Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 89

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от simo Виж публикацията
    .... Срам ме е да кажа, но началото на октомври вадих мед и отделно в склада сега имам три корпуса с пити с мед. Затова и вече се замислям дали да не мина на ДБ, чиста работа.
    Напълно споделям мислите ти. От няколко LR кошера и аз вадих мед наесен.Повечето от кошерите ми са ДБ и една майка не ми се качи в магазините това лято. Не искам завързвам дебат LR или ДБ , но до тук ДБ печели по болшенството от показателите.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    В магазина слагам 1-2 пити по малко, хем повече восък добивам, хем по лесно за разпечатване и майката много рядко се качва горе. С ХР е добре но ми се вижда по трудоемко?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati

Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    Напълно споделям мислите ти. От няколко LR кошера и аз вадих мед наесен.Повечето от кошерите ми са ДБ и една майка не ми се качи в магазините това лято. Не искам завързвам дебат LR или ДБ , но до тук ДБ печели по болшенството от показателите.
    В годините съм минал през няколко системи, но най доволен си оставам от модифицирания многокорпусен ДБ

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    В годините съм минал през няколко системи, но най доволен си оставам от модифицирания многокорпусен ДБ
    Защото....(аргументи)
    Уж ще си помагаме взаимно, а то....

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    XР се явява едно препятствие за пчелите, пренасящи нектар от плодника към медовия корпус, което несъмнено ги затруднява. За избягване на това явление се оставя отвор над решетката. Тогава нектаросъбирачките носят нектара направо в медовия корпус, но губят контакта с майката, което също влияе негативно на тяхната работа.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Не съм много съгласен. Ползвам ХР на почти всичките семейства. Оставям всички входове отворени, а масово пчелите предпочитат да влизат през основния вход и естествено през ХР.

А този модифициран многокорпусен ДБ , трябва да е доста як човек, за да се справи с него, освен ако не е
    осмак !
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Потребител
    Регистриран
    09.12.2011
    Първо искам да се извиня на колегата Niki1313 , ако съм го засегнал по някакъв начин след което искам да изтъкна че не се вземам за някакъв корифей в пчеларството даже напротив, но считам че форума е място в което се споделя опита и се учим взаимно от грешките си, също така считам за меродавно опит граден с години ./поне 10-15г./ без да искам да засягам някого би ли споделил с линк или книга тези проведени опити в Щатите?

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Niki1313, явно кръста ти е добре.

Интересно ми е дали си пробвал с втори корпус ДБ и отгоре колкото е необходимо магазини ДБ - 3, 4, 5?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Това го разбирам, като 2 или 4 магазина ДБ.Само да попитам. Стандартните магазини ДБ са по 170 мм, значи два са 340мм. При рамка ДБ 300мм, не ти ли свързват с мостове, даже и цели мини пити рамките от плодника и тези на магазините? Поне при мен винаги е ставало страшно мазало, когато съм правил такива опити.
    Плодник 310 мм.;рамка 300 мм.
    Магазин 310 мм.;рамка 300 мм.
    При 10-тина милиметра разстояние, дори и да се образуват мостове между корпусите, не е драма. Те са малки и незначителни.

Цитат Първоначално публикувано от nih Виж публикацията
    Първо искам да се извиня на колегата Niki1313 , ако съм го засегнал по някакъв начин след което искам да изтъкна че не се вземам за някакъв корифей в пчеларството даже напротив, но считам че форума е място в което се споделя опита и се учим взаимно от грешките си, също така считам за меродавно опит граден с години ./поне 10-15г./ без да искам да засягам някого би ли споделил с линк или книга тези проведени опити в Щатите?

Списание "Пчели" 2001 или 2002 г. Миналата година търсих това списание в архивите си но не успях да го намеря. В интернет също нищо не успях да намеря. Ако М.Дикова е благосклонна към нас, може да пусне статията.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Съпругата ми чете една много интересна книга (според нея) и от време на време ми споделя случки, които силно я впечатляват.
    Та става въпрос за състрадание и взаимопомощ и в тази връзка реших, че и аз бих бил полезен на някого, като споделя опит и добри методи за пчеларстване (според мен). – (Лириката ми е третото АЗ)

Както казах в предния пост, през годините съм минал през няколко системи кошери и методи – Лангстрот Рут, МК на Станчо Георгиев, ДБ с две майки и МК с две майки едно върху друго, но най доволен оставам от Многокорпусен ДБ.

Това представлява:
    - Дълбоко дъно с вътрешен прашецоуловител ( не на всичките семейства)
    - Плодник – ДБ, 300 мм. рамка
    - Магазини - ДБ, 300 мм. рамка – един или два според силата и пашата
    - ЛангсРутов корпус, когато е необходимо – 1 бр.

До акацията развивам ДБ до 10 рамки по различни методи. Ако семействата са много силни, вдигам пило във втори ДБ-тов корпус ако ли не поставям магазини от МК кошери с рамка 230 мм. За акацията майките не се качват в магазина. В началото на липата майките се качват в магазините – ДБ или многокорпусни и снасят на средните пити по 2-3 рамки. , но това не е проблем, защото със засилването на пашата, пчелите смъкват майката в плодника и докато настъпи време за изваждане на меда, пилото вече се е излюпило. По време на слънчогледа добавям още един магазин с 300 мм. рамка.

До преди време работех така но с Ханеманова решетка и добивите ми бяха по ниски. Тогава направих опит на няколко кошера и поставих Ханеманова решетка с горен вход и пчелите влизаха над нея но пак слизаха долу при майката и добивите не бяха кой знае колко по-високи.

Провеждане на опити с ХР, с вход над ХР, без ХР в Щатите
    1. С ХР - 15 кг.
    2. С вход над ХР - 18 кг.
    3. Без ХР - 21 кг.

Предимства на системата – силни семейства, високи добиви и контрол над роенето
    Недостатъци – тежко и много бач.

Също практикувам делене на семействата на две в края на юли, но това друг път, че стана дълго и банално.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •