Днес на полките беше чудо, все едно е август месец.
Колебая се дали да стесня сега или да изчакам началото на март?
Очаква се застудяване, да се надяваме че няма да е голямо и ако стесня ще им е по лесно да топлят пилото, но ще увеличат и количеството му което пак ще ги затрудни да го обслужват.
Отворих само един кошер, защото се забелязах малко плесен по дъното и исках да видя как са питите, на горе всичко е ОК това са плюсовете на дълбоките дъна.
Положението беше следното майката с пилото и яйцата на 1ви корпус а половината пчели на 2ри корпус точно над пилото и майката.
Имаше пчели на 4 пити на 1ви и 4 пити на 2ри това за отводка, а старите кошери не съм ги отварял, но като гледам от дъното и 10 пити са заети от пчели на 1ви и като отварях да има слагам питките беше пълно и на 2рия корпус с пчели, не знам дали въобще майката е спирала да снася.
http://sinoptik.bg/montana-bulgaria-100729114/10-days
Внимавай само, като прецъфтят минзухарчетата, да не вземат да роят!
И да почерпиш един буркан мед от кокичета!![]()
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Вчера и днес пчелите много изнервени. Гледам ги теглят се по прелките, по поилката и постоянно ме жилят без да ги закачам. Работя си работа по двора и ни разсипаха, даже днес ми писна и си тръгнахме на обяд.
Не съм ги третирал с нищо, сега има изобилие от цъфнали дървета и цветя, каква може да е причината.
Някъде наоколо правят агрохимическа обработка. Нищо, ще им мине, па трябва и да свикват. Ти също.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
При мен се получи същото когато комшията в събота си пръска овошките и вчера вече се бяха кротнали
Моите пък са кротки като агънца, днеска и в събота правих осведомителни прегледи - осем от най силните семейства от миналата година са дали фира (в четири от тях имаше повече от 4 шепи умрели пчели, все едно са отровени през лятото), предполагам от глад, понеже открих десетина семейства силни но нямат и по 1 кг мед, а есента всички бяха зазимени с мед по равно и то достатъчно, кой как и колко е ял е загадка за мене. Най интересното е че всички нуклеуси (без един) са живи и имат мед за още една зима ???
Нямам практика да подхранвам зимно време, при положение че всички семейства бяха зазимени еднакво, но може би трябва да сменя тактиката (или да увелича резервните семейства) ?
В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))