@Ruslan,
Няма да коментирам поста на Матеев, но вземам повод от споменаването на група "Пчелин" във Фейсбук. https://www.facebook.com/groups/279057128878973/
Разочарован съм от духа и нагласите, които царят там. Постоянно се развиват идеи, че законите и правилата не бива да се спазват, че производителите на оборудване ги лъжат с цените, че държавата трябва да определя изкупните цени и да регулира пазара, но да не им събира данъци и осигуровки, че пчеларите са работниците, а всички останали - търтеи, живеещи на техен гръб. Всяко мнение, което се опитва да обясни нещата от икономическа или законова гледна точка или се игнорира, или започват подмятания от рода на "Ти не си пчелар и затова си против нас". Ако продължите с аргументите ви казват в открит текст "Напуснете групата" (което и направихме както аз така и дамата, която анализираше правната уредба). Същевременно се прокарва постоянно идеята, че пчеларите трябва да бойкотират производителите на оборудване и да минат на почина "направи си сам". За да не бъда голословен - прочетете дискусиите от 10 и 11 февруари. Мисля, че такава самоизолация от света и капсулиране в тесен кръг на "чисти пчелари" не е полезна за отрасъла. Все пак живеем в 21 век! Лично мое мнение е, че ако на тези хора се даде възможност с разбиранията си да вземат връх при създаването на новата организация, това ще настрои всички - търговци, производители на оборудване, научна общност и държавните органи срещу всички пчелари.
Ако греша - моля поправете ме!