спартак, Не съм съгласен с написаните от теб Най общи " правила". Те в някои случаи може да са вярни, но в други могат да доведат до заблуда и пчеляаря да бъде неправилно обвинен в недобросъвестност. какво имам предвид:
С 21% водно съдържание си е мед готов за ферментация.
Кристализацията е съществено качество на меда, но какво ще ми кажеш за меда от акация, мановия мед особено този с електропроводимост над 11 или други медове, където глюкозно фруктозния баланс е в полза на фруктозата. Там кристализация може да не се получи и година.
Същото важи и за бистрия мед. Някои медове имат значително по-малко полени и са по-бистри -Акация и др. Когато пчеларя ползва матуратор и събере утайката, също меда е по-бистър.
Някои медове имат по принцип лек привкус на карамел -мановия.
Това с узрелия и неузрелия мед също не е съвсем точно. Казваш че мед с 21% водно съдържание може да се счита за узрял, а такъв мед никога няма да мине теста с лъжицата. Всичко зависи от периода на събиране на меда. Ако периода е по влажен, то меда ще е по течен , а при сухи периоди гъст като пелте - това също може да заблуди консуматорите, че меда е прегряван.
Бързите тестове са много неточни, защото всеки мед си има своите специфични особености. Така мед, който е 100% истински и с добро качество може да бъде несправедливо приет за фалшив, както и обратното 100% фалшификат, може да премине бързите тестове и да бъде приет за истински мед. Единствено лаборатория може да даде гаранция че меда е истински.
За това ще препоръчам на ценителите на пчелния мед да си намерят пчелар и да му се доверят . Когато купуват мед от случайни места (пазари, крайпътни сергии и т.н)винаги да искат сертификата на меда и да държат буркана да е с етикет. Това до някъде дава гаранция, че съдържанието в буркана е истинско и че е минал контрол от органите на БАБХ.