В магазина слагам 1-2 пити по малко, хем повече восък добивам, хем по лесно за разпечатване и майката много рядко се качва горе. С ХР е добре но ми се вижда по трудоемко?
XР се явява едно препятствие за пчелите, пренасящи нектар от плодника към медовия корпус, което несъмнено ги затруднява. За избягване на това явление се оставя отвор над решетката. Тогава нектаросъбирачките носят нектара направо в медовия корпус, но губят контакта с майката, което също влияе негативно на тяхната работа.
Не съм много съгласен. Ползвам ХР на почти всичките семейства. Оставям всички входове отворени, а масово пчелите предпочитат да влизат през основния вход и естествено през ХР.
А този модифициран многокорпусен ДБ , трябва да е доста як човек, за да се справи с него, освен ако не е
осмак !
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Първо искам да се извиня на колегата Niki1313 , ако съм го засегнал по някакъв начин след което искам да изтъкна че не се вземам за някакъв корифей в пчеларството даже напротив, но считам че форума е място в което се споделя опита и се учим взаимно от грешките си, също така считам за меродавно опит граден с години ./поне 10-15г./ без да искам да засягам някого би ли споделил с линк или книга тези проведени опити в Щатите?
Niki1313, явно кръста ти е добре.
Интересно ми е дали си пробвал с втори корпус ДБ и отгоре колкото е необходимо магазини ДБ - 3, 4, 5?
Плодник 310 мм.;рамка 300 мм.
Магазин 310 мм.;рамка 300 мм.
При 10-тина милиметра разстояние, дори и да се образуват мостове между корпусите, не е драма. Те са малки и незначителни.
Списание "Пчели" 2001 или 2002 г. Миналата година търсих това списание в архивите си но не успях да го намеря. В интернет също нищо не успях да намеря. Ако М.Дикова е благосклонна към нас, може да пусне статията.
Съпругата ми чете една много интересна книга (според нея) и от време на време ми споделя случки, които силно я впечатляват.
Та става въпрос за състрадание и взаимопомощ и в тази връзка реших, че и аз бих бил полезен на някого, като споделя опит и добри методи за пчеларстване (според мен). – (Лириката ми е третото АЗ)
Както казах в предния пост, през годините съм минал през няколко системи кошери и методи – Лангстрот Рут, МК на Станчо Георгиев, ДБ с две майки и МК с две майки едно върху друго, но най доволен оставам от Многокорпусен ДБ.
Това представлява:
- Дълбоко дъно с вътрешен прашецоуловител ( не на всичките семейства)
- Плодник – ДБ, 300 мм. рамка
- Магазини - ДБ, 300 мм. рамка – един или два според силата и пашата
- ЛангсРутов корпус, когато е необходимо – 1 бр.
До акацията развивам ДБ до 10 рамки по различни методи. Ако семействата са много силни, вдигам пило във втори ДБ-тов корпус ако ли не поставям магазини от МК кошери с рамка 230 мм. За акацията майките не се качват в магазина. В началото на липата майките се качват в магазините – ДБ или многокорпусни и снасят на средните пити по 2-3 рамки. , но това не е проблем, защото със засилването на пашата, пчелите смъкват майката в плодника и докато настъпи време за изваждане на меда, пилото вече се е излюпило. По време на слънчогледа добавям още един магазин с 300 мм. рамка.
До преди време работех така но с Ханеманова решетка и добивите ми бяха по ниски. Тогава направих опит на няколко кошера и поставих Ханеманова решетка с горен вход и пчелите влизаха над нея но пак слизаха долу при майката и добивите не бяха кой знае колко по-високи.
Провеждане на опити с ХР, с вход над ХР, без ХР в Щатите
1. С ХР - 15 кг.
2. С вход над ХР - 18 кг.
3. Без ХР - 21 кг.
Предимства на системата – силни семейства, високи добиви и контрол над роенето
Недостатъци – тежко и много бач.
Също практикувам делене на семействата на две в края на юли, но това друг път, че стана дълго и банално.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))