Най общи " правила"
Добре узрелият мед наистина лекува, а в този, който пчеларите са избързали да извадят от кошера, не са извършени всички ферметационни процеси. В качествения мед влагата е не повече от 21 процента.
Неузрелият мед започва да ферментира, в него се появяват мехурчета. Никога не купувайте мед с мехурчета. Зрелостта на меда може да се определи по тежестта му. Един литър истински, добре узрял мед тежи 1400 г.
Ако купувате мед през есента или зимата, в него трябва да е започнал процесът на кристализация. Ако това не е налице, най-вероятно става въпрос за мед, който е минал температурна обработка.
При топлина над 40 градуса той губи полезните си свойства и в него се натрупват вредни вещества. Топлинно обработеният мед се познава, ако капнете от него на острието на нож. Медът е неестествено чист и прозрачен и при нагряване от 5 градуса започва да се точи като стъклена нишка. Вкусът му наподобява този на карамела.
А добре узрелият мед, ако гребнем от него с лъжица, се стича от нея много бавно. Ако завъртим лъжицата бързо, той ще се навие около нея на слоеве като лента. Неузрелият мед е течен и се лее на струя от лъжицата, дори да я въртим бързо. Добре узрелият мед винаги е гъст.
Разтваря се една лъжица мед в чаша вода. Разтворът трябва да стане леко мътен, но без утайка. При наличие на добавка към него /чужди примеси/ винаги ще има утайка.
- Ако към меда е прибавено нишесте, ще се разбере с помощта на капка йод. Медът - менте задължително придобива син цвят.
- Медът, в който има тебешир, ще засъска при добавянето на няколко капки оцет.
- Ако пчелите по време на медосбора са подхранвани със захарен сироп или петмез, то той ще изглежда неестествено светъл.
- Качественият мед постепенно се сгъстява, губи своята прозрачност и се превръща в плътна маса.
- Зрелият мед трябва да се навива върху лъжицата, а разреденият се стича като вода и скоро започва да се разваля.
[B%]М.Чорбич препоръчва следните начини за разпознаване на чистия пчелен мед:[%B]
- В епруветка се слага една част мед и се добавят три части чист алкохол. Епруветката се пуска във вряла вода и след това се разклаща. Истинският мед се разтопява напълно, а ако има изкуствен мед, на дъното на епруветката остава бяла утайка.
- Мановият мед се тества, като поставим около 150 гр от него в епруветка, а нея потопим във вряла вода. Медът в епруветката трябва да се разтопи. Ако в епруветката настъпи съсирване в отделни участъци, това е признак за наличие на манов мед. Нектарният мед, потопен във вряла вода, става все по-течен и все по-прозрачен.