С пчелогонки не става. Това го пробвах миналата година. Винаги остават по няколко заблудени пчели във всеки един корпус, и най-накрая когато ги закарах корпусите в помещението с разпечатващата машина и центрофугата, настана един малък сюрприз. Излетяха отнякъде няколко стотин пчели и започнаха да се врат навсякъде. Налепиха се по прозорците, напъхаха се в корпусите на луминисцентните лампи, кацаха по меда, по машините, по ръцете, по главите - страхотно шоу. С всеки следващ ден носехме още и още пчели и те ни се пречкаха в ръцете и краката. Жал ми беше да ги избивам, пък доброволно не искаха да напускат въпреки отворените прозорци и настойчивите подканвания с метлата. Вечерно време се скупчваха в един ъгъл и там стояха под формата на едно малко рояче. На другия ден отново плъзваха и се навираха във всяко едно ъгълче на помещението. Оплюха ми прозорците с нещо като восък - няма измиване, дори и със сапун.

Та вместо пчелогонка аз предлагам една машина за смитане на пчелите от рамката - виждал съм я по клипчетата. Тази година ще си направя такава машина, а сметените пчели директно ще станат на отводки. Това също от клипчето. И какво се получава най-накрая - с един куршум - два заека. Пити с мед, изчистени на 100% от пчелите и в същото време десетки килограми пчели, чакащи да ги разпределя с черпака в нови отводки. Естествено преди това ще ги изчистя от акарите. И понеже съм нагъл и съм в остър дефицит на изградени рамки - директно ще изсипвам пчелите в нови кошери с по 10 чисто нови неизградени рамки. После им хвърлям и една нова майка и ги оставям да се оправят както могат. Миналата година го правих този експеримент и се оказа сполучлив на 100% - всички експериментални нови семейства на голи рамки оцеляха, развиха се, презимуваха и сега към днешна дата са в супер състояние.