Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 10 ПърваПърва ... 8910
Резултати от 91 до 97 от общо 97
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    При положение че имаш стотици кошери, ако не ротираш, ще трябва да работиш порамково ДЕНОНОЩНО.
    ЛР системата така както е описана е за професионално пчеларстване - интензивно. Другото е гъдел, хоби.
    Презумцията да не ротираш е всяка рамка да остане там където си е!

Малко е трудно да се обясни на хора с представата че земята е плоска, механизъма за смяната на сезоните. Все едно да обясняваш на стар комунист за пазарната икономика. :D

Плодника (почти) няма нужда да се бара (пипа). Не е нужно да търсиш за да видиш майката при всяко едно отваряне на кошера ( много пчелари го правят, особено начинаещите).

Това което ти трябва да знаеш е ДАЛИ има майка, което може да го разбереш и без да отваряш плодника.
    Пролетния преглед ( или който и да е преглед за установяване на състоянието на дадено с-во) е много прост - изваждаш около една - две- три пити от гнездото ( лично аз предпочитам една от центъра и една от периферията). За целта имаш рамкоповдигач и ламаринени релсички, друго не ти е нужно. ( при ДБ обикновенно трябва да преровиш всички пити за да стигнеш до тази която те интерисува)

От тук нататък работата е по медовите корпуси. Там вече който иска, нека си работи рамка по рамка. Лично аз дори не правя ротации на медовите корпуси (според опитът ми от миналото води до точно обратния на желания ефект), но това вече зависи от пчелите (породата).
    Това което си го написал, (подчертаното)важи и за ДБ-лежака!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    За да има мед:
    1.Хубава майка- добра яйценосливост!
    2.Пашата!
    3.Системата кошер; всяка става стига да имаш познанията. Е, ако е бурна- силна пашата, кошера с малък обем и силна майка 100% ще се рои!
    На пчелина си имам кошери ДБ с 8-10-12р,лежак 16р с два магазина, фарари, роже делон. Да, единият пчелин е "музей", но от многото прочетена информация, се лутах и чудих коя система е най- най-, НЯМА такава! При еднакво силни семейства настанени в фарар, ДБ, РД, няма разлика в прегледа, добива на мед. Е, ДБ-достига до 3 магазина 12р. Фарара до 4м., за РД стол-стълба.
    Пашата при мен е Акация, Липа, ливадна!

Наблюдател
    Регистриран
    01.02.2014
    Здравейте. Темата е стара, но едва ли има начинаещ пчелар, който да не е задал този въпрос. Както всеки, така и аз съм решил да сложа 2-3 кошера за лична употреба, а не за печалба. От североизточна България съм, а по точно от Силистра и гледам тук масовите кошери са дадан блат. Имам едно място, което се намира в лозов район с дръвчета и акация и иглолистни дървета в близост и там съм планувал да сложа кошерите. По принцип съм зает човек и ще имам свободно време неделя и през събота. Изчетох доста и колебанието ми е между 10 рамков ДБ, също толкова рамков ЛР или Фарар, като предпочитанието ми е към Фарара, но като минус му дават стабилността...Та въпроса ми екой от трите? Сигурно ви е омръзнало да отговаряте на този въпрос....Благодаря и поздрави на всички от бедствена/както винаги/ Силистра.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Всеки пчелар ще ти препоръча системата със която работи, най- добре прочети в интернет предимствата, недостатъците и работата с всяка система и си избери една.
    Аз имах ДБ и не ми хареса(бяха стари кошери може би заради това) и се отказах от тях, сега гледам ЛР и са с доста удобства, но е по тежка работата.
    Впрочем и ДБ нов, може да е с чекмедже, дълбоко дъно и.т.н. така че въпрос на избор щом имаш желание всичко става.
    Успех!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    10 рамков ДБ с ЛР магазин .

Наблюдател
    Регистриран
    17.09.2013
    Пчеларски район
    общ. Ковачевци
    Бих искал да попитам някой работил ли е с 8 рамков плодник ДБ (при развитие с втори плодник ДБ) и два магазина ДБ?
    Района в който искам да работя е полупланински 600м н.в. основната паша е ливадна, рядко акация и слънчоглед.Пролеттае хладна и влажна а лятото горещо, земеделието е слабо развито има дъбови гори наоколо. Иска ми се да опитам с 2-3 кошера, но като всеки начинаещ съм пред дилемата каква система е най-добра. Ще съм благодарен ако получа отговори, които ще са ми от полза.
    Успех на всички!

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от P.Dinev Виж публикацията
    Бих искал да попитам някой работил ли е с 8 рамков плодник ДБ (при развитие с втори плодник ДБ) и два магазина ДБ?
    Района в който искам да работя е полупланински 600м н.в. основната паша е ливадна, рядко акация и слънчоглед.Пролеттае хладна и влажна а лятото горещо, земеделието е слабо развито има дъбови гори наоколо. Иска ми се да опитам с 2-3 кошера, но като всеки начинаещ съм пред дилемата каква система е най-добра. Ще съм благодарен ако получа отговори, които ще са ми от полза.
    Успех на всички!
    Најдобре е да почнете с ДБ 10 или ДБ 12 памков плодник и магазина да е Фарар одговарјашт. на ливадска паша ДБ магазин е малко труден за п-лнене, но все пак не знаја пашните условија, може би и ште може.

Страница 10 от 10 ПърваПърва ... 8910

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •