Имш предвид пласмасовите нали?? С по осем или повече входове? Аз също ги
пробвах и нещо не съм очарован а има колеги които твърдят че самоделките не вършели работа. Твоите с мрежа с три изхода ли са???
Имш предвид пласмасовите нали?? С по осем или повече входове? Аз също ги
пробвах и нещо не съм очарован а има колеги които твърдят че самоделките не вършели работа. Твоите с мрежа с три изхода ли са???
За мен пчелогонките вършат много добра работа. Това лято за пръв път ползвах, от най елементарните с два изхода,пластмасова. Останах много приятно изненадан от резултата. Ползвах ги само на магазини ДБ, при корпусните нямаше как, понеже нямах корпус в който да няма пило и при ваденето на меда се наложи да се пробират пита по пита. Това е и един от мотивите ми да предпочета разширяването на пчелина с ДБ а не с ЛР.
а ДБ с два магазина ли са ти и ако да,пчелогонката между двата ли я сложи??? а колко време я държа????
Да, с два магазина са. На някои съм слагал под двата магазина, на дуги само под единия/щото не са били пълни и двата/, ефекта е еднакъв-по десетина заблудени пчели в магазин, няма метене,няма духане.
колко време ги държа????
Поставям ги следобед към 17 часа и на другия ден към 10 вадя меда.
С четири изхода са, по ми е лесно да направя квадратна пчелогонка, отколкото триъгълна. Според мен най оптималния вариант (за ДБ системата) е работа с два магазина и ползването на ханеманова решетка, макар че и без нея значително се облекчава работата по ваденето на меда.
С пчелогонки не става. Това го пробвах миналата година. Винаги остават по няколко заблудени пчели във всеки един корпус, и най-накрая когато ги закарах корпусите в помещението с разпечатващата машина и центрофугата, настана един малък сюрприз. Излетяха отнякъде няколко стотин пчели и започнаха да се врат навсякъде. Налепиха се по прозорците, напъхаха се в корпусите на луминисцентните лампи, кацаха по меда, по машините, по ръцете, по главите - страхотно шоу. С всеки следващ ден носехме още и още пчели и те ни се пречкаха в ръцете и краката. Жал ми беше да ги избивам, пък доброволно не искаха да напускат въпреки отворените прозорци и настойчивите подканвания с метлата. Вечерно време се скупчваха в един ъгъл и там стояха под формата на едно малко рояче. На другия ден отново плъзваха и се навираха във всяко едно ъгълче на помещението. Оплюха ми прозорците с нещо като восък - няма измиване, дори и със сапун.
Та вместо пчелогонка аз предлагам една машина за смитане на пчелите от рамката - виждал съм я по клипчетата. Тази година ще си направя такава машина, а сметените пчели директно ще станат на отводки. Това също от клипчето. И какво се получава най-накрая - с един куршум - два заека. Пити с мед, изчистени на 100% от пчелите и в същото време десетки килограми пчели, чакащи да ги разпределя с черпака в нови отводки. Естествено преди това ще ги изчистя от акарите. И понеже съм нагъл и съм в остър дефицит на изградени рамки - директно ще изсипвам пчелите в нови кошери с по 10 чисто нови неизградени рамки. После им хвърлям и една нова майка и ги оставям да се оправят както могат. Миналата година го правих този експеримент и се оказа сполучлив на 100% - всички експериментални нови семейства на голи рамки оцеляха, развиха се, презимуваха и сега към днешна дата са в супер състояние.
Матеев БЛАГОДАРСКО за винаги споделяните и искрени мнения.
Най лесно е да няма нито една пчела в корпусите (магазините) - отлепяш ги и носиш, но това няма как да стане без да се прехвърля пита по пита. Мисля че прехвърлянето на пити след пчелогонка в празен корпус и прекарването им през машината за смитане ще бъде едно и също?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))