Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 63 от 683 ПърваПърва ... 1353616263646573113163563 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 621 до 630 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Цитат Първоначално публикувано от ясен Виж публикацията
    И при мен така се получава,изтървах хубавото време и сега чакам да се затопли заа да стесня кълбото.Как се процедира с почистването на неподвижно дъно?
    Прехвърляш семейството в друг кошер.

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ясен Виж публикацията
    И при мен така се получава,изтървах хубавото време и сега чакам да се затопли заа да стесня кълбото.Как се процедира с почистването на неподвижно дъно?
    Кошери с неподвижно д-но са ДБ или тежак.
    когато е хубаво времето, извадиш п-рвите 2-3 рамки, които са без пило и да случајно нее мајката на тех, нав-н и с д-лга четка чистиш бак-лка к-м средата на кошера. тогава помери останалите рамки на лјаво, и пак чисти. слет това извади и другите рамки,те. от десна страна нав-н и хубаво с-бери с-с шпахла бак-л-ка и исхврли в-н. когато очистиш, рамките пак в-ршаш всјака на свое мјасто. малко е терудно но е полезно.

ПС. всекој кошер, те. всекое пчелно семејство е учебно и опитно за себе си. с-стојанијата в-в всекое семејство е различно. контролно семејство нее меродавателно за останалите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от salix Виж публикацията
    Според вас трябва ли да се сложи вече поилката? (Да не останете незапитани, все пак това е тема за въпроси)
    Колкото по рано толкова по добре, защото ако пчелите се научат да ходят някъде на друго място после трудно ще ги научиш да ходят на твоята.
    Преди няколко дни в хубавото време пчелите масово посещаваха поилката.

Потребител
    Регистриран
    17.06.2013
    Пчеларски район
    покрай павликени
    Колеги имам един въпрос едно доста слабо семейство покриващо 3 рамки дб има майка но няма пило все още.Въпросът ми е да го обидинявам ли с някое др или да изчакам още малко да видя дали няма да пронесе майката притеснявам се от търтовка не знам как да процедирам неопитен съм. мерси предварително

Цитат Първоначално публикувано от 2ма пчеларя Виж публикацията
    Колеги имам един въпрос едно доста слабо семейство покриващо 3 рамки дб има майка но няма пило все още.Въпросът ми е да го обидинявам ли с някое др или да изчакам още малко да видя дали няма да пронесе майката притеснявам се от търтовка не знам как да процедирам неопитен съм. мерси предварително
    Аз , бих постъпил така:
    Ако имам да речем 3 кошера с пчели , единия от които е въпросния с 3 рамки слаб , а другите два силни - ще се простя с майката в слабия кошер като гледам другия ден температурата на околната среда да не е по висока от 5 градуса.
    В един от силните ми два кошери , ще прехвърля пчелите с питите като между двете семейства имам преградна дъска.
    Като понапредне сезона от този силен кошер ще направиш отвотка и ще положиш усилия до зимата да е добре развита и запасена с мед.
    Всичко е в твои ръце.
    Успех!
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от 2ма пчеларя Виж публикацията
    Тази мајка колко ти е стара, но пак с-всем нјама много това значение. може би че нешто се случило с неја.
    затова, да не изгубиш тези пчели които имаш в кошера приседини в друго по силно семејство.
    направи така как ти каза кирил. успех.

Потребител
    Регистриран
    17.06.2013
    Пчеларски район
    покрай павликени
    Цитат Първоначално публикувано от BUGI Виж публикацията
    Тази мајка колко ти е стара, но пак с-всем нјама много това значение. може би че нешто се случило с неја.
    затова, да не изгубиш тези пчели които имаш в кошера приседини в друго по силно семејство.
    направи така как ти каза кирил. успех.
    майка млада от 2013. благодаря за отговора

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Възможни причини да няма пило - кълбо върху светли пити или белтъчно гладуване... или майката се е бъгнала. В Търново обаче времето беше хубаво и предполагам, че са посъбрали прашец.
    Миналата година имах една такава майка. Дълго време я чаках да пронесе и в момента, в който решавах да я ликвидирам, тя снасяше по някое яйце, колкото да ме разколебае. После яйцето изчезваше. Чаках я до 6 април, когато вече съвсем ми писна от нея и ликвидирах семейството, а оцелелите пчели присъединих към два микро нуклеуса. Единият взе че стана на кошер, а пчелите от другия налетяха в първия и той така и си остана нуклеус. Ако бях направил всичко това по-рано, щях да имам повече пчели на разположение.
    Майката обаче беше последен представител на ценна генетична линия и затова загубата й много ме наскърби.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    17.06.2013
    Пчеларски район
    покрай павликени
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    Възможни причини да няма пило - кълбо върху светли пити или белтъчно гладуване... или майката се е бъгнала. В Търново обаче времето беше хубаво и предполагам, че са посъбрали прашец.
    Миналата година имах една такава майка. Дълго време я чаках да пронесе и в момента, в който решавах да я ликвидирам, тя снасяше по някое яйце, колкото да ме разколебае. После яйцето изчезваше. Чаках я до 6 април, когато вече съвсем ми писна от нея и ликвидирах семейството, а оцелелите пчели присъединих към два микро нуклеуса. Единият взе че стана на кошер, а пчелите от другия налетяха в първия и той така и си остана нуклеус. Ако бях направил всичко това по-рано, щях да имам повече пчели на разположение.
    Майката обаче беше последен представител на ценна генетична линия и затова загубата й много ме наскърби.
    Колега наистина времето биши добро около 10 дни носеха от леската прашец дрянката почна да разпуква но температурата падна и няма слънце и летеж и мисля да сипя по 200г инв сироп.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Стесни го добре, затопли го отгоре, сложи му и твърда храна, не сироп, не вкарвай допълнително влага. И изчакай още седмица. Вторник и сряда ще е подходящо времето.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 63 от 683 ПърваПърва ... 1353616263646573113163563 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •