Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 61
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Гена, съжалявам че тази година не успях да отида навреме за констатирам със точност кога е започнало отглеждането на пило, но нормално друга година пилото започва със цъвтежа на бадемите - с други думи наличието на богат приток на протеини ( преди това цъвти дряна и минзухара, но събирания прашец явно не е достатъчен че да провокира отглеждането на пило).
    От моя гледна точка това би трябвало да е първото или най-много второто поколение пило (още семейството се състои от предимно есенни пчели). За сметка на това, когато отглеждането на пило започне, то става експлозивно.

Естествено италианките (още си пазя 4 такива семейства), в година като тази, едва ли на практика са преставали с пилото, а пък ако се започнат с протеинови питки още от есента, нищо не може да спре пилото дори и в Арктическа зима.

Стесняването съм го практикувал и аз някога. От личния си опит съм заключил, че дори и когато "семейството" е на 3 междурамия пчели, е напълно безсмислено, а в накои случаи и вредно ( когато се ползват затолпящи материали - възглавници, дунапрени, одеала, парцали и т.н.). (тук ли е момента да спомена че съм на мрежесто дъно целогодишно?)
    Нуклеусите, повярвай ми, си зимуват прекрасно на мрежесто дъно и без изолация (направени само от фазер)

Да попитам - колко от поддръжниците на теорията за стесняването, НЯКОГА са пробвали да не го правят?

Когато става въпрос за затопляне, обаче, поставянето на радиатор (отоплително устройство) в плодника- дава ефект, поне що се отнася до страните със студена пролет ( знам че има такива практики в Украйна, Русия и Скандинавските страни).

Има и още един вид/цел стесняване, което се състои в нищо повече от задържане развитието на семейството, до степен че то почти изпада в предроево състояние. По този начин след това пчелите усвояват и изграждат цял корпус много бързо и с голяма енергия, а развитието е експлозивно ( в рамките на две седмици обема може да се разшири трикратно)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    .Стесняването съм го практикувал и аз някога. От личния си опит съм заключил, че дори и когато "семейството" е на 3 междурамия пчели, е напълно безсмислено, а в накои случаи и вредно ( когато се ползват затолпящи материали - възглавници, дунапрени, одеала, парцали и т.н.). (тук ли е момента да спомена че съм на мрежесто дъно целогодишно?)
    Нуклеусите, повярвай ми, си зимуват прекрасно на мрежесто дъно и без изолация (направени само от фазер)

scutellator

Да попитам при зимуване на мрежесто дъно ,какъв вид под капчана табла(възглавница) използваш -найлон,платно и др.Въобще от горе използваш ли затоплящи материи
    Милен Михов

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Подкапачна табла - или цяла хранилка или най-обикновена мушама,бризент или някакво друго платнище.

При мен тя играе единствено функцията, пчелите да не залепят капака за рамките от горния корпус (и да ми губи време в почистването на мизериите/далаците които правят), а не някаква изолационна функция.
    В Гърция, Австралия, Америка, Кипър и Нова Зеландия, най-широко разпространения тип кошер не включва покривна табла.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    От пчеларите който познавам никой не стеснява. А си вадят нормално мед, при положение, че северозападна България е студен край.
    Един прави опит миналата година. Имаше 6 семейства на по 3ДБ пити 3 стесни на по 3 рамки и 3 го остави така. Единия стеснен майката мина зад преградната и умря семейството, останалите 5 акация не хванаха а за слънчогледа бяха еднакви и вика, за първи и последен път стеснявам. Аз се колебах дали да стеснявам, но се отказах.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Благодаря. На есен се прецаках с едни лентички. Декември след ОК паднаха по 450 акара от кошер. Февруари пчелите вече бяха наполовина. Сега 70-80 ДБ берат душа на 3-4 рамки. Всички имаха пило преди 5-6 дена. Кошерите са много добре изолирани и затоплени и реших да продьлжа с подхранване с мед с поленови заместители. Студения март много ми усложнява положението.
    Да, късно си се сетил да третираш с ОК, вероятно когато си установил, че няма ефект от лентите. Аз имах подобен проблем и вече третирам август с плаки с МК вукратно и ноември с ОК.

Потребител
    Регистриран
    29.04.2011
    Колеги днес гледах по Дискавъри даваха за кошери и рамки от пластмаса които се изработват в Турция,много интересно беше предаването,но най-интересно ми беше ,че като открият акар ,поръсват рамките с пудра захар и пчелите като се почиствали взаимно от захарта премахвали и акара ,който падал надъното.Дали е вярно незнам турците го показаха.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от krasta4ka Виж публикацията
    Колеги днес гледах по Дискавъри даваха за кошери и рамки от пластмаса които се изработват в Турция,много интересно беше предаването,но най-интересно ми беше ,че като открият акар ,поръсват рамките с пудра захар и пчелите като се почиствали взаимно от захарта премахвали и акара ,който падал надъното.Дали е вярно незнам турците го показаха.
    Миналата година на изложението в Плевен имаше лекция на един турски професор Четим или както там си се казваше, и той го обясняваше тоя метод с пудрата захар, ама нещо съмнителен ми се стори, не съм го пробвал и в близко бъдеще не мисля и да експериментирам с него.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И аз го гледах. Ставаше въпрос за тези кошери които се внасят от Вимекс Сливен. Аз за захарта бях чувал и преди, но да се чисти акар с прашецоуловител не бях чувал.

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Метод с пудра захар да се чистат пчелите от варооа, гледал сам на германски сајт.
    колко е точно не знам, нес-м испробвал тези опити, заштото ми се чинат не вистинити.
    това е работа за малко семејства.

А това да се преко прашецоуловител свалја акара
    малко ми е чудно.
    този акар, којто е на пчелата, може би и ште се схврли и на нјакој цвет,
    ама какво ште правиме с акарите които са в т-ртејското пило.

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    За да се постигне добър ефект в борбата с акара е най-добре да се използват няколко различни начина.Например ленти,мравчена к-на,строителна рамка и да се получава така че по всяко време на сезона да има някакво подходящо средство.

Колега БУГИ не пиши на старобългарски,трудно ти се разбира.

Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •