Първоначално публикувано от
scutellator
При положение че имаш стотици кошери, ако не ротираш, ще трябва да работиш порамково ДЕНОНОЩНО.
ЛР системата така както е описана е за професионално пчеларстване - интензивно. Другото е гъдел, хоби.
Презумцията да не ротираш е всяка рамка да остане там където си е!
Малко е трудно да се обясни на хора с представата че земята е плоска, механизъма за смяната на сезоните. Все едно да обясняваш на стар комунист за пазарната икономика. :D
Плодника (почти) няма нужда да се бара (пипа). Не е нужно да търсиш за да видиш майката при всяко едно отваряне на кошера ( много пчелари го правят, особено начинаещите).
Това което ти трябва да знаеш е ДАЛИ има майка, което може да го разбереш и без да отваряш плодника.
Пролетния преглед ( или който и да е преглед за установяване на състоянието на дадено с-во) е много прост - изваждаш около една - две- три пити от гнездото ( лично аз предпочитам една от центъра и една от периферията). За целта имаш рамкоповдигач и ламаринени релсички, друго не ти е нужно. ( при ДБ обикновенно трябва да преровиш всички пити за да стигнеш до тази която те интерисува)
От тук нататък работата е по медовите корпуси. Там вече който иска, нека си работи рамка по рамка. Лично аз дори не правя ротации на медовите корпуси (според опитът ми от миналото води до точно обратния на желания ефект), но това вече зависи от пчелите (породата).