Така, Европа дава пари за дейност в която има ред и дисциплина. Не дава пари за отрасъл който не е подчинен на никакви правила и закони. Затова и изискванията на ЕС са такива, да си ЗП, да имаш стопанство , да отглеждаш минимум еди колко си семейства и тн. Затова и повечето пари отиват при лидерите на върха, защото те са изградили такива стопанства и сега си връщат парите. Просто така са си подредили нещата, парите при парите да отиват. Да, аз съм си регистрирал пчелина, член съм пчеларска организация, и какво от това ? За съжаление, не е организирано българското дребно пчеларство и затова никой не го е еня за него. 2/3 от пчелните семейства са нерегистрирани. Според мен трябва да има закон за пчеларството, искаш ли да гледаш пчели, отиваш в общината или във ветеринарната служба и се регистрираш. Даже трябва и данък да се плаща, за да има пари за проверители. Организирани ли са нещата, тогава и кражбите на кошери ще се криминализират, тогава и застрахователите ще са склонни да застраховат пчелни семейства, тогава и парите ще достигнат и до по дребните стопанства. Така мисля аз.
А колкото до това какъв да бъде човека, който да ни защитава интересите, трябва да е такъв какъвто го описва по-горе Матеев, човек който да си тежи на мястото, да има авторитет, да е финансово независим, да е лидер, и заобиколен от професионален екип.