Гена, съжалявам че тази година не успях да отида навреме за констатирам със точност кога е започнало отглеждането на пило, но нормално друга година пилото започва със цъвтежа на бадемите - с други думи наличието на богат приток на протеини ( преди това цъвти дряна и минзухара, но събирания прашец явно не е достатъчен че да провокира отглеждането на пило).
От моя гледна точка това би трябвало да е първото или най-много второто поколение пило (още семейството се състои от предимно есенни пчели). За сметка на това, когато отглеждането на пило започне, то става експлозивно.
Естествено италианките (още си пазя 4 такива семейства), в година като тази, едва ли на практика са преставали с пилото, а пък ако се започнат с протеинови питки още от есента, нищо не може да спре пилото дори и в Арктическа зима.
Стесняването съм го практикувал и аз някога. От личния си опит съм заключил, че дори и когато "семейството" е на 3 междурамия пчели, е напълно безсмислено, а в накои случаи и вредно ( когато се ползват затолпящи материали - възглавници, дунапрени, одеала, парцали и т.н.). (тук ли е момента да спомена че съм на мрежесто дъно целогодишно?)
Нуклеусите, повярвай ми, си зимуват прекрасно на мрежесто дъно и без изолация (направени само от фазер)
Да попитам - колко от поддръжниците на теорията за стесняването, НЯКОГА са пробвали да не го правят?
Когато става въпрос за затопляне, обаче, поставянето на радиатор (отоплително устройство) в плодника- дава ефект, поне що се отнася до страните със студена пролет ( знам че има такива практики в Украйна, Русия и Скандинавските страни).
Има и още един вид/цел стесняване, което се състои в нищо повече от задържане развитието на семейството, до степен че то почти изпада в предроево състояние. По този начин след това пчелите усвояват и изграждат цял корпус много бързо и с голяма енергия, а развитието е експлозивно ( в рамките на две седмици обема може да се разшири трикратно)