Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 59 от 683 ПърваПърва ... 949575859606169109159559 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 581 до 590 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Те няма да умрът от студ. Въпроса е няма ли да е по добре понеже гледат пило да намаля притока на студен въздух за 7-8 дни.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Това го направи на 01.03. - събота е.
    Working....

Наблюдател
    Регистриран
    13.02.2014
    Някой правил ли е пролетно подхранване от сироп+сухо мляко?
    Миналата година правих кърмова маса от мед+пудра захар+протеин/сухо мляко но не ми допадна защото разстоянието м/у рамките и таванката е малко а и усвояемостта не беше голяма. В момента съм им сложила по 600-700гр мед в торбички захлюлени под хранилките, за сега си го свалят но мисля от началото на март да почна подбудително със сироп+стартовит, попаднах на един текст от книгата на милан стоянов - на литър сироп 1-2 лъжици сухо мляко... или да им направя просто сироп а да им поставя тавички със соево брашно+протеин+сухо мляко да се "таркалят" /миналата година същото го правих само че без сухото мляко/ усвояемостта беше голяма

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Мисля че е важно да им осигуриш някакви подходящи протеини, независимо по какъв начин.
    В руската и румънската литература съм срещал мнения, че не било добре да се добавят протеини в сиропа, защото от него пият и пчелите събирачки, които по принцип не се хранят с прашец. Пак там препоръчват разделно хранене - чист сироп и отделно медо-прашецова смес или някаква протеинова питка и кой каквото иска, това да яде. Според мен обаче даването на протеини в сиропа не е чак такъв проблем.
    Това, с тавичките ми стана интересно. Как точно им ги даваш тия тавички с протеини?
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    13.02.2014
    Правя си смес от протеин+соево брашно+царевично финно брашно разбърквам сместа и я разпределям в няколко домакински тави и ги поставям на 6-10 метра от кошерите, като е топло го слагам / на по една тухличка/ като е хладно и няма летеж - не. Към горната смес днес добавих витамини и сухо мляко и въпреки че беше леко хладно до към 17.30 имаше пчели в тавичките. Това ми го каза един колега миналата година, от една седмица вече им го "подава". Подобно нещо съм го чела и в разни статии но там се описва в корита с покривчета отгоре, но извода ми от миналата година е че в дълбокия съд се "давят"
    Да споделя и още нещо относно зазимяването от същия колега който от години наред така си зазимява семействата /аз това го приложих при слабите семейства който ми бяха на по 5-6 рамки с малки запаси / до 15.09 подхранвах със сироп /захар мед/ през хранилката, изрязах картони, по размера на плодника, зад преградната заредих с пити с разпечатан мед, изрязах процеп за хранилката на картона, същия го сложих в/у плодника, под картона напречно на рамките по 2 тънки пръчици, на процепа на картона хранилката обърната обратно с торбичка мед, отгоре магазин, таванка и капак. По късно към ноември - декември замених торбичката с "кофички" /тези пластмасовите които са за бира/ мед, махаш магазина, леко надигаш картона виждаш къде е семейството и над него правиш дупка колкото лешник и захлюпваш кофичката. Оня ден отворих едно такова слабо семейство,а то смъкваше мед в безобразие, помислих че го трупа долу, вътре няма грам мед по питите а е заложило на 2 рамки вече пило и единствената им храна е тази която им я подавам в кофичките. От 12 семейства зазимени на по 5-6 рамки нямам нито една жертва, по лесно се прослушват зимата, по лесно се вижда дали смъкват мед. Същия ден отворих и едно силно семейство, и при двете силно/слабо нямаше почти никакъв прашец.
    Колегата които ми каза това за картона го прави към края на октомври а едва към януари започва да слага кофичките, той ги пълни още през лятото и така си ги запазва до поставянето им. Магазините са пълни с пити, просто размества прави дупка и слага кофичката.
    Може би нямам жертви защото и времето тази зима го позволи.... но за другата зима всичките ще ги зазимя с картон и магазин.
    Този пост е редактиран от kaldata; 13.02.2014 в 19:55.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Това, с тавичките ми стана интересно. Как точно им ги даваш тия тавички с протеини?

Ето една статия по въпроса. http://www.farmer.bg/news_view.php?id=17553

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Миналата година месих питки с извара, няма да ви разправям какво нищо направих, ама поне белките нахраних
    За това тази година на магазина, може да не са от мед ама поне няма да вкиснат.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    ...

https://www.youtube.com/watch?v=Zjhf3sQzChI

https://www.youtube.com/watch?v=DTIokgk2p0o

https://www.youtube.com/watch?v=1x0AZYeLnPk

Ако се налага мога да преведа криво ляво... ама утре, че днес румънския ми е на ремонт ;-)
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Миналата година месих питки с извара, няма да ви разправям какво нищо направих, ама поне белките нахраних
    За това тази година на магазина, може да не са от мед ама поне няма да вкиснат.
    Колега, ще споделиш ли пропорциите в рецептата с изварата.
    Ще съм благодарен да я науча, че и аз мисля да пробвам.
    Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Това ли било? Помислих, че става въпрос за вътрешно подхранване с такива неща в тавички.
    Иначе не е лошо, но в съседство имам доста чужди кошери и се опасявам, че ще трябва да храня и тях. Освен това в хладно време, каквото е преобладаващото през февруари, няма да могат да посещават всеки ден хранилката, особено нощно време. Румънецът от клипа на 2 март ги храни. Като гледам обаче пчелите му колко активно посещават хранилките, се замислям дали да не пробвам някой път, но за тази зима-пролет вече им раздадох питки с прашец.
    Между другото, чел съм из форума, че някои дават по този начин царевично брашно на пчелите си, но не съм срещал никъде в литературата то да се препоръчва като заместител на прашеца. Срещал съм обаче описани случаи в безпашеви периоди пчелите да носят брашно от мелниците (не се казва какво брашно, но вероятно пшеничено), въпреки че ползата от това брашно за тях и за пилото е абсолютно никаква.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Страница 59 от 683 ПърваПърва ... 949575859606169109159559 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •