Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 95
    Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от bobi mitrev Виж публикацията
    Друг въпрос. За какво служи тогава отвора на капака като на покривната табла няма отвор?
    По-рано т. нар. многокорпусни кошери, известни сега като ЛР, се правеха с плътни дъна (без мрежа) и се комплектоваха с една мрежеста табла, която е трябвало да се поставя временно отгоре, на мястото на плътната табла, при транспортиране на кошерите на дълги разстояния.
    В наши дни ако ползваш през зимата някаква "дишаща" възглавница от велпапе, парцали, мъх или други хигроскопични материали, част от влагата, която поема възглавницата, би трябвало да напуска кошера през отворите на капака.
    Между другото, някои пчелари държат горните хранилки върху таблата цяла зима, обикновено в някой ъгъл, и там кондензира част от влагата, отделена от пчелите. В края на зимата пчелите започват да се качват в хранилките и си доставят вода оттам.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    По-рано т. нар. многокорпусни кошери, известни сега като ЛР, се правеха с плътни дъна (без мрежа) и се комплектоваха с една мрежеста табла, която е трябвало да се поставя временно отгоре, на мястото на плътната табла, при транспортиране на кошерите на дълги разстояния.
    В наши дни ако ползваш през зимата някаква "дишаща" възглавница от велпапе, парцали, мъх или други хигроскопични материали, част от влагата, която поема възглавницата, би трябвало да напуска кошера през отворите на капака.
    Между другото, някои пчелари държат горните хранилки върху таблата цяла зима, обикновено в някой ъгъл, и там кондензира част от влагата, отделена от пчелите. В края на зимата пчелите започват да се качват в хранилките и си доставят вода оттам.
    Е такъв отговор чаках. Благодаря много.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Надрамъчната табла на снимката е от следната тема http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=368

Някой дали е пробвал подобно решение за лятна вентилация и има ли облекчаващ температурен ефект в жегите? Споделих с по-възрастен пчелар идеята си да изрежа отвор в таванките - около 40х10см и той ме нахока, че "така нарушавам микроклимата във фабриката за производство на мед".
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри табла с мрежа.jpg‎  

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Повечето от над рамъчните ми табли са такива с ревизионен отвор , но аз примерно използвам изолация от фибран върху мрежата през зимата а на лято е отстранявам. Разликата при мен е че мрежата е прикрепена направо на таблата..Аз лично съм доволен и има само ползи от тази мрежа. Даже сега с първото подхранване махам изолацията от мрежата и полагам директно погачите , а от горе и няколко вестника.Така че , не се колебай.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    За какво се слагат вестниците?

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Ще ти кажа . Хартията , особено вестникарската имат качества като : хигроскопичност , добра термо изолация (на няколко пласта) и е достъпна.Примерно, когато хартията се навлажни можеш да я смениш със суха такава.Още една полза е доброто уплътнение на капака и корпуса .Пък и може да прочетеш някакво старо обещание от политиците ни и да разбереш че е лъжа.Ха ХА. Аз ги слагам в края на Септември при зазимяване и ги махам сега с нови.Когато са силно навлажнени вестниците е сигурен знак за пило.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Повечето от над рамъчните ми табли са такива с ревизионен отвор , но аз примерно използвам изолация от фибран върху мрежата през зимата а на лято е отстранявам. Разликата при мен е че мрежата е прикрепена направо на таблата..Аз лично съм доволен и има само ползи от тази мрежа. Даже сега с първото подхранване махам изолацията от мрежата и полагам директно погачите , а от горе и няколко вестника.Така че , не се колебай.
    Не се ли опитват да заклеят мрежата?

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Да случва се, но рядко и то по краищата.На лято го почистват.Моята мрежа е по едра и не я пълнят много с клей.Ползвам мрежа от въздушните филтри от камионите ми.Хайде като ми остане време ще снимам и ще коментираме.Ще се повторя , но за мен този тип табла е функционална.
    Нека и други колеги се включат с опит с мрежестите табли и да споделят.Този тип табла масово се използва от братята сърби.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз съм с същата мрежа и само 2 семейства не я закеиха есента.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Както казва колегата спартак "Този тип табла масово се използва от братята сърби". В подкрепа на това мнение качвам две снимки направени на два различни пчелина в Сърбия. Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P1110857.jpg
Прегледи:      469
Размер:	206.7 KB
ID:	785Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P1110995.jpg
Прегледи:      461
Размер:	318.1 KB
ID:	786 Върху мрежата, а и върху самата надрамъчна табла сърбите слагат вестници или велпапе, защото много по-лесно абсорбират отделяната влага. Аз лично от миналата година преди посещението ми в Сърбия ползвам 5 бр. такива табли с мрежи. Същите ги видях в един сръбски пчеларски форум. Понастоящем всичките ми новопоръчани кошери са с този тип табли. Другото колегата спартак го е описал в по-горните си постове.
    Keep Walking...

Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •