Те няма да умрът от студ. Въпроса е няма ли да е по добре понеже гледат пило да намаля притока на студен въздух за 7-8 дни.
Те няма да умрът от студ. Въпроса е няма ли да е по добре понеже гледат пило да намаля притока на студен въздух за 7-8 дни.
Това го направи на 01.03. - събота е.
Working....
Някой правил ли е пролетно подхранване от сироп+сухо мляко?
Миналата година правих кърмова маса от мед+пудра захар+протеин/сухо мляко но не ми допадна защото разстоянието м/у рамките и таванката е малко а и усвояемостта не беше голяма. В момента съм им сложила по 600-700гр мед в торбички захлюлени под хранилките, за сега си го свалят но мисля от началото на март да почна подбудително със сироп+стартовит, попаднах на един текст от книгата на милан стоянов - на литър сироп 1-2 лъжици сухо мляко... или да им направя просто сироп а да им поставя тавички със соево брашно+протеин+сухо мляко да се "таркалят" /миналата година същото го правих само че без сухото мляко/ усвояемостта беше голяма
Мисля че е важно да им осигуриш някакви подходящи протеини, независимо по какъв начин.
В руската и румънската литература съм срещал мнения, че не било добре да се добавят протеини в сиропа, защото от него пият и пчелите събирачки, които по принцип не се хранят с прашец. Пак там препоръчват разделно хранене - чист сироп и отделно медо-прашецова смес или някаква протеинова питка и кой каквото иска, това да яде. Според мен обаче даването на протеини в сиропа не е чак такъв проблем.
Това, с тавичките ми стана интересно. Как точно им ги даваш тия тавички с протеини?
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Правя си смес от протеин+соево брашно+царевично финно брашно разбърквам сместа и я разпределям в няколко домакински тави и ги поставям на 6-10 метра от кошерите, като е топло го слагам / на по една тухличка/ като е хладно и няма летеж - не. Към горната смес днес добавих витамини и сухо мляко и въпреки че беше леко хладно до към 17.30 имаше пчели в тавичките. Това ми го каза един колега миналата година, от една седмица вече им го "подава". Подобно нещо съм го чела и в разни статии но там се описва в корита с покривчета отгоре, но извода ми от миналата година е че в дълбокия съд се "давят"
Да споделя и още нещо относно зазимяването от същия колега който от години наред така си зазимява семействата /аз това го приложих при слабите семейства който ми бяха на по 5-6 рамки с малки запаси / до 15.09 подхранвах със сироп /захар мед/ през хранилката, изрязах картони, по размера на плодника, зад преградната заредих с пити с разпечатан мед, изрязах процеп за хранилката на картона, същия го сложих в/у плодника, под картона напречно на рамките по 2 тънки пръчици, на процепа на картона хранилката обърната обратно с торбичка мед, отгоре магазин, таванка и капак. По късно към ноември - декември замених торбичката с "кофички" /тези пластмасовите които са за бира/ мед, махаш магазина, леко надигаш картона виждаш къде е семейството и над него правиш дупка колкото лешник и захлюпваш кофичката. Оня ден отворих едно такова слабо семейство,а то смъкваше мед в безобразие, помислих че го трупа долу, вътре няма грам мед по питите а е заложило на 2 рамки вече пило и единствената им храна е тази която им я подавам в кофичките. От 12 семейства зазимени на по 5-6 рамки нямам нито една жертва, по лесно се прослушват зимата, по лесно се вижда дали смъкват мед. Същия ден отворих и едно силно семейство, и при двете силно/слабо нямаше почти никакъв прашец.
Колегата които ми каза това за картона го прави към края на октомври а едва към януари започва да слага кофичките, той ги пълни още през лятото и така си ги запазва до поставянето им. Магазините са пълни с пити, просто размества прави дупка и слага кофичката.
Може би нямам жертви защото и времето тази зима го позволи.... но за другата зима всичките ще ги зазимя с картон и магазин.
Този пост е редактиран от kaldata; 13.02.2014 в 19:55.
Това, с тавичките ми стана интересно. Как точно им ги даваш тия тавички с протеини?
Ето една статия по въпроса. http://www.farmer.bg/news_view.php?id=17553
Миналата година месих питки с извара, няма да ви разправям какво нищо направих, ама поне белките нахраних
За това тази година на магазина, може да не са от мед ама поне няма да вкиснат.
https://www.youtube.com/watch?v=Zjhf3sQzChI
https://www.youtube.com/watch?v=DTIokgk2p0o
https://www.youtube.com/watch?v=1x0AZYeLnPk
Ако се налага мога да преведа криво ляво... ама утре, че днес румънския ми е на ремонт ;-)
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Това ли било? Помислих, че става въпрос за вътрешно подхранване с такива неща в тавички.
Иначе не е лошо, но в съседство имам доста чужди кошери и се опасявам, че ще трябва да храня и тях. Освен това в хладно време, каквото е преобладаващото през февруари, няма да могат да посещават всеки ден хранилката, особено нощно време.Румънецът от клипа на 2 март ги храни. Като гледам обаче пчелите му колко активно посещават хранилките, се замислям дали да не пробвам някой път, но за тази зима-пролет вече им раздадох питки с прашец.
Между другото, чел съм из форума, че някои дават по този начин царевично брашно на пчелите си, но не съм срещал никъде в литературата то да се препоръчва като заместител на прашеца. Срещал съм обаче описани случаи в безпашеви периоди пчелите да носят брашно от мелниците (не се казва какво брашно, но вероятно пшеничено), въпреки че ползата от това брашно за тях и за пилото е абсолютно никаква.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))