Толкова ли е скъп чама? Ами че на мене липата ми излиза 390-400 лева екстра качество, заедно с транспорта до цеха в Скалско. Вече не знам колко ТИР-а купувам. Намерил съм си човек от Габрово, който ходи с камиона си някъде в региона и се връща с много качествена липа на едри трупи, после ми я бичи, после ми я закарва в една друга фирма, която суши талпите и после аз си я вземам и карам на цеха и всичко това за около 390-400 лева. А ако реша да си я суша сам на проветриво място под някой навес, ще ми излезе 300-310 лева.
Избрах този вариант със собствена организация на доставката още от етап трупи, защото на етап бичене ми ги правят дъските точно на размер, какъвто поискам, така че да имам минимален отпадък. Всъщност отпадък почти нямам, защото почти няма чепове. Единствената ми загуба са стружките от режещите инструменти.
Та искам да кажа, че не е необходимо да крадиш, за да имаш евтин материал. Цената може да поевтинее и благодарение на малко по-сложната организация, която сам можеш да си я направиш.