При ок. 4°C 1 кг вода е точно 1 л. При повишаване на температурата става повече от 1 л.
1 кг захар също е ок. 1 л.
Т. е. с едно и също канче мериш захарта и водата, демек едно канче захар + едно канче вода = ок. 1:1.
При ок. 4°C 1 кг вода е точно 1 л. При повишаване на температурата става повече от 1 л.
1 кг захар също е ок. 1 л.
Т. е. с едно и също канче мериш захарта и водата, демек едно канче захар + едно канче вода = ок. 1:1.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Нещо не са ти верни мерките. При мен резултатите са други.
Обърни внимание на пластмасовите мерителни канички, които се продават навсякъде, че за кг захар и за л вода мярката е една и съща. За брашно и др. продукти е различна.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Колегата го е написал точно и ясно. Съотношението 1:1 е 1кг. захар към 1 литър вода. Това, като се смеси се получава обем около 1,6 литра. Незнам защо ви е необходимо това количество 1,6 литра, колко е като тегло, защото все пак, това е течност и се налива в хранилки . Ако е необходимо да измерите 1 кг. захар, защото тя (захарта) е насипна, мога да ви посъветвам да си купите кантар, който мери в точност до грам и максимум до 5 кг, който е на цена около 15-20лв.
Много безсмислен спор, дали ще сложиш 1кг. или 1.1кг. няма значение пак си е 1:1, пчелите няма да го премерят и да го върнат ако не е точно.
Когато се смесят 1 кг. захар и 1 кг. вода, получават се 2 кг. сироп. Няма как да е по друг начин - маса не се създава, не се и губи. Тъй като обаче при разтварянето на захарта нейните молекули влизат между молекулите на водата, получава се нова течност, която е по-плътна и по-тежка и е с обем 1.6 литра.
За да не се обърква човек с различната плътност и различното тегло на различните флуиди, хубаво е винаги да работи и да изчислява съотношенията само в тегло (в килограми). Когато се работи само с килограми, не възникват никакви обърквания при смесванията в различно съотношение. Теглото (масата) не се създава и не се губи при чисто химическите реакции или смеси на различни разтвори.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))