Друг въпрос. За какво служи тогава отвора на капака като на покривната табла няма отвор?
Друг въпрос. За какво служи тогава отвора на капака като на покривната табла няма отвор?
Замреженият отвор на покривната табла служи за интензивна вентилация по време на медосбора, тъй като при зреенето на меда се отделя голямо количество влага. През останалото време отвора се затваря с плътна преграда. Поне аз правя така.
По-рано т. нар. многокорпусни кошери, известни сега като ЛР, се правеха с плътни дъна (без мрежа) и се комплектоваха с една мрежеста табла, която е трябвало да се поставя временно отгоре, на мястото на плътната табла, при транспортиране на кошерите на дълги разстояния.
В наши дни ако ползваш през зимата някаква "дишаща" възглавница от велпапе, парцали, мъх или други хигроскопични материали, част от влагата, която поема възглавницата, би трябвало да напуска кошера през отворите на капака.
Между другото, някои пчелари държат горните хранилки върху таблата цяла зима, обикновено в някой ъгъл, и там кондензира част от влагата, отделена от пчелите. В края на зимата пчелите започват да се качват в хранилките и си доставят вода оттам.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Надрамъчната табла на снимката е от следната тема http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=368
Някой дали е пробвал подобно решение за лятна вентилация и има ли облекчаващ температурен ефект в жегите? Споделих с по-възрастен пчелар идеята си да изрежа отвор в таванките - около 40х10см и той ме нахока, че "така нарушавам микроклимата във фабриката за производство на мед".
Повечето от над рамъчните ми табли са такива с ревизионен отвор , но аз примерно използвам изолация от фибран върху мрежата през зимата а на лято е отстранявам. Разликата при мен е че мрежата е прикрепена направо на таблата..Аз лично съм доволен и има само ползи от тази мрежа. Даже сега с първото подхранване махам изолацията от мрежата и полагам директно погачите , а от горе и няколко вестника.Така че , не се колебай.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Ще ти кажа . Хартията , особено вестникарската имат качества като : хигроскопичност , добра термо изолация (на няколко пласта) и е достъпна.Примерно, когато хартията се навлажни можеш да я смениш със суха такава.Още една полза е доброто уплътнение на капака и корпуса .Пък и може да прочетеш някакво старо обещание от политиците ни и да разбереш че е лъжа.Ха ХА. Аз ги слагам в края на Септември при зазимяване и ги махам сега с нови.Когато са силно навлажнени вестниците е сигурен знак за пило.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))