... 3341424344455393143 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •